Brza i besplatna dostava za 2 dana - za sve narudžbe veće od 5000RSD (Srbija).

A KOD NAS, SAMO NA KUKURUZ...

Postavio Pedja Pašćan 28/02/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Masovnu pojavu pecanja šarana na boile sledila su još masovnija razočarenja ribolovaca, na svim terenima. Pogrešno predstavljena kao magična mirišljava kuglica, željno isčekivana od zeta iz Nemačke, kod mnogo šarandžija ugasila je već na premijeri. Pošto i sam spadam u grupu ljudi koja je na terenu bogatom ribom, prilikom prvih pokušaja uporno nulirala, pokušaću da skratim čitaocima period sticanja poverenja u šarene kuglice i opišem pravilno taktiku na vodi nenaviknutoj na boile.

Prvo ću redom nabrojati najčešće greške. Greška prva je kalibar. Na vodama u Vojvodini, sa kojih imam i najviše iskustva, šaran se hrani sitnijim zalogajima. Prirodna hrana mu nije školjka veličine dlana, nego uglavnom sitniji organizmi. Pecaroši se u to savršeno uklapaju, tovareći poslednjih pola veka sve vode kukuruzom, koji je gabaritno mnogo manji od klikera koje je zet (inače operisan od pecanja) našao na rasprodaji u Klagenfurtu. A i najjeftinije su te od 22mm...

I dalje sam pobornik teorije da je svaka autohtona riba koja pliva našim vodama mesožder. Sa oduševljenjem sam o tome u jednom ranijem broju pročitao tekst uvaženog kolege, gde se apsolutno slažem sa autorom. E sad, baš u tome je začkoljica. Nećemo na „a kod nas, samo na kukuruz“ vodi pecati s početka na mesne boile. Kako to kad sam dva reda gore tvrdio da je šaran mesožder? Jako je teško (čitaj – skupo) imitirati prirodnu šaranovu hranu kroz boile. Nakon prvih par razočarenja, sabraćemo se, videti da smo potrošili dosta para i tužno konstatovati da je komšija koji troši samo i isključivo kiseli kukuruz imao rezultate. Ne, koristićemo jednostavan, balansiran mix, optimalno zaslađen i namirisan jednom od ove dve arome: tuti- fruti i jagoda. Kraj. Treća aroma na prvim sastancima sa ovakvim nevinim vodama ne postoji. Egzotiku tipa zelena velikousta školjka (ljubičica, dimljena pastrmka...) ostavite za kasnije. Isto važi i za mesne mikseve.

Treća greška je količina. U 90% slučajeva se baca premalo, a u preostalih 10% - previše. Ne treba biti isključiv, a sa druge strane, nije nam ni cilj da tovimo svinje, nego da kod riba usadimo naviku da tu postoji nešto dobro za jelo. Često, ali ga nema previše. Boila nije nikakva magija, nema čarolije, nego samo praktično upakovano ono što se odavno koristilo za pecanje. Odaberite mesto sa što manje gužve (koliko je to moguće), dobro odmerite u kom dobu dana (najbolje noći) imate najviše vremena za ribolov i na tome nadograđujte dalju taktiku.

 

Meni

 

Neću daviti sa izborom mesta, dubine, konfi guracije, jel’ mi smo već pecali šarana. Samo mu menjamo jelovnik, polako i smisleno. Ako je moguće, hranjenje obavljajte u vreme kada ćete najčešće započinjati ribolov. Napominjem da je ovo dosta puta proverena taktika, pogotovu za normalnog zaposlenog šarandžiju koji nema mogućnosti da u cugu sedi par dana na vodi. Orijentir za veličinu vode neka bude kanal ili akumulacija. Znači, spori ili nikakav tok.

