Lukavi Smuđ

Postavio Pedja Pašćan 09/08/2017 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

Svake godine postoji period kad zbog visokih i pomućenih voda smuđ loše radi! Primoran je da priđe obali, menja navike i ustaljene šeme javljanja i to često na nekim atipičnim mestima gde ga nikad nije bilo. Ponaša se nepredvidivo, ignoriše varalice, često uzima nešto drugo ili sasvim treće ili traži zalogaj „mesa” ponuđen malo drugačije...

Zagriženim smuđarošima često je teško da se pomire sa činjenicom da od ulova nema ništa i to u danima kad bi smuđ trebao da bude hiperaktivan! Kada monotonija potraje duže, majstori koji veruju da u prste poznaju životne navike smuđa i da zahvaljujući tome tačno znaju kako ga treba loviti u određenom delu sezone (a takvih je puno, svaki treći varaličar umišlja da sve zna i svaki drugi muškarac u Srbiji ubeđen je da bi bio uspešan selektor fudbalske reprezentacije) često budu revoltirani do te mere da bi kompletnu opremu zafrljačili u vodu jer smuđa nema više!

 

Da stvari uistinu tako i stoje, ove cenjene ribe verovatno poodavno ne bi bilo ni ovoliko koliko je trenutno ima u našim praznim vodama. Na sreću njegovu, ali i našu, smuđ nije naivna i predvidiva riba koliko su neki skloni da misle. Pecajući ga stalno na isti način: klasičnom prezentacijom na uobičajenom mestu i u očekivano vreme, što je riba već izdegustirala pa naravno ne uzima! Sad po ovakvim visokim vodama koje svakodnevno variraju samo oni koji dobro poznaju svoje reke, koji nisu tradicionalisti i koji često menjaju mesta love češće i redovnije imaju uspeha!

 

Visok vodostaj i smuđ

Mesta koja svakako treba pretražiti sada po višem vodostaju su bivše plitke i šljunkovite plaže, uvale, strmi odseci... Krupniji smuđevi su gotovo redovno van zone do koje ribolovci mogu da dobace i često treba duboko zagaziti da bi se dobacio „hot spot“ gde cirkuliše. Na mestima sa preprekama (grana, veći kamen, podvodna trava) ili gde su promene u konfiguraciji terena izrazitije (ostrvce, sprud), kod separacije su dobra i mesta gde se intezivno prebacuje šljunak sa brodova. Podizanje dodatnog mulja magnetski privlači sitnu ribu koja lovi u mutnom, odnosno traži sitne pridnene organizme i plankton, a smuđevi neće propustiti priliku da tu u sumrak ili svitanje i sami nešto pojedu. Obično se kreću rubom svežeg nanosa šljunka ili iskopa odakle hajdučki uleću među siću. Često borave ispod samih šlepova, u rupama nastalih od čestog okretanja istih ili od rada bagera, odnosno sidrenja. Smuđ je obično preko dana, kad je dalje od obale, u većim dubinama i u srednjem sloju, a u uslovima slabijeg svetla (posebno u sumrak) zna da bude vrlo blizu obale i ispod same površine. Kada je ovako visok vodostaj smuđ zna da bude tik uz nogu te treba biti vrlo tih.

 

