Bolonjez ribolov IV-deo

Postavio Pedja Pašćan 28/09/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

U današnjem tekstu ćemo vas još malo posavetovati oko kupovine bolonjeza i polako uvesti u tehniku pecanja sa istim. naravno, pomoći ćemo vam i kod odabira mašinice i najlona adekvatnog za ovaj vid ribolova.

Mnogim ribolovcima smeta velika transportna dužina bolonjeza, ne znajući da je u stvari upravo ona veoma bitna za kvalitet štapa. Dobar bolonjez treba da ima prvi deo, uslovno rečeno, što duži. Transportna dužina od oko 150cm je uobičajena za dobar bolonjez. Takođe je neophodno i da su mu zidovi dovoljno jaki (čitaj: debeli), da se ne bi desilo da štap zdrobimo u ruci prilikom zabacivanja ili kontre. Susretao sam se nekoliko puta sa ovakvim slučajevima, gde ribolovcu bukvalno upadne palac u štap prilikom malo jačeg stiska. Naravno, reč je o ultra laganim serijama štapova, koji samo svojom lakoćom pokušavaju da nađu put do kupca. Što duži prvi segment je od velikog značaja, pošto on predstavlja na neki način produženu ruku ribolovca. On, naravno, ne bi trebao da bude savitljiv, tj. po mogućnosti treba da bude što je moguće krući. Ako je vaš bolonjez dugačak recimo 7m, a prvi deo (koji je praktično nesavitljiv) je dužine 1,5m, ispada da maksimalno 5,5m bolonjeza radi prilikom umaranja ribe, i to kapitanog komada. Neki modeli bolonjeza imaju svoje druge, treće, pa čak i četvrte delove dodatno ojačane spiralno upletenim karbonskim trakama. Ove trake, osim što ukrućuju štap, čine ga i praktično nesavitljivim. Ovakvim načinom izrade dobija se ekstremno kruta polovina ukupne dužine štapa, što rezultira veoma brzom akcijom i pravovremenom kontrom.

Pored dužine prvog segmenta, još jedan detalj u izradi bolonjeza je od velikog značaja. To je debljina blanka, tj. zadržavanje debljine sa dužinom. Ukoliko blank štapa zadržava veću debljinu od uobičajene, idući od rukohvata ka vrhu, toliko će štap biti jači, oštriji i kvalitetniji. U praksi to znači da konus treba da bude što blaži a razlika između prečnika gornjeg i donjeg dela jednog segmenta što manja. Naravno, to iziskuje i veoma preciznu proizvodnju takvih delova, a samim tim i njihovu veću cenu.

Jedna od prvih firmi koja je ovu tehniku primenila kod izrade bolonjeza je italijanski “Artico”. Skoro sve njihove serije bolonjeza imaju segmente između kojih je razlika u prečnicimaminimalna. I poznata, takodje italijanska, fi rma “MILO” je ovaj način izrade blanka primenila u njihovim prestižnim serijama bolonjeza KOEX 8000 i KOEX 9000. Naravno, takva izrada ima i svoju veoma visoku cenu. Akcija ovako projektovanih štapova se teško može porediti sa akcijom bolonjeza klasične izrade.

Kada ste posle duge i mukotrpne potrage konačno našli bolonjez, koji odgovara vašem ukusu i dubini džepa, na red dolazi odabir adekvatne mašinice. Mnogi ribolovci u startu prave grešku i rezonuju da: „Što manja mašinica, to bolja”.

Da li je baš tako?

Odabir mašinice na prvom mestu zavisi od dužine bolonjeza, pa tek onda od ribolovne tehnike koju primenjujemo.

Ako pecamo na većim daljinama od obale, zabacivaćemo plovak oštrim trzajem preko glave. Za tu svrhu koristićemo bolonjeze dužine 5 ili 6 metara. Oni su još uvek dovoljno kratki da nam obezbede siguran zabačaj preko glave. Već kod bolonjeza dužine 7m stvari su potpuno drugačije. Postoji veoma mali broj štapova ove dužine sa kojima se može oštro zabaciti. Pri ovom činu dovodimo u pitanje sigurnost čitavog štapa. Ne mali broj puta sam bio svedok loma štapa ove dužine prilikom pokušaja oštrog zabačaja. Doduše, uglavnom se radilo o štapovima izuzetno male težine za dužinu od 7m, ali neki štapovi to jednostavno u ovoj dužini ne trpe. Najčešći metod zabacivanja bolonjza ove dužine je polukružni zabačaj sa progresivnim povećanjem brzine ka vodi.

