Bodljikavac za mamac

Postavio Pedja Pašćan 23/09/2020 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Mogu da zamislim lice pecaroša koji će sedeti pored mene i koji neće razumeti kako mogu toliko brzo da postavljam pellete na udicu. On je tek kod bušenja, preostaje mu još nanizanje i fiksiranje, a ja sam već zabacio – primetio je uz smešak Papp József, pecaroški as i inovator.

Verovatno su već čitaoci Revira čuli za firmu Top Mix iz Dombovara, koja je osnovana još davne 1986. godine, a koja proizvodi i distribura ribolovačke potrepštine, mamce i primame, i koja je danas jedna od vodećih firmi u Mađarskoj. U stalnoj potrazi za novitetima, naš štab je ovoga puta potražio pedesetsedmogodišnjeg Papp Józsefa, osnivača i vlasnika firme Top Mix, kako bi nam lično predstavio neki svoj najnoviji izum, a koji bi nama feederašima mogao dobro poslužiti na vodi.

No, pre prikazivanja najnovijeg proizvoda, možda je red da čitaocima predstavimo Papp Józsefa, inovatora, koji je po osnovnom zanimanju dvostruki inženjer (mašinski i građevinski), i kome je prava ljubav ribolov, kome je i posvetio život. Priča o pecanju kod Jožefa započela je kad je imao 12 godina. U početku, ribolov je za njega bila samo rekreacija, opuštanje i zabava. Kasnije mu je postao sportska disciplina i omiljeni hobi. A od pre četvrt veka pecanje je postalo i njegovo zanimanje.

Izborio se za titulu državnog prvaka Mađarske, bio je trostruki pobednik američkog ribolovačkog prvenstva US OPEN, a o njegovoj uspešnoj takmičarskoj karijeri govori i više od stotinak pehara koji su osvojeni na raznim ribolovačkim takmičenjima. Naravno, mnoga pecanja sa sobom povlače i bezbroj prelepih avantura. Tako npr. József od nezaboravnih ulova pamti upecanu ajkulu od 137kg, soma od 78kg, dunavskog divljeg šarana od 18,40kg, ali i plovkaroški rezultat od 1200 upecanih kedera za tri sata, koji je postigao na jezeru Velence u Mađarskoj.

Dogodovštinu koju nam je vrsni takmičar u vezi novog proizvoda preneo mogli bismo da svrstamo u običnu prolećnu feeder priču... da nije bila na tom pecanju korišćena jedna interesentna mala potrepština: prototip bodljikavog držača mamca sa kojim je vlasnik i test ribolovac Top Mixa prvi put pošao na pecanje. Kako nam József priznaje, ideja za pravljenje bodljikavog držača mamca sinula mu je za vreme čitanja teksta njegovog drugara Berényi Zoltána, koji je pisao o iglici koja se vezuje na dlaku, a na koju se nanizuje mamac. Pročitavši navedeni tekst, on se dao u pretragu, međutim, strana ribolovačka literatura jedva da je pisala reč-dve o toj spravici, dok je sam proizvođač priznao da je tu iglicu namenio mušičarima, tako da se József obratio svom prijatelju Zoltanu, autoru teksta o iglici, saopštivši mu da vidi ozbiljnu fantaziju u sličnom izumu koji bi imao svoje prednosti pre svega u feeder tehnici.

I tako je napravljen bodljikavac za mamac.

 

MESTO TESTIRANJA: JEZERO DESEDA

 

Akumulaciono jezero Deseda kod Kapošvara nastalo je još 1974. godine. Jezero je dugačko 8km, obim mu je oko 26km a veličina 245ha. Dubina vode je promenljiva. Bliže nasipu iznosi od 3 do 3,5m, a udaljenije od nasipa voda je duboka oko 1m. Važi za prosečnu ribolovačku destinaciju, ali je zato njegova dugačka i prostrana obala sa puno pecaroških mesta privlačna za mnoge ribolovce.

Za testiranje bodljikavca József je izabrao upravo ovo prostrano jezero. S obzirom da je tek bilo rano proleće, zahvaljujući svojim iskustvenim saznanjima on se odlučio za potez gde je voda jezera bila plića. Njegov auto je ubrzo bio parkiran odmah iza pecaroškog mesta, na brižljivo očišćenom prostoru.

Kako smo od Jožefa saznali i hobi i posao mu je da u različitim situacijama na vodi testira raznovrsne primame. I ovoga puta je radio isto. Poneo je na vodu dve različite primame. Jedna od njih bila je braon boje, a pravljena je na bazi ribljeg brašna i obogaćena sa pelletima, dok je druga bila svetlija, žute boje, i to je bila jedna tradicionalna slatka primama.

Prva primama bila je Carp Specimen primama, koja sadrži više vrsta drobljenih pelleta i pravljena je sa aromom oktopusa. Praksa je pokazala da je ona moćna na šaranskim revirima, odnosno na jezerima gde učestalo pecaju šarandžije bojlaši.