Vetar i smuđ

Po jačem vetru ili košavi koja zna da potraje i po desetak dana smuđ prilazi obali. Imajte u vidu da je aktivnost grabljivice praktično nikakva prvog dana košave, isto kao i u drugim slučajevima nagle promene vremena. Ali već od narednog dana mogu se očekivati lepi ulovi, posebno u kasnim popodnevnim satima. Treba znati i to da ako se vremenski uslovi više dana ne menjaju i ako košava duva istom snagom a temperatura vazduha ne oscilira značajnije, smuđ može da se javlja danima čak i na istom mestu, manje-više i u isto vreme. Ali, nisu samo dani sa košavom dobri za smuđa, jer lepo se može loviti i kad je vreme mirno, a i ako pirka lagani zapadni ili jugozapadni vetrić i temperatura vazduha lagano raste. Vremenski uslovi za lov su idealni i može se očekivati uspeh tokom celog dana. S obzirom na to da u ovom slučaju imamo posla sa jako nepredvidivom grabljivicom, važno je ne robovati predrasudama i šablonima nego treba eksperimentisati, bacati na metima gde niko čak ni ne zastane, menjati varalice i prezentacije, uglove povlačenja i biti uporan i istrajan. Dešava se da smuđ po nekoliko dana uzastopno radi na nekom netipičnom mestu pa odjednom iz nekog razloga nestane i javi se drugde. Često menja jelovnik pa je krupnije primerke poslednjih godina lakše prevariti na atipično vođene varalice. Na napadnutim mestima najveće šanse za ulov veće ribe uvek imamo sa novom prezentacijom i sa voblerima neobičnog rada i vibracije. Ne može odoleti cimkanju „tvič tehnici“. Napada voblere između 6 – 14 cm. Ove veće retko ko baca i ako u našim vodama ima dosta upravo takvih kauglera koji se često nalaze u želucima ulovljenih zubonja težih od 1,5 kg.

 

Boje i smuđ

I sa bojama voblera treba eksperimentisati jer smuđ provereno radi jednog dana na crvene mamce, već sledećeg radije uzima zelene ili drečavo žute pa na bele ili totalno crne. Na fotografijama vidite one koje ja koristim i kojima pokrivam gotovo sve situacije. Na prvom mestu su vobleri nešto šireg tela: Rapala Shad rap deep runner od 7 i 8 cm, zatim tel denseri, vobleri Miše Brade (Ðepeto i Miša), od duguljastih (Minou) voblera nezaobilazni su Rapala original floater od 9 - 11 cm timesko, zatim Rapala Countdown 7 cm Smitvick, Storm Thunderstick, Haski Jerk od 14 cm, Jo Zuri Pins modeli, a od domaćih to su još Alex vobleri i Calipso kako modeli od 6 tako i od 8 cm. Dekori su uglavnom klasični: S, SD, CW, SFC, GFR, SH, P, B, CLN, FT. Ima među njima plivajućih modela, srednjeronaca, dubokoronaca ali i neutralaca.

 

Tehnika i smuđ

Vođenje voblera treba prilagoditi situaciji i reakcijama grabljivice. Može da bude ravnomerno sporo i ubrzano bez zastoja, zatim sa kraćim prekidima ili sa neprekidnim laganim cimkanjem (tvič), ali nekada i duže pauze i odmereni trzaji nakon njih daju rezultat. Ova poslednja prezentacija je rezervisana za neutralce (suspending), koji su posebno efikasni nakon izrazitih promena vremena kad je riba često vrlo usporena i napada jedino plen koji je duže vreme provocira „lebdeći joj ispred nosa”.

Moj savet je da se ne obazirete previše na vremenske (ne)prilike, iskoristite svaki slobodan trenutak da izađete na vodu. Tako ćete upoznati teren i navike riba po ovim vanserijskim visokim vodama. Smuđ se navikao i lukavo krstari i lovi sitnu ribu na bukvalno drugom bedemu. Osim toga, riba se na varalicu uspeš- no lovi jedino kad smo i dušom i telom na vodi, tj. maksimalno skoncentrisani na svaki pokret varalice koja treba što vernije da oponaša lak plen!

Ako poput automata bacamo stalno na isto mesto i namotavamo strunu istim tempom, brzinom, a u mislima smo na poslu ili kod kuće i borimo se sa svakodnevnim problemima od ulova najverovatnije neće biti ništa ili ćemo povremeno krajnje slučajno dobiti neku siću.

 

Vidimo se na vodi!

 

Autor teksta: Tibor Mesaroš
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 16, jul 2010.

Ostavite komentar