Bolonjez ribolov VI-deo

Postavio Pedja Pašćan 19/11/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

U dosadašnjem serijalu tekstova o bolonjez ribolovu detaljno smo se pozabavili izborom bolonjeza, dužinama istih kao i o mnogim drugim temama vezanim za ovaj tip ribolova. Sada ćemo se pozabaviti konkretnim montažama za bolonjez. Pregled ne započinjemo najprostijim montažama već sa jednom veoma specifičnom ali koja pokriva mnogo situacija koje nas na vodi mogu zateći. Ova montaža će obradovati prvenstveno takmičare ali sasvim sigurno i mnoge zaljubljenike bolonjez ribolova, pošto će im rešiti mnoge probleme sa kojima su se susretali i koji su im se činili nerešivim.

Da li ste nekada pecali ribu težine 10gr sa plovkom nosivosti 10gr? Da li želite da primetite i najmanji trzaj ribe čak i kada ona izuzetno oprezno uzima mamac? Želite li da pecate na 60-70 ili više metara daleko od obale? I to sve sa istom montažom? Da, sve je to moguće sa montažom koju ćemo vam predstaviti.

U osnovi, reč je o klizećem plovku nosivosti 10gr. Plovak moze biti i veće nosivosti (12-14gr), ali i nešto manje (6-8gr). Mi ćemo vam u ovom slučaju predstaviti plovak nosivosti 10gr, pošto je to nosivost koja je „univerzalna” za ovu montažu. Na skici možete videti kako ta montaža izgleda a mi ćemo je sada detaljno obijasniti.

Krenućemo sa odabirom dužine štapa. Za ovakvu montažu je najbolja dužina štapa od 6m a po potrebi može biti i 5 ili 7m. Duži bolonjezi od 7m nisu dobri zbog svoje ograničene pokretljivosti uslovljene velikom dužinom, mada će se vrhunski majstori ove tehnike izboriti i sa tom dužinom. Za ovakvu montažu koristite bolonjeze srednje snage, pošto oni najnežniji veoma teško/ nikako ne mogu da se izbore sa plovkom ove gramaže. Što se mašinice tiče, izaberite neki model sa plitkom špulnom, optimalnog kapaciteta špulne od oko 18mm/100m. Osnovni najlon je debljine 0,14mm i neophodno je da bude svež i vrhunskog kvaliteta. Ako niste sigurni šta da kupite uvek je dobar izbor neki od pobrojanioh modela: Falcon planet, Colmic Fendreel, Stroft, Tectan Premium i sl. Kraj osnovnog najlona spojićete sa odmerenih oko 10m najlona prečnika 0,18mm. Naravno i ovde koristite kvalitetan najlon, možda ne baš vrhunski ali barem neki srednje klase, pošto će veća debljina najlona donekle kompenzovati njegovu manju nosivost.

Ovaj nastavak debljeg najlona od osnovnog je važan iz više razloga. Na prvom mestu, ipak robusan plovak sada klizi po relativno debelom najlonu koji može podneti čak i manja oštećenja. Isto tako, prilikom zabacivanja, pogotovo na velike daljine, najlon debljine 0,18mm sa lakoćom podnosi izbačaj plovka nosivosti 10gr, što bi bilo veoma kritično kod najlona debljine 0,14mm. Odmah nakon izbačaja plovka sa špulne vam dalje otiče tanak najlon (0,14mm) koji sa nje spada poput paučine, praveći minimalan otpor. Na ovaj način postižete daljine zabačaja koje su vam se činile nedostižnim. Sa dobrim štapom, pravilno namontiranim sistemom, do kraja popunjenom plitkom meč spulnom, iskusan ribolovac može zabaciti ovakav plovak 60-70m od obale pa čak i više. Naravno, ovde se postavlja pitanje uočljivosti plovka na tim daljinama, pa je zaista neophodno da imate odličan vid.

