Varaličarenje feederom

Postavio Pedja Pašćan 20/11/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Kod trećeg zabačaja vrh je klimnuo. Evo prvog poteza! Osetio sam udar, prestao sam da motam ručicu mašinice i pustio malo vrh štapa prema napadaču. Da jače zagrize mamac... I onda kačio. Medium vrh je bez greške odradio kontru...

Verovatno ste već bili u prilici da pre kupovine opreme posavetujete nekog budućeg pecaroša. I da vam nije nimalo strano ako kažem da većina novih kolega zna da zatraži pomoć pri odabiru da bi kupili što univerzalnije štapove. Tako da ste se morali zdati u silna objašnjavanja šta, kako i zašto, jer naravno, novi pecaroš nije mogao da se odluči niti na kojoj vodi želi da peca, niti zna koju vrstu ribe hoće da peca… A o tome koja metoda mu najviše leži da i ne pričamo.

Verovatno ste i vi bili detaljni i uporni, ali nisam baš siguran koliko ste bili uspešni u tome da novog kolegu navedete da on iz cuga pronađe sebe u ribolovnim tehnikama, te da na osnovu vaših uputstava kupi određeni štap, koji će zatim godinama rado i uspešno koristiti. 

Ali, u međuvremenu se pojavio feeder štap. Pa su počele u vezi sa njim da kruže i nove priče. Da se baš za ovu osetljivu dubinku može reći da je on od svih vrsta štapova onaj najuniverzalniji pecaroški štap. Niko od onih koji to tvrde nije osporavao da je feeder štap prevashodno fina dubinka, ali… Na njega se može isto tako montirati wagler pa će biti plovkaroški štap, pa i varalica, pa će poslužiti kao varaličarski štap…

Ovo poslednje me je posebno zainteresovalo. Pogotovu što sam u arsenalu pecaroškog pribora pronašao tuce Rapalinih wobblera. Eto prilike, pomislio sam, nakon dugotrajnih jurnjava za deverikama i šaranima da proverim priču na vodi o feederu varaličaru. Zanimalo me je kako će se snaći moj 3,6 m dugačak Aggressive Carp Feeder kao varaličarac.

Nisam puno odugovlačio, dopunio sam veliku plastičnu kutiju za pribor sa wobblerima i sajlicama, pokupio opremu i pravac Tamiš kod Tomaševca.

 

 

 

 

 

Privremeni rad

 

Bio je prelep sunčani avgustovski dan kad sam negde oko devet sati blizu brane na obali Tamiša skinuo klasičnu montažu sa lomljenom antitangl cevčicom i, bez da bilo šta drugo menjam na priboru, vezao sajlu na osnovni najlon i zakačio wobbler. Za kombinaciju štapa, najlona i mašinice ne može se baš reći da je ona optimalna za varaličarenje, ali želja za novim iskustvom učinila je svoje. Tako da je Agressiv Carp Feeder, opremljen sa najlonom SPRO Carp Maxx 0,22, koji je bio namotan na špulnu mašinice SPRO LCS 750 sa bajtrannerom bio prisiljen da lovi štuke. Ostavio sam medium vrh na štapu, pa sam se tešio da valjda imam i neko varaličarsko iskustvo, pa ću se kako umem i znam potruditi da ublažim nesklad pribora.

Kod prvog zabačaja mi se učinilo da je oprema teža nego što bi bilo poželjno, ali i to da kod zabačaja wobbler solidno leti. Bio je to Rapalin 13 g Clackin’ Rap CNR-6 zlatne boje.

A kasnije sam i osetio da se poprilično lepo ponaša u vodi dotični. Počeo sam s njim da špartam vodeni stub Tamiša. Kod trećeg zabačaja vrh je klimnuo. Evo prvog poteza. Osetio sam udar, prestao sam da motam ručicu mašinice, pustio malo vrh štapa prema napadaču da ima vremena da jače zagrize mamac. I onda ka- čio. Medium vrh je bez greške odradio kontru. Feeder štap se u svom maniru savio i ubrzo se našla moja prva štuka ulovljena sa feeder štapom na obali. Jeste da je bila neka dečurlija, ali štuka je štuka. Vatreno krštenje feeder štapa je prošlo uspešno. Bacao sam zatim varalicu još neko vreme…

I došle su još četiri štukice. Šta da kažem, nit sam bio tu- žan niti veseo. Prestao sam da varaličarim iz prostog razloga jer mi je varaličarenje preselo zbog učestalog spašavanja štukica sa udice, kao i njihovo ponovno vraćanje u slobodu. Neka narastu pomislio sam tad, bolje da ih ne povređujem, ionako sam već iskusio rad feeder štapa u štukolovu. Osetio sam štap pri zabacivanju, ponašanje vrha u kontri, ali i rad čitavog šapa prilikom poentiranja ribe.

S obzirom da se feeder štap dokazao na svom privremenom radu kao varaličar, vratio sam ga u iskonsku funkciju. I zapevao je onog trena, čim sam vratio na njega standardnu klasičnu feeder montažu sa uglastom mrežastom hranilicom od 25 g. Naime, za sledećih nekoliko sati dok sam lovio s njim mirne ribe, čuvarku su mi krasili, za uslove na Tamišu, vrlo lepi srebrni karaši.

O feeder štapu u funkciji varaličarca toliko. Može da posluži i za tu namenu, uistinu po principu ako nema konja dobar je i magarac! Ostajem pri tome da je feeder štap ipak fina dubinka.

 

Autor teksta: Ištvan Kazi
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 19, oktobar 2010.

Ostavite komentar