Bas – micropterus salmoides

Postavio sportski ribolov 05/08/2014 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

Američki došljak zaživeo na našim vodama i naravno dobio naše ime "buša". O načinu lova na ovu grabljivicu u našoj štampi dosta je rečeno i da se ne bi ponavljali želeo bih da sve vidimo i iz nekog drugog ugla. Moje iskustvo u lovu krupnog basa, da je to vrlo ćudljiva i nepredvidljiva riba. Basa možete uloviti na "1867" vrsta vormova, šedova, silikona, mepsova, suknjica i voblera. Ono što basa naročito čini interesantnim za varaličare je činjenica da je to izrazito sportska riba.

Ono što mene najviše fascinira je to da nema varalice favorita. Ako ste jedan dan dobro prošli sa nekom varalicom, već sledećeg nema šanse da ta riba uzme istu. To je naravno, moje iskustvo u lovu ove ribe. Mislim da je ovo glavni razlog zašto postoji toliko varalica na koje se lovi bas. Ja najviše koristim svoje KZV rukotvorine i to uglavnom specifične kao na primer imitaciju male štuke ili miša. Voblere koje koristim ili su površinski ili za lov na srednjoj dubini. Za lov u dubljim slojevima naravno suknja i leptiri ili razni silikoni i kombinacije .

Često lovim na Bajskom kanalu sa svojim prijateljem Zokijem Marinkovićem gde gostujemo kod Ace Šošona–kralja bajskog kanala. Upravo na ovoj vodi se dešavalo da dobijemo nekoliko krupnih basova, a da ni jedan nije uhvaćen na istu varalicu. Zoća je jednog dobio na KZV imitaciju "lipljena"!!! Neke smo hvatali na excalibur suknjicu, druge na leptire itd… Jedino pravilo koje postoje je da se ne priča i ne lupka po čamcu jer je tišina u lovu krupnog basa vaš najveći saveznik. Jako je atraktivan površinski lov basa poperima i sličnim varalicam, jer celu situaciju vidite ko na dlanu. Već skoro četiri godine lovim ovu grabljivicu i ne bih mogao da se zakunem ni u jednu varalicu. Kad lovite basa morate isprobati sve moguće načine vođenja varalice i promeniti redom sve što imate u kutiji dok ne nađete dobitnu kombinaciju za taj dan. Moj najveći bas težek 2kg upecan u Kupusini je uzeo KZV varalicu 7cm posle skoro sat vremena bacanja svega živog. Sledećeg dana bas je uzimao samo duplog mepsa. Imati na štapu krupnog basa je pravo zadovoljstvo i s obzirom na veličinu veliki je borac. Napad basa je silovit i munjevit, retko spada sa udice. Komadi do kilogram iskaču iz vode da sve pršti, dok oni kapitalni uglavnom idu u krš i granje ili panjeve. Nešto bih rekao i o jednoj čudnoj pojavi o kojoj do sada na žalost niko ne piše. Ja sam sa Zoćom na bajskom kanalu, a i u Kupusini od 2000. godine imao prilično dana na vodi, a nismo ulovili ni jednu štuku, čak ni penkalicu. Varalice koje smo bacali štuka sigurno uzima (ili bar neke od njih), ali u ovim vodama sve ređe. Možda je izlovljena mrežema, pobijena strujom ili je razlog nešto treće videćemo. Ja lično zagonetku o basu i štuki i dali mogu zajedno nisam odgonetnuo. U Kupusini basa je sve više, a štuke sve manje, pa ta "buša" ili je naša budućnost ili napast koje se moramo rešiti pokazaće vreme. U utrobama ulovljenih krupnijih baseva pronalazio sam cverglane (američko somče). Bas cverglana uzima sa glave tako što svojom četkom nalik onoj kod soma spljošti glavu sa bodljama cverglana i tako ga lakše proguta. Očigledno da je "buša" još u Americi naučila kako se jede cverglan. Srbi su od Dositeja Obradovića naučili da jedu krompir (između ostalog) koji je pre toga bio ukrasna biljka i preživeli pod Turcima. Nadam se da će i naša štuka naučiti da jede basa i cverglana i preživeti.

Ako mene pitate ja najviše volim da pecam štuku danas, a šta će biti sutra ne znam. Možda ću morati da zavolim nešto drugo, ali usvakom slučaju nešto se pecati mora.

Puno dana na vodi i bistro!

Zoran Pantović Kosta

Ostavite komentar