Varaličarenje krupne štuke

Postavio Pedja Pašćan 06/01/2018 1 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Mislim da mi emotivna veza između reke i mene, koja potiče iz najranijeg detinjstva (a i stanje na našim vodama) daju pravo na kritiku zakonske mere kojom je dozvoljen ulov štuke od 40 cm. Smatram da primerke ispod 50 cm ni jedan sportski ribolovac ne bi trebao da uzima.

Lov štuke varalicom je svakako jedna od najatraktivnijih ribolovačkih disciplina kod nas. O varaličarenju štuke napisano je zaista mnogo, ali svaki ribolovac, iz sopstvenog iskustva, zaljubljenicima u ovu vrstu ribolova može otkriti nešto sasvim novo. Razlog je što konkretna situacija na vodi uvek i zahteva nešto drugo, bilo da se radi o izboru varalica, ili da je u pitanju tehnika varaličarenja. Ovom prilikom ne bih da govorim o lovu štuke do 1 ili 2 kg, mada je to na našim vodama, nažalost, najčešće izlovljavana težina. Uostalom, slobodno mogu reći da se o toj vrsti ribolova na sitniju štuku već sve zna.

 

 

Ako poželim ostvarenje najskrivenijih ribolovačkih snova, čiji koreni zalaze u doba prvog varaličarskog štapa dospelog u moje ruke, onda je to ulov krupne štuke. Možda zato što je ona vrlo žilav i lukav borac, pa će iskoristiti svaku grešku ili brzopletost ribolovca da se oslobodi ponuđene varalice. O vraćanju ulovljenih riba u vodu ne bih da pričam, jer za više od tri decenije, koliko aktivno pecam, na terenima koje sam obišao nagledao sam se svega i svačega.

To „sve i svašta“ čega sam se nažalost nagledao, uslovilo je da je krupnija štuka dosta proređena u našim rekama, pa se može naći još samo u dubljoj, ili teže pristupačnoj vodi ili u nekim izuzetno dobro čuvanim revirima. Prostori sa dosta granja, zarasli u travu, ili obrasli trskom i naravno zabačeni od glavnih puteva, idealna su mesta za lov kapitalnih štuka. Varaličarenje na takvim terenima ribolovcu donosi niz problema. Dešava se to da, kada konačno uspete da se probijete do neke od tih voda, utvrdite da je većina varalica koje ste poneli na takvim terenima neupotrebljiva. Odmah se zakače za trsku, travu ili u najgorem slučaju za granu. Dobro, zna se da većina varaličara na krupnu štuku peca na strunu a ima i spasilice, ali dok se bućka i trese po vodi zarad spašavanja zakačenih favorita krupniji primerci štuke će potražiti mirnije mesto. Reći ćete da samo treba promeniti mesto. Ali upravo tu i jeste problem. Iskustva koja sam stekao na Tamišu u mestima Sakule i Idvor, Moroviću, Zvorničkom jezeru, Bogatiću (Crne bare), Arkanju kao i ona sa severa Bačke, na „Budžaku“, „Joci“, Kniću itd..., govore da drugih mesta dobrih za lov nema previše i da je krupna štuka odavno potražila mirnije mesto. Uz to krupan komad obično se dobija kad ste prvi na vodi, rano ujutro, ili predveče (čuveni večernji cug) i naravno uvek u tišini. To znači: tamo gde prethodno nije bilo previše ribolovaca. Ova svoja, ulovima potkrepljena iskustva o lovu štuke, razmenjena sa iskustvima majstora ribolova sa kojima sam najčešće lovio na pomenutim terenima, ugradio sam u spisak varalica, neophodnih za željeni ulov. Naravno, na samom početku već sam napomenuo da uvek postoji neki dodatni adut, u čemu i jeste draž ovog sporta. Ne reći baš sve. Uostalom, svaki ribolovac će pronaći nešto samo svoje, drugačije od uobičajenih mamaca, a dokazano je na vodi da sama promena često bude i dobitna kombinacija. Znači svaka varijacija na temu ne da je dozvoljena, već je i neophodna.

 

Favoriti za lov zelene tigrice

 

Meps Lusox dupli (tandem). Ovaj leptir je univerzalna varalica i često je koristim bez olovnog otežanja. Tako ide dosta plitko, ima i širi rad, a to štuku ponekad dodatno iritira. Može da se vodi dosta sporo, a prednost dajem krilcima zlatne boje i raznim kićankama koje sami možete dodavati beskrajno improvizujući.

Rapala Minnow Spoon. Ova varalica je nezamenljiva u ekstremnim uslovima koji podrazumevaju mnogo granja, trave i trske. Rapala je trenutno ne proizvodi, pošto se retko kači (malo se kida) pa kompanija verovatno ne zarađuje dovoljno na ovom modelu. Na tržištu su se, od pre godinu dana, pojavili kineski falsifikati, ali ja volim jedino stare dobre originale. To je razlog što ću izgleda morati da ih „kloniram“ za sopstvene potrebe. 

 

Spinerbait ili popularna suknjica, jedna je od mojih omiljenih varalica kojom sam, pored štuke, uspešno lovio i basa na Bajskom kanalu i u Kupusini. Ovo je univerzalna varalica i može se koristiti i na čistom terenu kao i po kršu. Moji omiljeni modeli su Excalibur, Bomber i Boyah. Nijansi je bezbroj, a ja sam dobro prolazio sa varalicama fl uorescentno žutih i crvenih boja.

