Bolonjez ribolov II deo

Postavio Pedja Pašćan 14/05/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

U prošlom broju nabrojali smo tipične takmičarske bolonjeze. Na red dolaze oni kojima možete pecati gotovo sve: univerzalni bolonjez

UNIVERZALNI BOLONJEZI

 

Njihova težina je veća od takmičarskih modela, samim tim i snaga. Zadovoljiće većinu situacija na koje možete naići. Težina im je i dalje dovoljno mala da obezbedi vi- šesatno pecanje bez umaranja. Zbog debljih zidova, trpe greške kod zabacivanja ili kontre. Njima ćete uspešno loviti kako sitniju belu ribu tako i poveću mrenu ili šarana. Ako ste iskusni, lako ćete izaći na kraj sa ribama od par kilograma. Upotreba meredova je više nego poželjna.

Ovo bi bili univerzalni bolonjezi: Falcon Adventure (5m195gr, 6m-272gr, 7m-335gr), Shimano Technium Diafl ash TE3 (5m-188gr, 6m-282gr), TICA Majestic (5m-185gr, 6m243gr, 7m-310gr), itd.

 

BOLONJEZI ZA LOV KRUPNE RIBE

 

Dorasli su povećem šaranu, mreni ili skobalju (preko 2kg) u jakoj struji. Dobro podnose i nestručno rukovanje, grube kontre i pogrešno zabacivanje. Imaju dosta veću težinu pa ih nije lako držati duže vreme. Iz tog razloga mnogi u dršku ugrađuju olovni kontra-teg (i preko 200g), koji težište približava ruci i olakšava višesatni ribolov.

U ovu grupu bi mogli svrstati sledeće modele: Milo Koex 9000 (veoma lagan s obzirom na snagu: 5m-167gr, 6m-236gr, 7m-310gr), Triana Super Top Strong (6m-230gr, 7m-355gr), Artico Sismica (6m-265gr, 7m-377gr), Shimano Nexave TE5 (5m-205gr, 6m-290gr) itd.

Ovo bi bila gruba podela bolonjeza prema snazi i težini. Mogu postojati velike varijacije. Primera radi, gore navedeni Milo Koex 9000 u dužini od 7m ima svega 310gr i može se, po težini, svrstati čak i u takmičarske, što je dobijeno upotrebom vrhunskih materijala. Razlike u težinama štapova jednakih dužina mogu biti i veće od 150gr, uz još veće razlike u cenama…

KAKO IZABRATI PRAVI ŠTAP?

 

Na raspolaganju su dve opcije. Ili ćete kupiti fabrički namotan bolonjez, ili teleskop bez sprovodnika i na njega montirati potrebne elemente. Skoro u svakom većem mestu postoje majstori koji mogu obaviti ovo. Ne savetujem da to pokušate sami, pošto zahteva dosta veštine i upotrebu specifi čnih materijala.

Gotov, fabrički namotan bolonjez ima prednosti ali i mane. Kao prvo, možete ga odmah odneti na vodu i isprobati jer nećete čekati nekoliko dana na njegovu izradu. Kao drugo, proći ćete jeftinije. Razlika u ceni između pecaljke od 6m i iste takve u bolonjez varijanti danas je svega 10-15 eura, dok bi montaža sprovodnika iznosila 20-30 eura.

Kupovina gotovog bolonjeza može imati i svoje mane. Kao prvo, obratite pažnju na vezivanje sprovodnika. Mnogi proizvođači konac namotaju do početka vrata sprovodnika a onda ga zaliju epoksidnom smolom. Samo je pitanje vremena kada će se veza razlabaviti a on na kraju i ispasti. Dobro su vezani oni sprovodnici kod kojih je konac raspoređen i iza početka vrata, makar to bilo i svega dva-tri namotaja.

Ovih par namotaja drže ga na mestu, ne dozvoljavajući mu pomeranje.

Bitna stvar je i preklapanje segmenata – ako ono iznosi svega 2-3cm, nije dobro. Vi ćete štap rasklopiti, protresti, sve će delovati O.K. Kod prvog ozbiljnijeg opterećenja, štap će na tom mestu pući. Nije važno da li ste zakačili krupnu ribu, granu - premalo preklapanje segmenata dovešće do neminovnog loma. Isto tako, dosta je teško uočiti debljinu zidova štapa, kao i eventualna oštećenja segmenta u njegovom donjem delu, onom koji se preklapa, ostajući neizvučen.

U sledećem broju: na šta obratiti pažnju ako odlučite da bolonjez napravite kod majstora.

 

Autor teksta: Nenad Đumić
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 27, Jun 2011

Tagovi: ribolov bolonjez

Ostavite komentar