Juče, danas...

Postavio sportski ribolov 10/06/2014 1 Komentara Ribolovački tekstovi,

Kao bucovski šegrt, prvih nekoliko godina staža i sam potroših loveći vaserkom i mušicama. Pilkera (skoro) niko ne baca. Prvo, za ovu opciju se nešto i ne zna, i drugo – nema za njom ni neke potrebe. Bucova je puno, bucovdžija malo, makar zbog činjenice da je smuđa više nego doskora babuške... Shvati, mladi lafe, retko ko hoće da gubi vreme na bucova! Onim retkim filozofima beše dovoljno da glisiraju imitacije insekata i u lošem danu klepaju dvokilaše. Malo li je? Kraj mog šegrtovanja označava masovnija pojava pilkera, koji su nam konačno primakli i one najudaljenije, najopreznije samce. Tipično za balkansku sredinu, sve vrvi od tajnih modela by lokalni majstor „Žikica“. Kupuj, bacaj, pamti, menjaj... Pojava pilkera dovodi i do smanjivanja broja mušica na sistemu. Ostaju dve, pa – kao kod mene – samo jedna.

Uporedo sa povećavanjem broja bucovdžija, rastao je i ukupni nivo znanja o ovom oštrookom ’ajduku. Zahvaljujući pojavi specijalizovanih izdanja, čitaoci iz Niš(a) lako su mogli da se snađu u Bečeju, i obrnuto. Pokaza se, ludak ima noćni cug, radi i zimi, može da bude hiper-aktivan iako ne raubuje na površini. Pazi ga, hoće samo džiga - istina, ne običnog. Vidi ga, ’oće samo voblišku – istina, ne običnu... Hm, zašto i ovu priču pričam od kraja?

UPOREDNA ANATOMIJA

Mnogi će reći kako su pilker i bucov sinonimi. Mogućih klasifikacija je nekoliko. Prvo ona koja olovne raketle (gledane sa boka) deli na zakrivljene i prave. Svi zakrivljeni modeli rotiraju, praveći velik otpor. Koliko god efikasni bili vučeni poprečno na tok, nisu pogodni za maksimalno brzo uzvodno povlačenje na koje si često prisiljen. Nasuprot njima, nezakrivljeni pilkeri mnogo su stabilniji. Da se ne lažemo, (za)rotiraju i oni, ali mnogo ređe, uz osetno manji otpor. Stoga ih je moguće glisirati uzvodno mnogo brže od „krivaka“.

Druga bitna karakteristika je poprečni presek mamca. Sve što je pljosnato (elipsa, pravougaonik) imaće mnogo izraženiju akciju od nečeg sa okruglim poprečnim presekom. Zbog bočnih bridova, kvadratni presek je u kategoriji specijalnih slučajeva. Slučajno imaš nešto takvo? Tretiraj ga kao okruglo. I konačno, silueta. Što je pilker simetričniji tj. bliži izduženom pravougaoniku, to je stabilniji. I obrnuto: što je asimetričniji (deltoid, trapez, ovoid ( jaje,bre!)), to će se više ludirati. Upravo to je i potrebno u nekim situacijama, samo ih prethodno valja prepoznati.

Početnik odmah pita kako je bolje vući, poprečno na tok ili (koso) uzvodno. U praksi, postoji i treća, (koso) nizvodna opcija, često brutalno efikasna. U vreme kad sam postajao bucovski majstor, nizvodne prezentacije postaše moj zaštitni znak. Proleće na NS keju, svi popreko il’ uzvodno, ja - nizvodno, na tajnom mestu br. 5 (mo’š misliti, tajno mesto na keju). Jednom od šegrta kažem za jučerašnji ulov. Ne može da poveruje: njih petorica ni čukanja, a ja... Sutra mu i pokažem. Iako stojimo rame uz rame, kod njega (opet) ništa. Posle čujem, priča kako nikad nije video da neko brže mlatne 5 dvokilaša. Desetak hitaca, je..ga. Gde je naš bucofil izgrešio, pitaš. Gde nije!

Lokacija će ti sama reći šta da lansiraš. Upravo je nizvodno povlačenje najzahtevnije, pogotovu ako se forsira plićak (1-1,5m), kao ovde. Čim pilker dodirne površinu, mora munjevito da krene. Ne sme mu se dozvoliti da zbog polu-zategnute strune potone i skuca se o dno, za šta mu je pola sekunde više nego dovoljno. Po izbačaju obarati štap ka vodi, uz blaaago kočenje prstićem po obodu špulne, da Power Pro ostane zategnut bez obzira na Marfijev bočni vetar. Neposredno pre pada pilkera na površinu vrati prebacivač, udahni duboko i uz brzo dizanje štapa (na 30-40 stepeni) počni sa mahnitim namotavanjem. Mora tako... Kad glisiraš uzvodno, kačenja za dno retko se dešavaju. Em se zategnuta struna ponaša kao svojevrsno „jedro“, usporavajući tonjenje mamca, em on ispoljava maksimum otpora/akcije. U nizvodnom povlačenju ovog otpora nema, pa je potreban pilker maksimalne akcije, dakle nešto zakrivljeno, i(li) pljosnato, i(li) asimetrično. Ili sve to zajedno!!!

