Poslednji komentari
Pecanje deverike pomoću šarandžijske taktike
Јеротије

Muke po dozvolama
vlastimir zdravkovic

D.A.M. pribor i oprema za pecanje
walter 021

Muke po dozvolama
Dragana Stanisavljevic

Strast prema štuki
Joka

Bolonjez ribolov VII-deo

Postavio Pedja Pašćan 26/12/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Slika koju smo do sada stvorili o bolonjez štapovima je takva da su oni nezamenjivi prilikom ribolova na velikim, dubokim rekama i jezerima. Na ovakvim terenima oni pokazuju svoju pravu vrednost. Međutim, oni se sa uspehom mogu upotrebiti i u mnogim drugim situacijama, a mi ćemo se potruditi da vam nabrojimo neke od njih.

Možda će vas iznenaditi, ali dugačak bolonjez je veoma upotrebljiv na terenu prepunom trske koja viri iz vode. Idealan primer za opis ovakve upotrebe bolonjeza je bara Đurica pored Kajtasova. Verujem da je većina ribolovaca pecala na ovom terenu ali za one koji ga ne poznaju ukratko ćemo ga opisati. Radi se o plitkom razlivu Dunava na kome se prosečna dubina kreće oko 1-1,2m. Ovde se prvenstveno lovi krupna babuška a na udicu ponekad dođe bodorka, bandar, a ređe šaran ili linjak. Bara je delimično pod trskom a, kao što pretpostavljate, upravo u ovim pojasevima pod vegetacijom je najbolje pecati. U rano proleće, kada je ovaj teren najinteresantniji za ribolov, trska iz vode viri desetak centimetara. Naravno, nije svuda iste gustine, pa se u njoj lako uočavaju manji ili veći otvori. Upravo u njih treba plasirati naše plovke, pošto su to najizglednija mesta. Za ovakav ribolov neophodan vam je čamac koji ste ili iznajmili ili doneli sa sobom. Kada ste čamac usidrili, plovke zabacujete upravo u pomenute otvore. Ako pecate sa standardnim teleskopima, dužine 3,3 ili 3,6m, i zabacujete za dužinu štapa, vaši zabačaji će biti na maksimalnoj daljini od oko 7m od čamca. Čak i ako uspete da budete precizni na toj daljini i iz prve ubacite plovak u otvor u trsci, između plovka i vrhaštapa imaćete 3,5-4m najlona.

Pošto vaš najlon leži na površini vode, veoma često će se kačiti za trsku koja viri iz vode. Što je dužina najlona veća, to će se češće kačiti za trsku. Da situacija bude gora, često će vam se dešavati da prilikom davanja kontre vaš plovak, umesto da poleti u vazduh, nestane pod vodom. Ovo se događa zato što je najlon koji se nalazio na površini vode nakon nekog vremena potonuo ispod površine. To je izraženije ukoliko je na mašinici stariji najlon sa koga se skinuo zaštitni sloj koji ga održava na vodi. Pošto je potonuo, najlon se upetljao ili obmotao oko trske, pa prilikom kontre plovak nestaje u dubini zakačen za trsku.

Najčešći epilog ovakvog kačenjaje kidanje plovka ili njegovo veliko oštećenje, ukoliko uopšte uspemo da ga oslobodimo. Još je gora situacija ako duva vetar, što je na pomenutom terenu svakodnevna pojava. Vetar pravi trbuh najlona između plovka i vrha štapa i tako ga nanosi na trsku. Problem možemo donekle prevazići ako skratimo dužinu najlona između vrha štapa i plovka na oko 60-70cm. Na ovaj način možemo veoma precizno kontrolisati plovak i potpunoizbeći njegovo kačenje za trsku. Takođe, držanjem vrha štapa u mestu sprečavamo pomeranje plovka pod uticajem vetra i njegovo nanošenje uz stabljiku trske. Ali usled relativno kratkih štapova od 3,3-3,6m, bićete prinuđeni da pecate veoma blizu čamca, što na ovako plitkom terenu nikako nije dobro.

