Mušičarski revir Jošanica

Postavio sportski ribolov 16/03/2017 0 Komentara Destinacije / Vode,

Ukupne dužine oko 17 km. Izvire na padinama Željina i Kopaonika, sa vrlo hladnom vodom i u toku leta. Nastaje od Pločke (Konjske) reke i Brajkovine, koje se sastaju u selu Jelakci, na teritoriji opštine Aleksandrovac.

 

Kroz aleksandrovačku teritoriju protiče u dužini od oko 6 km, a ostalih 11 km kroz teritoriju opštine Raška, mesnu zajednicu Jošanička banja. Na poslednjim metrima aleksandrovačke opštine je i Drenska klisura, sa prelepim terenima, gde voda skakuće sa kamena na kamen, a sa mušicom je vrlo teško uloviti ribu, što samo daje dodatnu draž ribolovu.

 

Samokovka, koja sa obronaka Kopaonika kroz prelepe predele teče ka Jošaničkoj banji i uliva se u Jošanicu. Dalje, zajedno teku prema Biljanovcu. Tu se Jošanica uliva u Ibar, nedaleko od ibarske magistrale.

 

Biološki potencijal

Pre svega zbog kvaliteta same vode, u gornjem delu toka bogate kiseonikom, a takođe i zbog obilja prirodne hrane, potencijal ove reke je veliki. U fauni dna gornjeg dela toka, najzastupljenije su larve tulara i jednodnevki, nešto manje kamenjarki, gamarusa i efemera.

 

Jošanica je veoma zanimljiva za mušičarenje - gornji deo toka za pastrmku, a donji deo i za klena, i još po koju pastrmku pobeglu iz nekog od ribnjaka. Gornji deo toka i ribolov potočne pastrmke je izuzetno interesantan u rano proleće do kraja juna, kada zbog povećanja temperatura protok opada. U donjem delu, uvek je atraktivno loviti na mušice. Tokom ribolova, neophodno je oprezno gaziti rečnim tokom i biti što tiši, da ne dođe do plašenja ribe, obzirom da je reka vrlo kamenita i lako može doći i do povrede u slučaju pada.

 

U Srbiji ima malo ovakvih pastrmskih mušičarskih revira koji su sačuvli izvorni prirodni ambijent od čega jedino odstupaju vidljivo postavljene i čitko ispisane table sa uslovima obavljanja ribolova, na granicama revira i u samom reviru.

 

Briga

U prethodnom periodu u reku je uneta količina od oko 40.000 komada mlađi potočne pastrmke, čije je prilagođavanje novom staništu dalo odlične rezultate. Jedan dobar deo je stradao, najviše krivolovom i velikom nemarnošću ribolovaca koji pastrmku najviše love zabranjenim živim mamcima-larvama tulara i malim živim ribicama-kederčićima, potočne mrene, klena ili plotice. Razlog za nekontrolisan izlov pastrmke je nemogućnost stalnog prisustva ribočuvara na svim delovima reke, pogotovu donji deo toka, gde je riba krupnija (zbog količine vode i hrane). Taj deo, koji pripada opštini Raška, nikada se nije čuvao, od strane korisnika voda, pa je tako bilo i ovih zadnjih godina. Ribočuvari su vrlo retko dolazili, ali i to bez većeg efekta, po krivolovce.

 

„C&R”

Deo reke u selu Jelakci je četiri godine bio u strogoj zabrani ribolova, a sada je taj deo revir po sistemu „uhvati i pusti”, u dužini od 2,5 km. U tom delu reka ima mirniji i tiši tok, sa retko kojim jakim brzakom. Iako se čini da je tu lako uloviti pastrmku, taj deo reke je vrlo zahtevan za ribolov i mušičar mora da se skoncentriše da bi ulovio ribu, inače će reći da je uopšte nema, kako su rekli i mnogi takmičari na prošlogodišnjoj ligi Srbije u mušičarenju.

 

Kao i na Rasini, tako i na Jošanici, formiranje revira je imalo za cilj razvoj mušičarenja, a prvenstveni cilj je zaštita ove vrlo lepe vrste salmonida kod nas. Uz ova dva, tu je i treći cilj, koji se sprovodi, ekologija-očuvanje obala reka od zagađenja komunalnim otpadom. Sprovedeno je više akcija čišćenja obala sa odvozom na lokalnu gradsku deponiju i efekat je vidljiv, smeća skoro da i nema na obalama.

 

Revir Jošanica obuhvata oko 2,5 km reke. Ribolov se obavlja samo u periodu od 01. marta do 30. septembra, isključivo mušičarskim priborom sa jednom mušicom, po sistemu „uhvati i pusti”.

 

Čime loviti?

Za lep mušičarski dan na ovom reviru potrebno je imati par osnovnih nimfi i dobro poznavanje ove tehnike mušičarenja. Kao i za Rasinu, i ovde se najlepše lovi na fazanov rep, zečje uvo, oranž perlu, imitacije hidropsiha, martovki... Na veličinama udice 10 i 12, za rano proleće, kao i nešto manjih u ostalom delu godine kada je dozvoljen ribolov. Na suvu mušicu atraktivno je loviti tek s početka maja meseca (a u zavisnosti od atmosferskih prilika, čak i u junu) i to u toku popodnevih sati, na imitaciju tulara, jednodnevki i nezaobilaznog stimulatora, na veličinama udica 10, 12 i 14. U toku prepodnevnih sati riba naprosto ne radi, pa je i trud uzaludan.

 

Dodatna ponuda

Sam revir je vrlo blizu Jošaničke banje (oko 5 km) pa je tu moguće naći i smeštaj i vrlo ukusnu hranu u nekoliko restorana i kafana sa širokim izborom domaće kuhinje i specijaliteta.

 

Kako do njega?

Kolege mušičari koji žele da posete ovaj revir, do njega mogu doći iz pravca Kruševca i Brusa prema Raškoj, ili preko Ibarske magistrale i Jošaničke banje do sela Jelakci, gde se revir i nalazi.

 

Dobrodošli i BISTRO!

 

Autor teksta: Vučković Aleksandar Sale
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 12, mart 2010.

Ostavite komentar