Žaba donosi uspeh

Postavio Pedja Pašćan 28/09/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

U mesecu septembru i oktobru još uvek je nizak vodostaj, trave ima neverovatno mnogo i kroz te prolaze i rupe između mora trave često na mnogim našim vodama izazovno se gegajući, mada više onako na lenjo teglenje to nalikuje, barske žabe preplivavaju sa mesta na mesto i hlade tj. odmaraju noge, kao što to rade neki profesionalni sportisti raznim sitnim teglenjima i uvijanjima.

Ovo se mnogo sviđa štukama, koje su često na mnogim kanalima, mrtvajama i ciglanama podređene i kanibalizmu, jer je manjak hrane i žabe im dođu kao pravi delikates zalogaj kojem ne mogu da odole ni pod razno. Vole da ih merkaju dugo i verovatno da ih ta lenja i sitna uvijanja na površini dok plutaju i tegle se izbace iz takta i silovito ih zgrabe. Štuka je opasan predator koji u vodi ne prašta nikome. Ovaj period je najaktuelniji kada ih smažu bez pardona i ribolovci koji imaju dosta staža na vodama to dobro znaju i snalaze se k‘o kako zna i ume, i varke koje bar i malo deluju ili liče na žabe u okruženju su sada i najviše u vodi. Dupli twisteri, razne Bass pro špecije koji imitiraju žabe itd. Svi oni manje-više love i mnogi od njih se jako teško nabavljaju a još više u veličinama koje nam odgovaraju. Lično, najviše sada na takvim vodama bacam Orka žabu, to jest dupli twister, kojem navučem još na telo i orka suknjicu iste ili kontrasne boje ili dekora i tako ga obogatim sa dosta malih resica. Najviše volim najveću suknjicu, jer te rese u vodi daju ono što nama i treba a to je da izazovno radi pored krakova tvistera. Tokom rada krakovi lenjo rade ali kada pustimo da propada malo i cimnemo žabu sve poprima lep rad i suknjica koja pulsira i žaba koja se uvija sa krakovima. Imao sam prilike da probam razne Bass pro špecije koje više liče na neke kerezable koje ni ne rade nego nanekog živog stvora u vodi, a ovde je važno da štuki privučemo pažnju i da koliko-toliko dočaramo žablje pokrete i plivanje u vodi. Zavodljivo pulsiranje resica na suknjici i jedan manji i jedan veći krak na Orka žabi verno dočaravaju ono teglenje nogica koje žive žabe u vodi rade i tako dobijamo jednu varku koja ima uspeha, kako u lovu štuke, tako i u lovu soma kojem je isto tako primamljiv zalogaj, pod uslovom da ga na dotičnim vodama, gde jurite štuku, ima. Na suknjici makazama odsečemo višak slobodnog tela i tako dobijemo prošireni prolaz kroz koji lako proguramo Orka dupli twister, koji ima šapice na kraju krakova i oni mu daju neobičnu vibraciju, koja ne tako retko na Dunavu i smuđa sasvim lepo lovi. Da se ne bi suknjica šetala po telu žabe dok bacamo, mogu se malo sa lemilicom spojiti dva tela tako da stoje u celini. Izbegavajte upaljače i super lepak, jer nemaju tako dobar učinak kao lemilica koja sjedini dve mase i tu nema odlepljivanja više. Može se kombinovati da suknjica bude manja ili veća, ili sama žaba da bude manja ili veća, može se kombinovati da obe varke budu jednobojne, ali kažem vam da sam u višegodišnjem ovakvom lovu sa ovakvim slikoncima stekao dovoljno iskustva da tvrdim da je bolje da je suknjica jedne boje a žaba druge. Može se koristiti i sa zaštićenim žigovima koji ne kupe travu ali i sa slobodnima, kako na malim laganim glavicama, tako i sa težima, u zavisnosti od veličine vode i same dubine i zatravljenosti. Leti se sasvim daleko i lepo može trzati, cimkati i pustiti da malo propada.

Najviše sam štuka ulovio kada se varka probija kroz travu i tad prorade krakovi , te samo klize ispod površine. Udarci su jaki i energični i štuke, kako one jedva u meri, tako i krupnije, gutaju dosta jako. Tamo gde ima trave i gustog pojasa trske u prelazu između trave i čistine, neretko se može jako lepo videti kada predator snimi uljeza i krene polako prema njemu, parajući vodu lagano i u trenutku kada iz propadanja cimnete levo ili desno da žaba malo krene kao cik-cak . Štuka nasrne na njega izletevši iz vode i u nekom okretu, samo njoj poznatom, smaže ga i oseti se reski jak udarac i tek tada treba lupiti kontru, nikako pre jer izgubićemo ribu. Na starim ciglanama volim ovakvu varku sa zaštitom u vidu wedless žice i daleko je zabacim, pa sa visoko podignutim štapom vozim slalom kroz trsku i lokvanje između tepiha trave. Pošto vodim tj. cimkam žabu u sloju vode koji je tik malo ispod površine, sve se lepo vidi i često štuke prebrzo jurnu i promaše žabu, pa posle odmora od sekunde-dve ponovo nasrnu i iskaču iz vode besno otresajući glavu otvorenih vilica i takva zamaranja pumpaju adrenalin. Takođe, volim ovakvu žabu voditi i kroz krš u vidu raznog granja, jer često baš na takvim potezima umesto štuke pokupi mi lep som, koji isto ne prašta žabama i kad god može tamani ih. Lako se pravi, malo vremena oduzima a donosi jako puno uspeha u lovu predatora.

Oprobajte se tokom ovih meseci, dok još ima dosta trave i dok su žabe još uvek aktuelne, jer nikad se ne zna, možda baš na vaš delikates udari ona za naslovnu.

 

Vidimo se na vodi!

 

Autor teksta: Tibor Mesaroš Toblerone
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 31, Oktobar 2011

Ostavite komentar