Druga primama koju je Jožef poneo sa sobom bila je Extra Nagy Ponty (Veliki Šaran Extra), bledunjavo žućkaste boje, ima sladak ukus i u obliku je većih mrvica. Ova primama je univerzalnija od Carp Specimena.

Na ovo pecanje Jožef je poneo više vrsta mamaca, iz jednostavnog razloga jer je želeo da isproba funkcionisanje bodljikava kog je sam konstruisao. Raznovrsni mamci su mu bili potrebni radi ispitivanja kako će se koji mamac ponašati u vodi na bodljikavom držaču

- Želeo sam da ispitam da li će mekani pelleti popucati na bodljikavcu, pa i dokle će se različiti mekani pelleti zadržati na držaču sa bodljima. Zanimalo me je kako se može na novi izum nanizati šećerac, crvići, boile... Kako će se ponašati na njemu plutajući mamci? Kako će ribe prihvatiti na bodljikavcu ponuđene mamce? Hoće li ribama smetati vrh bodljikavca koji viri iz nanizanog mamca? .

 

BODLJIKAVAC ZA MAMAC

 

Kad bi uprostili priču o bodljikavom držaču mamca, mogli bi naprosto reći da je to jedna ispravljena udica sa dve bodlje koje se vezuje na dlaku preko svoje petlje koja se nalazu na vratu udice. Imajući u vidu da neki ribolovci radije zabacuju sa manjim mamcem, bodljikavi držači pravljeni su u veličini od 15 i od 10mm.

Bodljikavi držač predviđen je za mekane mamce koji se nanizuju. Bilo da su to raznovrsni mekani pelleti, boile, šećerac, crvići ili sendviči kombinacija istih. Zahvaljujući bodljama bodljikavca mamci ne spadaju, ostaju nanizani i kad se zabacuju na velike daljine. Zahvaljujući ovom izumu, na identičan način i podjednako može da se peca i sa mekanim pelletima malih prečnika (6mm) i sa onim velikim od 16mm.

Pri tome možemo da zaboravimo i na razne burgijice, boila igle, stopere, graničnike...

 

KORIŠĆENA OPREMA

 

Za ovu priliku Jožef je pripremio dva štapa. Prvi je bio Royal feeder by Döme Gábor dužine 3.90, a drugi je bio Preston Mini Power Carp feeder 11’ 6”. Na Preston štap vezao je montažu sa 30-gramskom Korum method feeder hranilicom, a na Royal štap montirana je 25-gramska Haldorádó pellet feeder hranilica.

 

PRIPREMANJE MESTA

 

Različite pripame su korišćene da se nahrane dva različita mesta koja su bila udaljena nekih 30-ak metara. Sa zakačivanjem najlona u klips mašinice fiksirane su udaljenosti hranilišta od obale. Kasnije merenje dužine najlona do klipsa pokazalo je da se mesto zabacivanja nalazilo na 63 metara od obale. Kako Jožef priznaje, prihranjivao je dva mesta i to koristeći različite primame, jer je želeo da i njih dobro testira. Nakon izvršenog osnovnog hranjenja, na bodljikavac je nanizan sendvič od crvića i šećarca, i počelo je pecanje. O uspešnosti ćemo nešto kasnije. 

Na bodljikavi držač mamca nanizana je i boila. I saznanje je: ako je postojanost boile odgovarajuća, može pomoću ove alatke da se bez ikakvih problema zabaci i na udaljenost veću od 100 metara. Bodljikavi držač odlično radi i sa tigrovim orahom, fermentisanim kukuruzom, pellet pastom... Kako József primećuje, nabrojani mamci su mu se našli pri ruci i o njima može reći svoje mišljenje. Udarni mamci tog dana bili su pop-up crvić mamci i Haldorádó Tüzes ponty (Vatreni šaran) fluoro pelleti. József je ulovio ribu i na kukuruz, zatim na Sonubaits pellet sa ukusom jagode, na F1 pelett sa ukusom čokolade, i na Haldorádó Menthol-Ánizs i Vörös Démon pellete.

Što se korišćenih primama tiče, Extra Ponty je pobedio i to ubedljivo. Kako József objašnjava, na jezeru Deseda ribe retko dobijaju halibut mamce, tako da su one još privržene tradicionalnim primamama.

 

EPILOG

 

Bodljikavi držač mamca imao je vatreno krštenje i položio je ispit. - Mogu da zamislim lice pecaroša koji će prilikom mog narednog izlaska sedeti pored mene na vodi, a koji neće razumeti kako ja mogu toliko brzo da postavljam pellete na udicu. Dok je on tek kod bušenja pelleta, i preostaje mu još nanizanje i fiksiranje, ja sam već zabacio – primetio je na kraju kroz osmeh Papp József, pecaroški as i inovator, vlasnik i test ribolovac ribolovne firme Top Mix.

 

Autor teksta : Ištvan Kazi i Papp József

Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 39, Jun 2012

Ostavite komentar