Nasuprot tome, ekstremno brzo uzvodno povlačenje vapi za ravnim pilkerom okruglog poprečnog preseka, zbog smanjenog otpora/ akcije. Još ako imaš 20 godina mladu Daiwu (1:6,4 ), što na duši hiljade bucova nosi... Posle sat vremena, prekidam krčedinski bucofest. Preko 40 komada (uz prosek oko kilo), svi vraćeni. Tri mlada lokalna „majstora“ mušicom klepaju tristagramce, i sve ih nose. Slava im. Misli se „majstorima“.

PILKERI, JUČE

Osim dokazane lovnosti, većina pilker favorita od pre četvrt veka ima još nešto zajedničko: nepotrebno komplikovan oblik. Razmisli, mlada vidro. Bucova beše 20 puta više neg’ danas. Da li je pilker koji liči na skulpturu iz muzeja savremene umetnosti zaista bio potreban? Nije, što se lepo vidi i danas. Oldtajmeri od kojih smo znanje krali uporno forsiraju „osme putnike“ iz svoje mladosti. Lično, voleo bih da hvataju više od nas mladih (čuj: mladih!), ali... Naravoučenije: bucov uči. Mogli bi baš i ovi što ga love.

Pljosnati pilker-deltoid, moderna klasika. Naglašena akcija na koju se može uticati premeštanjem udice tj. mesta kačenja. Zbog velikog otpora, pri uzvodnom povlačenju maksimalnom brzinom isuviše „cepa“ površinu... Istina, dosta puta baš to je ono pravo.

Isto to samo zakrivljeno. Zatrebaće vrtilo sa kugličnim ležištem! Ovako bi se – kad bi to bilo moguće – ponašao pilker na ekstaziju dodatno posut svrbećim praškom! Toliko.

Zbog težišta pomerenog ispod linije kačenja, sečeni pilker mnogo je stabilniji u uzvodnom glisiranju. Sem toga, ima i mnogo ubedljiviju, kauglerskiju siluetu. Udica je uvek na širem delu.

PILKERI, DANAS

Čekićem spljoštiš kraj olovnog štapića, probušiš rupu... Gotovo. Zbog okruglog poprečnog preseka, identičnog celom dužinom mamca, ovo je rekorder kako po daljini hica tako i po minimalnom otporu tj. minimalnoj akciji. Jedina mana: nedostatak siluete.

Nekoliko identičnih olovnih kuglica (3g) nanizanih na žicu, i eto NOBUPI-ja (od: NOvosadski BUcovski PIlker, by lično ja). Po letačkim i ostalim osobinama nimalo ne zaostaje za prethodnikom. Plus, efikasniji je bar 20%!

„Krmača“ (zbog bradavica, e da...), prvi model koji, gledan sa strane, nije simetričan. Još jedan autorov „izum“. Kod gos’n Milana, vlasnika „Ribarskih voda“, vidim gomilu olova spremnog za ponovno topljenje. Opa – šta je OVO? Lisac me merka ispod oka: “Bucov?“ Vrlo neobična, lelujajuća akcija.

Prvi koji mora da ima jednokraku (pa još i zaštićenu) udicu je Glavonja, najružnije od moje intelektualne dece bucovske. Treba ga vući s dužim (2-3sec) pauzama, pri čemu on propada glavom nadole, a pri čemu bi se udica bez zaštite stalno kačila o glavnu strunu.

Još jedna bucovska nakaza sa zaštićenom udicom, SPI(ner)-DŽI(g)-PI(lker). Pogađaj ko ga je smislio... Car sporog povlačenja praćenog kratkotrajnim, naglim ubrzanjima. Jedina mana: nemogućnost postizanja većih distanci. A, da. Long krilce, uvek.

ODJAVNA ŠPICA

Onome ko bi pre 20 godina kaz’o kako će bucov u Srbijici nebeskoj imati ne samo minimalnu meru neg’ i dvomesečni lovostaj, obukli bi košulju duuugih rukava što se na leđima vezuju. Ispade, imao čovek viziju – puštaj ga iz ludare... Nije da bucov ne zaslužuje povlašćen tretman kakav oduvek imaju „ribe plemenite“, naprotiv. Vojvođanski somovi, smuđevi i štuje desetkovani su, stoga ne treba da čudi zašto glavni junak ove priče postaje sve popularniji. Dovoljno je masovan, na uskom prostoru obično hajči više primeraka. U toplije doba sezone lako ih je pronaći, često su ti dovoljne samo uši... Cenim da je ovo poslednje osnovni razlog zašto sve više blinkeraša na nišan uzima Aspius Aspiusa - duplog asa.

Vetar miriše na kišu i vrbe. Dunav zaćut’o, zorom zanesen, plićak mu od živog srebra. Odjednom, nagla erupcija praćena muklom eksplozijom, sa moćnom crnpurastom repandžom u centru. Kaugleri lete k’o rakete, neki i na obali završe. I dan-danas, posle pet decenija na vodi, varvarska manifestacija ove bezube gladi oduzima dah. Čime da te gađam, lepoto? „Krmačom“? Stiže.

Vojvodino, dobro j’tro!

Đorđe Veber

Tagovi: bucov pilkeri lov

1 Komentara

Crni:
24/10/2020, 05:47:28 PM
Odgovori

Druže slabo se ti razumeš u bucova a još slabije u pecanje.

Ostavite komentar