Varaličarenje klena na jezerima

Postavio sportski ribolov 12/09/2017 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

Većina varaličara svoje prve korake je napravila upravo loveći ovu, kod nas najpopularniju i najrasprostranjeniju grabljivicu. Ta činjenica predstavlja dovoljno dobar razlog za jedno podrobnije razmišljanje o osnovama varaličarenja klena...

 

Svoja prva iskustva u lovu klena sam stekao na manjim rekama, a kasnije na većim, pre svega na Drini i na kraju na jezerima. Ovom prilikom govoriću samo o lovu klena na jezerima koji je inače dosta komplikovaniji nego na rekama. Klen nastanjuje gotovo sve veštačke akumulacije u Srbiji: Perućac, Zvorničko, Gružansko, Zaovinsko, Ćelijsko, Zlatarsko, Sjeničko, Garaško, Zavojsko...

 

Kada govorimo o lovu klena na jezeru čamac je svakako poželjan, a ako se radi o većim jezerima poželjan je i motor (gde je to dozvoljeno), pre svega zbog većeg radijusa kretanja. Na jezrima poput Zvorničkog, Zavojskog ili Perućcu, pored „pente“ poželjno je imati elektro-motor koji nam služi radi korigovanja položaja čamca u samom ribolovu. Inače benzinski motor treba gasiti nekoliko stotina metara pre „snimljene“ pozicije i polako prići elektromotorom ili veslima. Zvuk elise definitivno plaši glavonju, a slično pravilo važi i u lovu drugih grabljivica.

 

Lov iz čamca na jezeru uglavnom je mnogo uspešniji nego ribolov sa obale, pre svega zbog većih mogućnosti kretanja po jezeru i detaljnijeg pretraživanja terena. Ovakav ribolov podrazumeva da klena treba tražiti uz samu obalu, a mesta gde je obala nepristupačna, zarasla ili ona uz ogromne stene su i najproduktivnija. Varaličari koji love iz čamca su u velikoj prednosti u odnosu na kolege koji love sa obale zbog velike plašljivosti lovljene ribe. Naime, klen se mnogo više plaši ribolovaca na obali, pa je zato manje sumnjičav prema varalicama koje se kreću od obale ka sredini jezera. Zato te varalice mnogo radije napada. Upravo zbog ove činjenice, varaličari koji love sa obale obično pribegavaju zabačajima paralelnim sa obalom, ili traže jezerske uvale u kojima mogu da zabacuju pod željenim uglovima. Kako su na velikom broju jezera obale često strme i nepogodne za kretanje, a upravo na tako nepristupačnim mestima pliva krupan klen, ove situacije jezerskog ribolova često čamac nameću kao nezamenljivo sredstvo za ostvarenje željenog ulova.

 

Lov iz čamca

Kada se lovi iz čamca tišina je ribolovcu najveći saveznik. Klen je izuzetno plašljiva riba i bilo kakva lupkanja po čamcu su nepoželjna. U ovim slučajevima gumeni čamci tipa „Zodijak“ ili „Sport“ su u prednosti jer se u njima pravi mnogo manje buke. Udarac vesla po limenom čamcu neminovno će poplašiti krupnijeg klena (a i druge grabljivice) u blizini, dok udarac plastičnog vesla po gumi nije toliko strašan. Limeni i drveni čamci su teži od gumenjaka što je mala prednost ukoliko na jezeru ima vetra i njima je lakše pratiti konture obale jezera u samom ribolovu. Gumenjaci su lagani i vetar ih lako nosi, pa su potrebne česte korekcije veslima što je ponekad dosta naporno. U takvim situacijama dobro je imati i elektro-motor. Tišina, ali i precizni zabačaji uz samo granje, gotovo sigurno rezultiraju dobrim ulovima. Udarac klena je uvek silovit, a odmah nakon kačenja, riba kreće u granje ili u travu. Osim tog manevra, može se reći da klen ne važi za velikog borca i nakon nekoliko begova i posle prvog izlaska na površinu, ovaj glavonja se relativno brzo predaje. Ali krupniji primerci ipak mogu da iznenade, pa treba biti strpljiv i ne žuriti mnogo, dok će upotreba meredova svakako olakšati posao u vađenju ribe. Važno je i to da čamcem ne treba prilaziti previše blizu obali. Optimalno odstojanje treba da je otprilike od 15 do 20 m. Takva udaljenost je optimalna jer dozvoljava da zabačaji i dalje budu precizni. Ova preciznost zabačaja neophodna je da nebi došlo do gubljenja mogućnosti za ulov zbog čestog kačenja varalice za granje ili travu, a zna se da svaki prilazak zakačenoj varalici tera klena na drugo mesto.

 

Čime loviti?

Najčešće korišćene i na jezerima svakako najlovnije varalice su vobleri i leptir varalice. Odabir boje i veličine varalica zavisi od mnogo faktora i svako jezero ima svoja pravila, ali ako je klen na površini i ako je voda bistra natur dekori su u prednosti. Ako je klen u malo dubljim slojevima vode jednodelni duži vobleri sa nešto većim gazom su lovniji. Vobleri za lov u malo većoj dubini treba da su svetlijih i srebrnkastih dekora.

 

Preciznost zabačaja

Od presudnog je značaja u lovu klena. Mestu gde ćete loviti morate prilaziti što tiše. U ovim slučajevima koristite isključivo vesla ili elektro-motor. Paljenje benziskog motora na jezerima gotovo uvek poplaši krupnijeg klena. Mada nije naročito lukava riba, izuzetno je plašljiv (ovo je ponovljeno tri puta). Zato, ako prilikom zabačaja zakačite varalicu za granu, laganim pokretima štapa pokušajte da je otkačite. Svako mlaćenje ili bućkanje po vodi uvek poplaši klena. Ako se bućkanje nije moglo izbeći, odmah promenite mesto jer ta riba više ne stanuje ovde. Kada ispunite prethodne uslove i dođete na odabranu poziciju, prvih nekoliko zabačaja su najvažniji. Često riba uzima varalicu odmah po njenom padu u vodu. Idealno vreme za varličarenje klena je oblačno jutro ili predvečerje, a period neposredno pred kišu uz dodatak grmljavine u daljini, među ribolovcima važi za nepogrešivu kombinaciju. Ako se tada zateknete na vodi, bukvalno svaki zabačaj biće i napad ribe na ponuđenu varalicu. Čak, ako zabacite i povučete varalicu i na nju udari prvi klen pa spadne, nemojte da vas iznenadi mogućnost da varalicu, dok je izvlačite, sustigne druga riba.

 

Oprema

Po pravilu za klena se koristi lagan varaličarski pribor, cenom dostupan većini ribolovaca. To su štapovi dugi od 240 do 270 cm, težine bacanja do 30 gr. Mašinice su lagane sa kapacitetom špulne od 100 m monofila, debljine 0,25 mm. Na našem tržištu ponuda ovog pribora je zaista velika, ali ipak ne treba preterivati u kupovini jeftinog, a samim tim i nekvalitetnog pribora. Tim pre što već za oko 10000 dinara može se kompletirati pristojan varaličarski komplet za lov klena. U varaličarenju ove ribe mogu se koristiti i upredene strune, ali to podrazumeva da štap i mašinica moraju biti dobrog kvaliteta.

 

Dodatna vrednost stečenih iskustava u lovu klena, osim uživanja u toj vrsti ribolova, je činjenica da varaličarenje glavonje predstavlja dobru polaznu osnovu za kasnija varaličarenja drugih većih grabljivica.

 

Autor teksta: Zoran Pantović Kosta 
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 18, septembar 2010.

Ostavite komentar