Kašike retko koristim jer na ovim terenima mnogo kače, ali su one neizostavni deo arsenala i morate ih obavezno imati u kutijama, a svi srebrni dekori su svakako najlovniji. Nije loše eksperimentisati sa prizmatik folijama kojih ima u svim mogućim bojama i na taj način pojačati lovnost kašike. Naravno da nijanse koje upotrebljavate određuje dubina i prozirnost vode. Kasna jesen je doba kada su kašike dosta lovnije od drugih varalica.

U novembru i početkom decembra i silikonske varalice su sve lovnije jer se riba često povlači u najdublje slojeve vode i može se „iščačkati“ samo upornim i sporim povlačenjem varalica u dubini.

Veliki Mepsovi su pravi izbor za lov kapitalnih primeraka. Većina ovih leptira je opremljena kićankama, a kombinacija „Meps Giant Killer” sa crno-crvenom kićankom po meni je nepogrešiva.

 

Drvo ima dušu

 

I konačno vobleri! Tu je izbor ogroman, ali ja, naravno, koristim isključivo svoje KZV rukotvorine. Na bistrim vodama obavezna kombinacija je model male štuke, uglavnom dvodelne i plivajuće. Ova varalica ponekad isprovocira i neaktivnu štuku jer ta grabljivica ima svoju teritoriju i ne trpi uljeze iste vrste. Zato kad je sita i neaktivna ne napada kedere, ali drugu štuku, manju od sebe sigurno će napasti. Kanibalizam kod ove vrste je veoma izražen. Kada je aktivna, imao sam uspeha sa modelom kedera srebrnih krljušti (imitacija babuške i crvenperke). Naravno da je i dezen FTzbog svoje lovnosti neizbežan, pa i njega koristim.

Ovo su samo neke od varalica na koje se uspešno lovi „Tigrica“. Naravno da svako ima svoje adute, ali u svakom od nas proradi isti adrenalin kad vidi raub kapitalke, ili talas ispod same površine koji prati varalicu. Kad mir u prirodi naruši prskanje vode, kad sve proključa i za ribolovca odjednom postane sve drugačije, a razlog svemu je ona, Esox Lucius. A vi drage kolege po zajedničkoj nam ljubavi, baš zbog tog divnog osećanja bacajte uporno, prilazite tiho pravim mestima, odelom se stopite sa prirodom, često menjajte varalice (ako je moguće), isto mesto ispitujte iz različitih uglova. Varalice vodite lagano, tako da još uvek rade (zato i jesu najbolje one varalice koje rade na sporu vuču). I još nešto: Mepps, Vibrex i Veltik leptiri rade i kad se vuku veoma sporo. Krilo kod ovih leptira i pri najsporijem povlačenju pravilno radi i ne pada.

Ovo kazivanje ne bi bilo potpuno (mada to zaista nikada ne može biti), ukoliko ne pomenem nešto o ribolovu štuke iz čamca. Ovaj način ribolova, pod uslovom da je dozvoljen, omogućava pristup svim mestima i zabačaje iz svih uglova, što je ponekad presudno za uspešan ribolov. Zamislite štuku koja je zauzela busiju uz obalu i zapazila vašu varalicu kako joj sa sredine vode kreće pravo u usta (što se najčešće dešava kod zabačaja sa obale). Pa naravno da će joj je to biti sumnjivo! Kederi se kreću uz obalu, u blizini granja, trske, ili nekog zaklona. Zato su zabačaji paralelni sa obalom obično dobitna kombinacija. Ali ni to ne mora biti pravilo, jer i samo dno ponekad diktira mogućnost ulova (ako su rupe na dnu, štuka je u njima pa će zgrabiti varalicu iznad sebe).

Dakle, glavna prednost čamca je ta što možete bacati iz svih pozicija, a da ne govorim o tome da je to jedini način da dođete do nekih mesta do kojih se drugačije i ne može doći.

Pravilo je da se mnogo ne lupa veslom niti da se ispuštaju varalice na dno čamca. Krupnija štuka odavno je naučila da ti zvuci donose opasnost. Možete čak sa kolegom normalno razgovarati, to nije opasno, ali lupkanja po čamcu donosi siguran neuspeh u lovu na krupnu štuku. Odaberite par, po vama najboljih varalica, zabodite ih na ivicu čamca i u tišini obrađujte odabrana mesta.

Ovo su neka od iskustava koja sam stekao loveći štuku na vodama na kojima je upotreba čamca bila neophodnost. Nadam se da će i vama biti od koristiti.

I na kraju, u svemu što volimo ne smemo uvek tražiti logičan smisao. Potrebno je samo pripremiti čula na iznenađenja koja priroda stvara svojim remek delima. Riba kojoj je posvećena ova beseda je svakako jedno od tih remek dela.

 

Autor teksta: Zoran Pantović Kosta
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 22, Januar 2011.

1 Komentara

marko:
14/08/2019, 09:31:35 AM
Odgovori

meps 2 mwps 3 kasikara 9g za krupnu stuku kasikara 16 grama

Ostavite komentar