Dan prvi: 2 kile kvalitetnije praškaste dubinske primame i 1 kila površinske, 2 kile šećerca, kila starog kukuruza, 300gr konoplje i recimo pola kile ostalih zrnevlja koja vam padnu pod ruku (žito, leblebija, ječam, pasulj, repica, soja, suncokret, kikiriki...). Ne preterujte sa količinom semenki, pogotovo ne sa masnim. Konoplje ovoliko koliko piše, ni zrno više! Moj predlog za hranu je po jedna kesa od VDE: Catch, Super Carp Strawbery i Surface Cloud. Može i od drugog proizvođača, ali neka bude obavezno dve dubinske (od kojih jedna aromatizovana jagodom ili tuti frutijem) i jedna površinska. Da samo napomenem, da sva zrna treba da budu termički obrađena i zaslađena. Poželjno je i njihovo tretiranje nekom prelivačom, ali nije presudno. Dan treći: nakon što smo odmorili mesto jedan dan, praškastu hranu zaboravljamo. Ostaju nam kukuruz i semenke u istoj količini, s tim što dodajemo pola kilograma boila. Najbolje u veličini 8mm, 10mm je plafon. Neke od njih i presecite.

Dan peti: vreme je da se smanje semenke na ukupno kilu. Proporcije neka ostanu iste. Ponovo pola kile boila i opet, kao najbolje, pola seckane a pola cele. I dalje sitno.

Dan sedmi: sutra se peca. Ponovite postupak od petog dana.

 

Konačno, pecanje

 

Na vodu ćete poneti malo brzotopivih peleta (predlažem CSL). Trebaće vam još 200-300gr boila i jedan dip ili prskalica u izabranoj aromi. Na dva štapa ide boila kakvom ste i hranili (dosadan sam, znam) u malom kalibru, a na treći neka čučne nadipovana. Nakon zabacivanja praćnite (ili raketom ili rukom, ili lopatom...) po šakicu peleta PREKO UDICE i 10-15 boila. Posle svakog udarca, ili posle par sati bez dešavanja ovo ponovite. Kad završite sa ribolovom NE BACAJTE NIŠTA U VODU. Ovo je jako česta greška. Razdvojite dane kada pecate i dane kada hranite. Svako sledeće hranjenje, opet kažem - u danima kada ne pecate, neka bude kila semenki i 200-500gr boila (ukupno na tri štapa). Pelete, samo kada pecate. Nakon nekog vremena, polako i neprimetno u vas će se samo usaditi poverenje u boile. Očekujte - pogotovo noću - krupnu deveriku, bucova (neverovatna i redovna pojava zadnjih godina). Očekujte dosta problema sa cverglanima (o njihovom rešavanju u posebnom tekstu), ali očekujte i mnogo udaraca šarana. Ovo nije taktika za kapitalnu ribu, ali posle početnih rezultata krenite da eksperimentišete na jedan izdvojen štap. Krupnija boila, arome koje smo ostavili za kasnije, hranjenje bez semenki... U noćima kada sića ne radi, kad pada kiša, kad je svako normalan odavno otišao sa vode, očekujte kapitalca. Probajte Club Mix od Solara, bez arome, samo sa dodatkom amino kiselina za taj eksperimentalni štap. Po mom iskustvu, najbolja boila za krupnog šarana na ovakvim vodama.

Ranije su se teorije svodile na privikavanje na boile. Znači, višenedeljno uporno hranjenje, pa kome dosadi. Ovo je prava prečica, mnogo puta proverena.

 

Boila

 

Da ne ostanem dužan i nekoliko predloga za sastav. Mix bilo koji pod uslovom da je 50/50 (vaš ili fabrič- ki), ali dodajte jedno 10% ptičije hrane da ga malo ukrupnite, zaslađivača po preporuci proizvođača, 7ml arome jagoda ili tuti fruti od VDE. Bolja i nešto skuplja varijanta: gotov mix VDE jagoda ili tuti fruti, ostalo ostaje isto. Na tržištu postoji čitava šuma dodataka koje se mogu uvući ovde. Nije mi cilj nikoga da forsiram, sami ćete kasnije „hemijati“. Kada stvorite poverenje u boile, dobićete želju da eksperimentišete. Nešto od ovoga ćete izbaciti, nešto dodati, nešto možda zameniti, ali verujte, nakon prvih rezultata postaće vam jasne sve prednosti pecanja na boile i sami ćete doći do poente ovog teksta i napisati zaključak. Na kraju Vas samo molim: Uhvati & Pusti.

 

Autor teksta: Blagoje Nemčev
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 24, Mart 2011

Ostavite komentar