Sa bolonjezima dužine 8 i više metara, zabacuje se isključivo na ovaj način i peca na daljinama koje su približne dužini najlona ili za koji metar veće. Skoro da možemo reći da se sa bolonjezima dužine osam ili više metara peca kao sa pecaljkama bez sprovodnika, sem što u ovom slučaju imamo mašinicu i njen dril u slučaju kačenja krupnije ribe. Stoga za bolonjeze dužine 8+ metara najbitnije je da mašinica ima dobar dril i da nije prevelika. Za ove dužine možemo birati neke od “mikrolite” modela mašinica, koje su u suštini veoma spore (uvlačenje najlona pri jednom punom okretu ručice je u proseku oko 40-50cm) i pored njihovog solidnog prenosa od 4,6:1 do 5,2:1, koliko najčesće ovi modeli imaju. Razlog ovome je njihova minijaturna špulna na koju se najlon namotava. Ali pošto kod bolonjeza dužih od 8m one služe da praktično samo prihvate par metara najlona, njihova brzina je u ovom slučaju nebitna. Da rekapituliramo. Kod bolonjeza dužina 8 i više metara izaberite što manji (samim tim i lakši) model mašinice sa preciznom kočnicom i ona će savršeno služiti toj n a m e n i . Da bi naše kolege bile sigurne na šta mislim, nabrojaću neke od modela koji ispunjavaju o v ekrit e r i j u - me. Od starijih serija mašinica to bi svakako bile:

Shakespeare Sigma 025 i 030, Shakespeare Super Ambidex 2499, DAM Quick Mikrolite i sl. Od novijih serija u obzir bi došle recimo: Shimano Sedona 750FB, Shimano Twin Power 1000Mgs, Ryobi Excia 1000, Tica Spinfocus GK 1000 i sl.

Kod bolonjeza dužine 7m stvari mogu biti dvojake. Naime, možemo pecati kao i sa bolonjezom dužine 8m,približno na dužinu štapa i onda je odabir mašinice isti kao i u prethodnom slučaju. Ukoliko posedujete zaista kvalitetan bolonjez duzine 7m, koji trpi oštro zabacivanje preko glave, a plovak zabacujete na veću daljinu, prethodno pobrojani modeli mašinica nisu adekvatni, pošto su jednom rečju- prespori. Moraćete nabaviti neku bržu mašinicu sa plitkom meč špulnom, sa koje će najlon lako oticati pri zabacivanju. Isto tako, mašinica mora biti brza i namotavati oko 90-100cm najlona sa jednim punim okretom ručice. Ovo je neophodno, pošto daljine pecanja mogu biti prilično velike, a tada na scenu stupa brzina mašinice. Za ovaj način ribolova moraćete odabrati neku od savremenijih mašinica, pošto jedino one imaju tražene karakteristike. Od modela bi preporučili: Shimano Super X 3000Match, Team Daiwa 1350DM, Team Daiwa 2553, DAM Quick Finessa II 230 Match, Tica Stunna GL2050 i sl.

Za bolonjeze dužina 5 i 6m važio bi isti izbor mašinica, ukoliko ih koristite za dalja zabacivanja. Ako pecate „na dužinu štapa”, bilo koja mašinica će vam odraditi posao, pod uslovom da nije prevelika. Neka vam gornji orijentir veličine bude špulna kapaciteta 0.35mm/100m. Naravno da nećete koristiti najlon debljine 0.35mm, već mnogo tanji a pošto je pomenuta špulna dosta velika za prečnik od recimo 0.18mm, moraćete prvo namotati neki stari najlon patek onda vaš odabrani najlon. Ovo sve važi u slucaju da nemate na mašinici meč špulnu kapaciteta oko 0.18mm/100m.

Pošto smo ih neizostavno pomenuli, sada bi na red došli najloni. Najčešće pitanje u vezi najlona je: “Koju debljinu da namotam?”

Kako bolonjez štapovi po svojoj prirodi nikako ne spadaju u snagatore, tako ni debljine najlona neće biti velike. Zahvaljujući svojoj velikoj dužini i elastičnosti, bolonjez od 6-7m dužine veoma brzo će zamoriti ribu od par kilograma težine. Pri tome ni u jednom trenutku se ne dovodi u pitanje kidanje najlona debljine recimo 0,16mm. Naravno, sve ovo što pričamo važi za čiste terene poput jezera ili reka, gde zakačena riba nema pored sebe potopljeno granje ili neku drugu prepreku. Za veliku većinu situacija u bolonjez ribolovu osnovni najlon prečnika 0,16mm ili 0,18mm će biti sasvim optimalan izbor. Pošto se ovde radi o veoma malim prečnicima, najbitnije je da je najlon svež. Naravno, preporučio bih vam da odaberete i neki kvalitetniji, pošto se nikad ne zna kada će na vaš štap doći ozbiljan komad. Od kvalitetnih najlona na našem tržištu mogao bih da vam preporucim neki od fi rmi Colmic, Tubertini, Stroft ili Falcon.

Predvez uvek koristite barem za dva stota dela mm tanji od osnovnog najlona. Na taj način nećete kidati plovke prilikom kačenja neke podvodne prepreke a i riba će lakše uzimati ponuđeni mamac.

 

Autor teksta:  Nenad Đumić 
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 31, Oktobar 2011

Ostavite komentar