Bucov važna riba

Postavio sportski ribolov 04/03/2021 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

Od kako je sportski ribolov postala pasija mnogih ljudi, sigurno ni jedna naša riba nije toliko dobila na vrednosti koliko bucov. Za svega nekoliko decenija od jedne bezvredne, čak i prezrene ribe, bucov je postao prvoklasna sportska riba koju ribolovci cene...

 

Bucov važna riba...NA TOME bucov može da zahvali ne samo što se kao jedina među našim pitomim šaranskim ribama odmetnuo u grabljivice, nego i napretku tehnnike. Pronađena je naime masa veštačkih varalica i mušica kojima ni oprezni bucov ne može da odoli, bar za jedno vreme dok ne stekne izvesna iskustva. Bucov je u pravom smislu reči čista riba. Hrani se skoro isključivo sitnim belicama, kauglerima, ne štedeći pri tom ni svoj porod. Munjevitom brzinom uleće u jato ribica i grabi koju stigne. To radi velikom bukom i galamom i ako taj manevar izvodi u isti mah i nekoliko krupnih bucova nije teško zamisliti kakva se tarapana stvara. Time se otkrivaju i gde kruže, zadržavaju. Obično su to tišaci i limani u blizini brzaka s jakom strujom, zatim ušća raznih rukavaca, kanala, iza kamenjara i šporni koje zadržavaju tok vode, i razne brane ili šlajzevi.., jednom rečenicom, tamo gde se skupljaju jata sitnih belih riba koje ne mogu da savladaju maticu. Iako se bucov obično smatra glupom ribom i on stiče razna iskustva. Kada jednom shvati da je varalica opasna, nece je zgrabiti ma koliko mu je nudili. Tada nam preostaje samo da izređamo varalice i menjamo mesta. Najbolje vreme za njegov lov je sama zora kad se voda peni, zatim oko 9 časova opet, pa onda u samo podne i najzad oko 17h. Vetrić koji mreška vodu, oblaci i sunce na smenjivanju takođe su povoljni momenti. Valja napomenuti da bucov ako nas vidi ignorisaće varalice i ponosno patrolirati na tom delu ali neće pogledati ni jednu varku. Borba sa bucovom koji se zakačio na udicu nije teška ni dugotrajna. Kad oseti da je zakačen on se prvo bori u mestu a zatim jurne u stranu nekoliko puta i to na otvorenom nikada ne beži u neki lom ili prepreku što mu je i dalo nadimak da je fajter otvorenog srca koji se ne skriva. Kada ga ribolovac zaustavi u tom snažnom naletu on se prepušta sudbini i bez nekog otpora poslušno ide ka nama, pogotova kada oseti malo vazduha. Kao hrana bucov nije na velikoj ceni. Manji su prepuni kostiju, ali meso krupnih komada je ukusno naročito masniji trbušni deo podgojenih bucova, koji kako kažu stari alasi „bucovska šnicla bolja je od teleće“. Verovatno je bitno spremanje tih delova da bi bilo ukusno. Ipak bucova varaličari love radi sportskog uživanja i trofeja a ne radi mesa!

 

Bistro!

 

Autor teksta : Tibor Mesaroš Toblerone
Objavljeno u ribolovačkom listu "Pecaroš", broj 2, Oktobar 2011

Ostavite komentar