Bolonjez ribolov V-deo

Postavio Pedja Pašćan 09/11/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Ribolov bolonjezima dugačkim 6, 7 ili više metara od ribolovca traži dozu opreznosti, kako kod zabacivanja, tako i kod kontre i vađenja ribe. Ovakvi štapovi ne trpe grubo rukovanje, pa se lako može dogoditi da polomite vaš omiljeni štap usled grubog rukovanja. Pogotovo trebate biti umereni prilikom vađenja krupnijeg ulova. Ribu koja je u begu nikako nemojte zaustavljati na silu. Njeno privlačenje započnite onog trenutka kada se riba, zamorena izvlačenjem najlona, zaustavi. Ribu privlacite tehnikom „pumpanja”, tj. štap podižite u vis sve do nekih 60-70 stepeni u odnosu na vodu, a zatim istovremeno spuštajte štap ka vodi namotavajući najlon na mašinicu.

Kada zamorenu ribu privučete obali obavezno koristite meredov, ne pokušavajte da je na obalu izbacite na „snagu štapa”, pošto najveći broj bolonjeza nije predviđen za takva naprezanja.

Što se snage drila tiče, podesite ga tako da otpušta najlon između 1/2 i 2/3 stvarne nosivosti najlona. Za taj parameter nemojte uzimati deklarisanu nosivost najlona, pošto skoro nijedan najlon ne nosi onoliko koliko na špulni piše, nego barem 10-20% manje.

Ukoliko ste zakačili veoma ozbiljnu ribu (recimo šarana od 3-4kg), pokušajte da ostanete smireni i ne pravite neke ishitrene odluke koje mogu rezultirati gubitkom ulova. Opasnost da riba pokida najlon prilikom privlačenja (pod pretpostavkom da se zamorila izvlačeći najlon) je minimalna sve dok između vrha štapa i ulova postoji barem 5-6m najlona. Pošto je najlon prilično rastegljiv, on se u ovom slučaju ponaša kao svojevrsni amortizer, koji će ublažiti/anulirati sve trzaje ribe. To je veoma bitno, pošto kočnici treba nekoliko trenutaka da „proradi” a najlon je taj koji će ublažiti trzaj ribe do početka drila.

Ali ako se u borbi sa ribom zanesete i ostavite svega metar-dva najlona između ribe i vrha štapa, drastično povećavate opasnost od kidanja najlona. Ovako kratak najlon nije u stanju da u dovoljnij meri amortizuje iznenadni udar nastao begom ribe a do početka proklizavanja kočnice.

U ovom slučaju šanse da se vaša borba sa ribom završi kidanjem najlona su veoma velike. Iz ovog razloga uvek vodite računa o preostaloj dužini najlona između Vas i ribe.

Ukoliko Vam konfi guracija terena dozvoljava, odmaknite se od obale par metara da biste imali dovoljnu dužinu najlona za sigurno zamaranje. U ovom slucaju, nepohodna Vam je pomoć kolege sa meredovom, koji će zamorenu ribu prihvatiti.

Ako je teren veoma težak i jednostavno nemate mesta za takav manevar preporučujem vam da, kada ribu sasvim privučete obali, kočnicu popustite za jedan-dva podeoka. Ako dođe do naglog bega ribe, na ovaj način ste se zaštitili, kako od kidanja najlona, tako i od eventualnog loma štapa usled naglog opterećenja. U ovakvim slučajevima primat vode mašinice sa borbenom kočnicom.

Kada ribu sasvim privučete obali, borbenu kočnicu ćete malo popustiti i na taj način se osigurate od kidanja tankog najlona. Ako riba još uvek ima dovoljno snage da se da u novi beg od obale, nakon par metara izvučenog najlona vratićete borbenu kočnicu u prvobitan polozaj, kako bi riba izvlačila najlon sa prvobitno podešenim otporom. Ako sačuvate hladnokrvnost i pridržavate se ovih saveta, bićete u stanju da savladate čak i veoma krupnu ribu sa veoma tankim najlonom, pod uslovom da pecate na terenu bez podvodnih prepreka.

Mnoge naše kolege imaju nedoumicu oko izbora dužine bolonjeza, tj. ne znaju koju dužinu da odaberu prilikom kupovine. Naravno, pod uslovom da im je to prvi bolonjez koji nabavljaju. Ako ste početnici u bolonjeze ribolovu, počnite sa štapom od pet metara. On je dovoljno kratak da sa njime lagano rukujete, a sa druge strane i ne preterano skup, pošto već za 4-5 hiljada dinara možete nabaviti sasvim solidnu peticu. Njegove kontre su brze a zabačaji lagani, pa ćete sa ovom dužinom štapa lako ući u štos. Sledeću dužinu koju bih Vam preporučio je, bez sumnje, sedam metara. To je dužina koja Vam je neophodna za ribolov na većim rekama poput Dunava, Tise i sl. Naravno, ovo je koncepcijski potpuno drugačiji štap pa će Vam biti potrebno i više vremena da se na njega naviknete. Isto tako, i količina novca koju trebate izdvojiti za ovakav štap neuporedivo je veća. Savetujem Vam da je bolje da malo prištedite i skupite dovoljno novca za kvalitetniju sedmicu nego da kupite jeftinu (čitaj: pretešku) sedmicu sa kojom ćete zamrzeti bolonjez ribolov posle svega pola sata pecanja njome. Što se težine bolonjeza od 7m tiče, one se kreću u rasponu od 300gr pa naviše. Ako ste početnik neka Vam donja granica težine bude oko 350gr, pošto su bolonjezi težina oko 300gr na dužini 7m veoma zahtevni za rukovanje i ne trpe greške i grubosti.

Upravo bolonjezi dužine 7m omogućuju ribolov sa fi ksnim plovcima na dubinama na kojima ste ranije isključivo koristili klizeće plovke. Ako pecate na tekućoj vodi, ova dužina štapa Vam omogućuje mnogo precizniju kontrolu plovka.

Sada takođe možete i sa obale spustiti plovak uz samo granje ili trsku na drugoj obali kanala i sl. za šta Vam je ranije bila potrebna upotreba čamca. Isto to važi i za rupe u travi ili lokvanju.

U svakom slučaju, na vama je da eksperimentisete a svakim izlaskom na vodu otkrivaćete neku novu namenu vašeg omiljenog bolonjeza i steći neophodno iskustvo.

 

Autor teksta: Nenad Đumić
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 31, Oktobar 2011

Ostavite komentar