Bolonjez ribolov I deo

Postavio Pedja Pašćan 02/04/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Slobodno možemo reći da potražnja za bolonjezima raste, pogotovo u poslednjih godinu-dve. Rastuća popularnost bolonjeza nije karakteristika samo našeg tržišta već se sa punim pravom može govoriti o svetskom trendu. U prilog tome ide i činjenica da ni jedna ozbiljna fi rma za proizvodnju ribolovnog pribora ne zaobilazi ovu vrstu štapova.

Pod bolonjezima se podrazumevaju štapovi dužine pet i više metara na koje su namotani jednostopalni sprovodnici. Sprovodnici su najčešće dugog vrata mada kod robusnih bolonjeza, namenjenih pecanju veoma krupne ribe, mogu imati i kraći vrat.

Kod nas mnogi ribolovci prave grešku i bilo kakav štap dužine četiri i više metara nazivaju bolonjezom. Štap koji ima sprovodnike sa metalnim prstenom je običan teleskop a ne bolonjez, mada se danas ovakva rešenja retko nalaze i najčešće je reč o modelima starije generacije. Bolonjezi se danas proizvode u dužinama od 5-10m, mada se u ponudi mogu naći i metardva duži, ali su oni namenjeni specijalnim tehnikama lova pastrmke na brzim vodama.

Lepo je imati garnituru bolonjeza od 5-8m koja će pokriti 99% situacija, ali je veoma malo ribolovaca koji to sebi mogu priuštiti. Stoga ako kupujete prvi bolonjez, počnite sa 5m. Ovo je dužina kojom ćete veoma lako baratati a i moći ćete ga nabaviti za ne baš veliku sumu novca. Nije preterano bitno da li štap ima 160, 180 ili 220gr, pošto je njegovo težište u svakom slučaju prilično blizu ruci. Ovo kažem pošto jeftinije varijante bolonjeza od 5m imaju nešto veću težinu,ali su itekako upotrebljivi. Ako se posle prvog bolonjeza od 5m dvoumite koju sledeću dužinu da nabavite, to bi bio neki od 7m. Zašto baš 7 a ne 6m? Na prvom mestu, ako se nađete na otvorenoj vodi tipa Tise, Dunava i sl., donja granica dužine štapa koja omogućuje lagodno pecanje je 7m. Naravno, i ovde ima izuzetaka ali je najčešća dubina vode (koja “daje ribu”) oko 5-6m, pogotovo u letnjim mesecima. Podrazumevam i upotrebu fi ksnog plovka, pošto klizeći, pored dobrih, sada imaju i neke loše strane. Takođe, sa štapom od 7m moći ćete da pecate i na vodama na kojima je dovoljna šestica a obrnuto je dosta teško, pogotovo ako je dubina oko 6m. Ako fi nansijske mogućnosti dozvoljavaju nabavite i bolonjez od 6m, pogotovo što tu dužinu možete naći po pristupačnoj ceni. Bolonjez od 7m mora biti kvalitetan i ne preterano težak, pošto će u suprotnom pecanje postati mučenje. Nažalost, za takav štap moraćete izdvojiti popriličnu sumu novca.

 

NASTANAK BOLONJEZA

 

Ove štapove (kao i stil ribolova) izmislili su italijanski takmičari. Na tržištu se danas nalazi dvadesetak fi rmi koji nam nude bolonjeze od niže do vrhunske klase. Neke od njih su: Daiwa, Maver, Shimano, Tubertini, Triana, Milo, Trabucco, Mitchel, Browning, Tica, Venturieri, Falcon, Artico, Fly, Julia Rod, Olympus itd…

Da bi štap dužine 7-8 metara mogli da držite u ruci nekoliko sati, neophodno je da bude lagan. Stoga je korišćenje najkvalitetnijih materijala kod ovih dužina neophodno, pošto jedino oni obezbeđuju optimalnu težinu. Materijali poslednje generacije, čija je tehnologija izrade unapređena do savršenstva, imaju dovoljnu čvrstinu i traženu lakoću. Pre svih, to su: visokomodulirani karbon, tečni kristali, visker, titanium i sl.

 

PODELA BOLONJEZA

 

Prema tehničkim karakteristikama (lakoći i snazi) možemo ih podeliti u tri kategorije:
- takmičarske
- univerzalne (allround)
- za lov krupne ribe

 

TAKMIČARSKI BOLONJEZI

 

Težina im je izuzetno mala jer su izrađeni od najkvalitetnijih materijala. Reč je o srednje brzim ili veoma brzim štapovima, čiji su zidovi veoma tanki pa ne trpe nikakve udarce ili grubo rukovanje. Uz njih, celodnevni ribolov predstavlja pravo zadovoljstvo, bez umaranja ruke a vađenje krupnije ribe je svojevrsni doživljaj. Na žalost, dovoljan je trenutak nepažnje pa da dođe do loma. Sa druge strane, iskusan ribolovac će sa ovakvim štapom savladati ribu od 5-6 pa i više kilograma. Ako tek počinjete da pecate bolonjezima, ne savetujem nabavku ove vrste štapova dok malo ne ovladate tehnikom. Radi sticanja predstave o dužinama i težinama bolonjeza iz ove kategorije, evo karakteristika nekoliko modela poznatih fi rmi:
- Milo Koex 5500 (5m-144gr, 6m-206gr, 7m-273gr)
- Milo Koex 7000 (5m-125gr, 6m-200gr, 7m-270gr)
- Trabucco Energhia (5m-110gr, 6m-140gr, 7m-230gr)
- Triana TB800 (5m-100gr, 6m145gr, 7m-210gr)
- Shimano Antares TE2 (dužine 5,6 i 7m)

Kraj prvog dela

 

Autor teksta: Nenad Đumić
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 26, Maj 2011

 

Ostavite komentar