Boila od pekarske kifle

Postavio Pedja Pašćan 28/06/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Pecaroši koji žele da pecaju na hleb mogu i na samom pecaroškom mestu za tren oka da naprave veoma izdržljiv i moćan mamac. Čak i od užine...

Teško da među nama ima iskusnijih pecaroša koji se u svojoj karijeri nisu latili hleba da bi ga upotrebili kao mamac. To je sasvim na mestu, s obzirom da je hleb svakom od nas pri ruci. Jedemo ga mi, vole ga i ribe. Koristili smo ga u lovu kedera pa i druge sitne ribe jer je odličan mamac, a zna da bude efikasan i za lov većine šaranske ribe. Hleb može da pliva, ali i da tone različitom brzinom i evo nam prostora za eksperimentisanje. Kao mamac najčešće se upotrebljava tako da se zgnječi sredina svežeg hleba pa od tog komadića pecaroš rukom napravi kuglicu željene dimenzije i kači je, pokrivši njom samo vrh udice. Koristi se i kao „ruža”, koju dobijamo kad prstima snažno stisnemo kraj otkinute sredine hleba, dok drugi deo ostavljamo nepromenjen. „Ruža” se postavlja na udicu kačenjem kroz deo koji je stisnut. Dobri rezultati se postižu i takozvanom plutajućom verzijom: kora hleba presavije se na pola pa se probode udicom.

U feeder tehnici mogu se koristiti najrazličitije vrste mamaca, počevši od crvića, glisti, preko raznih partikli pa i sira, mesnog nareska i tako dalje. Kad koristimo feeder metodu naravno da možemo pecati i na hleb. Sve prethodno nabrojane metode mamčenja udice hlebom kod feeder tehnike imaju veliku manu. Naime, kod zabacivanja na veće udaljenosti lako spadaju sa udice, pogotovo kad se malo raskvase. Zato su dovitljivi test pecaroši Maroš Mix-Tubertini tima poradili na tome da smisle alatku jednostavnu za korišćenje, čijom se upotrebom premošćava problem lakog spadanja hleba sa udice. Zahvaljujući tom specijalnom izumu - koji su nazvali Bread Ball Maker - oni koji žele da pecaju na hleb mogu da i na samom pecaroškom mestu za tren oka naprave izdržljiv hlebni mamac čak i od užine!

Neko tu spravicu u obliku klješta voli da zove i alatkom za pravljenje boile od pekarske kifle, s obzirom da se pomoću nje pravi kuglica od hleba koja je izuzetno čvrsta na suvom. Ali kad ta čvrsta kuglica stigne u vodu, prolazi kroz veliku transformaciju. Kad se napije, vidljivo nabubri i počinje da se polako otvara, poput ruže u cvatu. Na taj način pospešuje da je ribe koje se nađu u njenoj blizini zagrizu.

 

GDE PECATI NA BOILU OD HLEBA?

 

Na ovo možemo pecati na stajaćicama ali i na rekama, s obzirom da se one besprekorno ponašaju i u jakom strujanju vode. Na potezima gde rado borave skobalji ili mrene, najbolje razultate možemo postići hlebnim kuglicama prečnika 6mm, koje se nižu na udicu sa dugim vratom (broj 14).

 

I NA VELIKOJ UDALJENOSTI!

 

Zamislimo samo šta bi se desilo kad bi našu feeder montažu namamčili ručno pravljenom hlebnom ružom. Već kod prvog zamaha štapom mamac bi spao sa udice i ostaonam iza leđa. Čak i kad bi izdržao zabačaj u trenutku udara o vodenu površinu bi sto posto spao sa udice. Pecaroš bi se s pravom unervozio, razmišljajući ima li još mamac na udici. Takve pobleme uspešno eliminiše nova alatka. Pravimo li njom „boilu od hleba”, ona će garantovano ostati na udici čak i posle nekoliko ponovljenih zabačaja. A kad se raskvasi, na dnu vode ponašaće se potpuno identično kao „klasična” ručno pravljena ruža od hleba. Zabacivanja na velike udaljenosti imaju i svoje prednosti, jer možemo naciljati one veće, opreznije ribe.

 

ZBOG ČEGA HLEB OSTAJE NA UDICI?

 

Zbog snažnog pritiska, sredina boile od hleba će biti veoma čvrsta ali se još može probosti udicom. Može se probosti i boila iglom, tako da se ove kuglice od hleba mogu nanizati i na dlaku, poput pravih boili koje koriste šarandžije.

 

DIPOVANJE BOILE OD HLEBA

 

Ljudska fantazija je bez granica. Kao i mnoštvo drugih mamaca, i boilu od hleba možemo napraviti lovnijom ako je tretiramo raznim ukusima, aromama. I na priloženoj fotografi ji se lepo vidi kako dip, koji se rastapa na kugli od hleba, pravi oblak oko udice, ispoljavajući jako primamljivo dejstvo na ribe koje se nalaze u blizini.

Sa alatkom Bread Ball Maker mogu se praviti kuglice prečnika od 8, 10 i 12mm i to ne samo od hleba, već i od mnoštva pekarskih proizvoda.

Sve u svemu, feederaši su dobili novu alatku za pravljenje mamca, a onima koji su željni novih iskustava - evo prilike. A ukoliko dođu do novih saznanja, mi očekujemo od njih da ih podele s nama, da nam svoje doživljaje pri korišćenju hlebnih boili napišu preko foruma našeg i njihovog magazina „Reviri Srbije”. Bistro svima.

 

Autor teksta: Ištvan Kazi
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 28, Jul 2011

Ostavite komentar