Upravo u ovakvoj situaciji na scenu stupaju bolonjezi dužina 5,6 ili 7m.

Na prvom mestu, moći ćemo da pretražimo mnogo veću površinu vode a i mnogo efikasnije ćemo kontrolisati plovak po vetrovitom vremenu. Takođe ćemo izbeći kačenja za trsku ispod vode, pošto je sada najlon između vrha štapa i plovka mnogo kraći. Na ovaj način možemo „kočiti” plovak, ne dozvoljavajući da se on priljubi uz stabljiku trske, i na taj način izađe iz videokruga ribe. Isto tako, savelikom preciznošću možemo ubacivati plovak u veoma male otvore, pošto ćemo ga zahvaljujući dužini štapa spuštati vertikalno na dole.

Lako ćemo precizno zabaciti, držati plovak u mestu i dati pravovremenu kontru, ali možemo imati problema sa privlačenjem i vađenjem ribe. Pošto je između plovka i vrha bolonjeza oko 1m najlona, nakon kontre i kačenja ribe, morate otpustiti nekoliko metara najlona kako biste bolonjezom dužine 5 ili 6m mogli da je izvadite. To možete uraditi otvaranjem preklopnika na mašinici ili ga izvući rukom ukoliko je dril podešen na lakše proklizavanje. Sa moje tačke gledista, najjednostavnije je da uradite sledeće:

Podignite bolonjez u vis i odmerite dužinu najlona tako da udica bude iznad kraja štapa oko 15-20cm. Kada ste to uradili, fiksiraćete tu dužinu tako što ćete najlon zakačiti za mali plastični jezičak koji se nalazi na obodu špulne. Nakon ovoga, namotaćete nekoliko namotaja najlona na mašinicu, sve dok vam između vrha bolonjeza i plovka ne ostane oko 1m najlona. Sada ste spremni da, spuštajući štap vertikano na dole, precizno plasirate plovak u mali otvor u trsci. Kada ste dali kontru i zakačili ribu, jednostavno otvarate preklopnik na mašinici, popuštate najlon uz blago zadržavanje po obodu špulne a istovremeno podižete štap u vis. Najlon će se odmotati do mesta na kome je fiksiran za špulnu a dalje ćete vaditi ribu kao da pecate sa običnom pecaljkom bez sprovodnika. Na ovakvim terenima ovaj metod daje izvanredne rezultate. Eventualna mana ovakvog načina pecanja je situacija kada vam na udicu dođe veoma velika riba. U tom slučaju morate veoma brzo reagovati i jednim pokretom prsta osloboditi najlon koji je zakačen ispod plastičnog jezička. Sada je vaš dril na mašinici ponovo u funkciji i borba sa kapitalcem može da počne.

Brojne su prednosti ovakve upotrebe bolonjeza. Zahvaljujući njegovoj dužini, riba se mnogo lakše i preciznije vodi kroz trsku. Kontre su vam daleko efikasnije pošto ih dajete praktično vertikalno na gore. Takođe, nemojte preterivati sa brojem štapova, jer je mnogo efikasnije pecati samo sa jednim, ali čiji ćete plovak maksimalno kontrolisati, nego zabaciti dva-tri štapa čijim će plovcima upravljati vetar. Pošto nemate potrebu za nekim dalekim zabacivanjem, koristite što manje plovke. Optimalna težina plovka za ovaj način ribolova je 1gr. Naravno, ukoliko ste dobro ovladali tehnikom, možete koristiti i plovke daleko manje nosivosti. Oni pružaju mnogo manji otpor, što u ranim prolećnim izlascima na vodu može biti od presudne važnosti za uspešan ribolov. Zbog težine terena, neka vam osnovni najlon bude debljine oko 0,18mm a predvez maksimalno 0,14mm. Ovako velika razlika između predveza i osnovnog najlona je neophodna da ne biste gubili plovke kada vam se udica zakači za stabljiku trske. Kvalitetna i oštra udica, veličine 12-14, biće pravi izbor za ovaj način ribolova.

 

Autor teksta: Nenad Đumić
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 33, Decembar 2011

Ostavite komentar