Poslednji komentari
Pecanje deverike pomoću šarandžijske taktike
Јеротије

Muke po dozvolama
vlastimir zdravkovic

D.A.M. pribor i oprema za pecanje
walter 021

Muke po dozvolama
Dragana Stanisavljevic

Strast prema štuki
Joka

Vikend na Saruleštiju

Postavio Pedja Pašćan 07/08/2018 0 Komentara Destinacije / Vode,

Posle ribolova u Hrvatskoj, lova predivnih vranskih štuka i Big game lova tune na Jadranskom moru sa čuvenim skiperom Igorom Zdenjakom, sticajem okolnosti, zahvaljujući g. Srđi Popoviću, članu radne grupe koja je izradila nacrt novog zakona o ribolovu u cilju zaštite naših reka, kao i Miliću Spasojeviću, strastvenom ribolovcu iz Ivanjice, našao sam se na daleko čuvenoj ribolovačkoj destinaciji u Rumuniji o kojoj je bezbroj puta pisano u našim časopisima.

 

Na aerodromu u Bukureštu sačekao nas je čuveni ribolovački vodič Pako, pomalo ćutljiv i krajnje poslovan, a posle sat vremena vožnje pred nama se ukazao velelepni dvorac Roberta Radute, namenjen isključivo smeštaju ribolovaca-gostiju. Smeštaj i sam ambijent ukazivali su na klijentelu koja voli da se oseća carski.

Bivši vladar Rumunije, u nameri da spoji Bukurešt sa Dunavom, izgradio je veliki broj jezera, ali nije uspeo u nameri, te je veliki broj jezera sada dat u privatne koncesije.

24 kilometara dugo i prelepo jezero plod je dugogodišnjeg rada g. Roberta Radute. Sve je osmišljeno da se ribolovac oseća carski - od smeštaja, hrane, usluge, do čamaca sa motorima i mesta za ribolov, a što je najbitnije, prepuno je ribe a posebno šarana, amura i deverike.

Od grabljivica dosta ima smuđa, a da se uloviti i poneka štuka ili bandar.

Vreli dani uzeli su svoj danak, vrućine su dozvoljavale samo jutarnji i večernji ribolov, osim za upornu ekipu Formaxstore-a iz Srbije, koja je uživala u debeloj hladovini na obali, i koja je svakodnevno lovila šarane i amure, a deverike na stotine kilograma, zahvaljujući hrani i primami koju su poneli iz sopstvenih rezervi. Ekipa je bila neprikosnovena u svemu, a svakodnevni smeh i uživanje odavali su srpski mentalitet i bezbrižnost. Iako smo veoma malo vremena proveli zajedno, postali su mi neverovatno dragi.

Naš cilj je bilo varaličarenje smuđa. Srđa, kome nije prvi put da dolazi na ovu predivnu destinaciju, znao je odlično mesta gde smuđ obično obitava, te je svaki naš izlazak bio rodan. usluge, do čamaca sa motorima i mesta za ribolov, a što je najbitnije, prepuno je ribe a posebno šarana, amura i deverike. kosnovena u svemu, a svakodnevni smeh i uživanje odavali su srpski mentalitet i bezbrižnost. Iako smo veoma malo vremena proveli zajedno, postali su mi neverovatno dragi. Naš cilj je bilo varaličarenje smuđa. Srđa, kome nije prvi put da dolazi na ovu predivnu destinaciju, znao je odlično mesta gde smuđ obično obitava, te je svaki naš izlazak bio rodan.

Ulovili smo bezbroj smuđeva na tvistere i šedove, a i na voblere u plićim delovima. Najbolje su se pokazali silikonci Orke, Vantage, a od voblera smo koristili Goldy, no većina smuđeva, zbog prevelikih vrućina, je bila u proseku do 3-4 kg.

Marija Stanisavljević-Maša, poznato lice sa TV ekrana i rijalitija Veliki Brat, verenica našeg Srđe, a inače i sama veliki ribolovac i ljubitelj prirode, potrudila se da lovi, fotografi še i samim činom doprinese lepoti ribolova. Te predivne fotografije ćemo podeliti sa vama.

Iako smo tamo proveli samo jedan vikend, za relativno kratko vreme sam uspeo napraviti predivnu kolekciju fotografija, pa ćemo čitaocima doživljaj prezentovati više slikom nego pričom, a bilo je šta za videti.

 

Uživajte!

 

Autor teksta: Miodrag Ćirić - Ćiro
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 29, Avgust 2011

Ostavite komentar