Odmah iza duplog čvora, sa kojim smo sastavili osnovni najlon sa oko 10m debljeg najlona, sledi klizeći čvor vezan od sintetickog, neupijajućeg konca. Način vezivanja ovog čvora pronaćićete u prethodnim brojevima magazina „Revira Srbije” u rublici „meč ribolov”. Iza njega sledi mala plastična perlica čiji je zadatak da ne dopusti prolazak čvora krozžičanu alkicu na vrhu plovka. Za ovu namenu može nam poslužiti obična mala perlica od kakvih se prave razne narukvice ili ogrlice. Naravno, ko je u mogućnosti da nabavi pakovanje perlica italijanskog proizvođača „Stonfo” taj je kupio pravu stvar. One su ipak najbolje, možete izabrati veličinu a njihov otvor je savršenog kružnog oblika.

Zatim dolazi naš klizeći plovak. Već smo rekli da ćemo montirati plovak nosivosti 10gr. Ispod plovka ponovo stavljamo perlicu a iza nje vezujemo još jedan klizeći čvor. Zadatak ovog drugog (donjeg) klizećeg čvora je da ograniči visinu do koje će se spuštati naš plovak prilikom namotavanja sistema. U nekim slučajevima ovaj čvor je od veoma velike važnosti.

Ako na primer pecate na dubini od 8m a vaš plovak se spušta sve do olovnih sačmica, prilikom zabacivanja kroz alke na plovku treba da prođe oko 8m najlona pre nego se on uspravi. Za tako nešto potrebno je između 10 i 15 sekundi, što zavisi od veličine otvora žičanih alkica plovka, njihovoj nacentriranosti u istu osu, debljine najlona i eventualnog prisustva sočivice ili neke druge nečistoće na površini vode. Ali ako uz pomoć donjeg klizećeg čvora ograničimo spuštanje plovka na recimo 5m, prilikom zabacivanja kroznaš plovak treba da prođe svega oko 3m najlona pre nego se on ispravi. A za to je potrebno neuporedivo manje vremena nego u prvom slučaju.

Nakon donjeg čvora montira se par malih olovnih kuglica težine 0,2gr, zatim olovna „suza” od 6gr pa još par olovnih kuglica iste težine. Na ovaj način smo olovnu suzu fiksirali u mestu i onemogućili joj pomeranje po najlonu. Na kraju našeg najlona prečnika 0.18mm vezujemo mikro vrtilicu veličine 18 (ili 20). Sada se vezuje parče najlona dužine od oko 50cm prečnika 0.30mm a zatim ponovo ide mikro vrtilica. Pri donjem kraju ovog predveza se stavlja još par olovnih kuglica težine 0,2gr. I na kraju dolazi predvez dužine 40cm i debljine 0,10mm.

Na oko polovini dužine predveza se montira mikro olovna kuglica nosivosti max 0,1gr. Bitno je da predvez ne bude duži od“ g o r n j e g ” najlona prečnika 0,30mm. Pošto su veoma velike razlike u debljini između ova dva prečnika, praktično je nemoguće da se zamrse. Eventualno se može desiti da se predvez par puta obmota oko debelog najlona ali to rešavamo u sekudi tako što predvez jednostavno „svučemo” na dole.

Među najbitnijim stvarima ove montaže je svakako pravilno opterećenje sistema. Neophodno je da naša antena iz vode viri max 3-4mm, kako bi postigli najveću osetljivost. Iz ovog razloga sam za broj sačmica iznad i ispod olovne suze rekao „par”. Naime, na ovom mestu ćete postepeno dodavati male sačmice sve dok precizno ne opteretite plovak. Bitno je samo da imate barem po dve iznad i ispod olovne suze.

Ovaj sistem detektuje i najfinije uzimanje mamca od strane najsitnije ribe. Stoga je nezamenljiv u uslovima delikatnog pecanja na velikim daljinama i dubinama.

Na skici je prikazan predvez debljine 0,10mm i udica veličine 20, što je optimum ako ovaj sistemkoristimo na takmičenjima.

Za slobodni ribolov debljinu predveza možete povećati do 0,12mm i veličinu udice do broja 14, što ce vam, uz pravino zamaranje, omogućiti vađenje ribe teške par kilograma.

Možda vam ova montaža izgleda suviše komplikovano ali verujte mi na reč da je vredna truda, a već prilikom njene prve praktične primene postaće vaš standardni deo opreme.

 

Autor teksta: Nenad Đumić 
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 32, Novembar 2011

Ostavite komentar