Istakni se

Postavio Pedja Pašćan 06/09/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

U poslednjih par godina, feeder pecanje je doseglo nove razine. Sa predstavljanjem fl at-bed hranilica i kalupa, ovaj način pecanja nikad nije bio jednostavniji. Pecaroši svih uzrasta i mogućnosti mogu upecati kapitalce koristeći ovaj razarajući metod. Metod hranilice i kalupa stvara odličan način prezentacije mamca okruženog atraktivnim pomagačima, koji su neodoljivi kako šaranima, tako i ostalim vrstama.

Pecanje metod hranilicom igra veoma važnu ulogu u borbi pecaroša i ribe i odgovorno je za neke masivne ulove. Sa jednostavnošću kalupa i lakoćom pričvršćivanja, značajan je deo pecaroškog arsenala. Uvođenje kalupa je pomoglo i netakmičarski nastrojenim pecarošima zbog svoje jednostavnosti i brzine nameštanja.

Kao match pecaroš, ja uvek pokušavam da nađem neku malu sitnicu koja će napraviti veliku razliku. Sada, kada metod hranilice igra značajnu ulogu na komercijalnoj match sceni, poboljšavanje tehnike je obavezno ako želite da postignete uspeh.

Danas sam došao na Makins ribnjak, jezero br.2, da vam otkrijem neke savete vezane za ovaj metod pecanja. To je odlično mesto sa nekoliko većih ostrva, odličnim karakteristikama i sa podosta velikih šarana. Glavni pristup na ovom mestu je pecanje u blizini ostrva. Kako mnogi suparnici biraju ovaj pristup, veoma je važno da napravite neke dobre odluke jer mnogo faktora može da utiče na vaš krajnji rezultat.

Moj izbor mamca za ovaj metod su Dynamite Swimstim 3mm pelete. Da bi ih pripremio, jednostavno stavim kesicu peleta u posudu od 1,5l i napunim je vodom do kraja. Ostavim ih tako oko 3 minute, prospem preostalu vodu, stavim pelete u kofu i ostavim ih tamo oko 30 minuta. Tako pelete upiju dovoljno vode da budu mekane i lepljive i da se lepo zalepe za hranilicu. Za svaki slučaj, umešam i malo mlevenog mamca. Za to koristim mešavinu Dynamite Swimstim Green i Ringers Original u razmeri 50:50. Uz sebe imam i širok izbor mamaca, uključujući 6mm i 8mm tvrde pelete, istucano meso i par crvenih i belih Ringer boila.

Još jedan bitan faktor je da posedujete pravu opremu, kako biste osigurali da vaša metod hranilica bude dostupna na svim bitnim mestima u reviru, na kojima znate da se riba hrani. Kako bih to postigao, ja koristim nekoliko različitih vrsta štapova. Na ovom izletu sam planirao da pecam četrdesetak metara od ostrva, gde sam naslućivao da bi moglo biti najviše ribe. Za tu priliku sam koristio 3,35m Shimano Beastmaster komercijalni feeder štap sa Shimano Rarenium C14FA 4000 mašinicom i 6lb nosivosti Guru Drag najlonom. Pored toga, koristio sam i malu X-Safe Guru metod hranilicu sa četvoroinčnim 0.22 Guru N-Gauge predvezom i QM1 udicom veličine 14, sa peletima vezanim na dlaci. Moj predvez ima višu tačku istezanja od najlona. To je zato što je njegova dužina mala, te je bolje kada je ojačan kako ne bi pukao posle nekog divljačkog trzaja.

Još jedan savet prilikom biranja mesta za pecanje je da uvek zabacujete slične količine prilikom svakog hranjenja. To je bitno jer možete da sa istom snagom i istim naprezanjem najlona zabacite na relativno isto mesto, što je veoma bitno, pogotovo kad pecate u blizini nekog ostrva.

Kada pecam u blizini nekog ostrva, ja volim da pecam veoma blizu obale, jer se šaran baš na tim mestima krije u prosecima i zavojima, na kojima se oseća bezbedno. Pazite da posle zabacivanja na željeno mesto, prilikom zatezanja najlona, ne vršite nepotrebna prekomerna pomeranja. Ja to radim tako što zamočim vrh svog štapa ispod vode i gledam kako se najlon pomera bez pomeranja kalema. Kada potone, najlon ostavljam prilično olabavljenim jer volim da leži po dnu, kako bih izbegao petljanje ribe oko hranilice.

Na početku match pecanja ja volim da zabacim metod redovno namamčen, bez obzira da li pecam ili ne. To radim kako bih „izgradio“ mesto i sa idejom da, kada ribe jednom stignu- ostaće tu dok god ima obilja hrane. Kako bih to postigao, u prvom satu pecanja obično zabacujem na svaka dva minuta. Posle tog vremena ostavim 15 minuta između zabacivanja, kako bih video način na koji riba na to odgovara.

Ako ubrzo posle zabacivanja odmah zagrize, to znači da se ribe dobro hrane i da su spremne da pokupe lopticu hrane odmah. U drugom slučaju, ako prođe od 10 do 15 minuta do prvog trzaja, to mi govori ili da su ribe stidljive, ili da ih nema dovoljno na tom mestu, pa se ne moraju oštro takmičiti za hranu. Čekanje i posmatranje može rezultirati većim brojem riba na kraju.

Punjenje vaše metod hranilice je jedna od najbitnijih tačaka metod pecanja. U poslednjih 6 meseci, ja koristim Guru X-press kalup, koji će uskoro postati dostupan, a koji je bio u procesu razvijanja duže od godinu dana. Umesto da samo proizvodi nešto što već postoji, Guru tim je to preneo na višu razinu. Ključna karakteristika ovog kalupa je da nije lepljiv; ima jedinstveni oblik koji mamac postavlja na prednju stranu metoda i stvara kruškast oblik koji pomaže preciznosti prilikom zabacivanja. Nema dodatne uređaje i ne mora da se pokvasi pre upotrebe. Ideja je da bude što jednostavnije a opet što je efektivnije moguće. Razlog zbog kojeg koristim metod sa dva sloja je veoma jednostavan. Gornji sloj drži mamac zaudicu u poziciji, i kada padne na dno, gornji sloj će se raspasti i veoma brzo dopustiti mamcu sa udice da perfektno padne na glavno brdašce mamaca. Tako mamac može biti odmah pokupljen. Mamac sa udicom će ostati na gomili i biće najuočljiviji od ostalih mamaca.

Uskoro su ribe pristizale u hordama, štap je trzao i pre nego što bi najlon potpuno potonuo! Odličan dan za pecanje! Sistem metod hranilice je veoma jednostavan i svi pecaroši ga mogu koristiti i očekivati često savijanje štapa!

Isprobajte ga!

 

Autor teksta:  Adam Rooney
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 29, Avgust 2011

Ostavite komentar