Upoznajte plovak

Postavio Pedja Pašćan 12/09/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Današnji superbrzi razvoj tehnologije nije zaobišao ni ribolov. Postoji mnogo tehnika i metoda lova ribe. Među njima je sasvim sigurno jedna od najpoznatijih i najzastupljenijih ribolov plovkom. Danas postoji ogroman broj ribolovaca koji upražnjavaju ovu nadasve zanimljivu tehniku. Uz pomoć plovka mogu se loviti skoro sve vrste riba, počev od nezaobilazne bele, pa sve do šarana, štuke ili soma. Za svaku od gore nabrojanih vrsta postoje različiti plovci koji se međusobno razlikuju ne samo po obliku već i po nosivosti, materijalu od kojih su izrađeni, njihovoj montaži na sistem i različitim mamcima za koje su namenjeni. Naravno na današnjem tržištu izbor je zaista ogroman i nije se lako snaći i odabrati odgovarajući plovak...

Ovim tekstom ćemo vam sasvim sigurno pomoći da razrešite neke dileme vezane za izbor plovka i uslove pri kojima ćete ga koristiti. Puno ribolovaca u startu pravi grešku i na sistem montira prevelike plovke, ponekad i nekoliko puta veće nosivosti od onih koji bi za datu vrstu ribolova i uslove na vodi bili optimalni. Pri tome potpuno zanemaruju činjenicu da riba mora upotrebiti veliku snagu kako bi uopšte i pokrenula toliki plovak. Uvek moramo imati na umu da je on signalizator čak i najmanjih, skoro neprimetnih trzaja ribe, i ne dvosmisleno pokazatelj trenutka kada trebamo kontrirati. Baš iz ovog razloga mora biti u skladu sa celokupnim priborom i naravno pravilno opterećen. Svaki plovak ima svoje delove koji su bitni za njegovo funkcionisanje i koji određuju njegove osobine. U opštem slučaju svaki ima antenu, telo i stabilizator.

 

Antena

Antena može biti izrađena od najrazličitijih materijala i među najče- šćima su svakako: plastika, drvo, trska, balza, žica, fiberglas i karbon.Neki plovci namenjeni noćnom ribolovu za antenu imaju ampulu koja po mraku svetli najčešće žutom, crvenom ili plavom svetlošću. Generalno gledano, zadatak antene je da bude upadljiva, tj. dobro vidljiva pri datim vremenskim uslovima. Upravo iz tog razloga najčešće boje koje se upotrebljavaju za farbanje antena su crvena, žuta, narandžasta, fluozelena i crna. Možda će se neko zapitati: „Zasto baš crna?”. Pa ako se na vodi nađete u ranim jutarnjim časovima kada sunce obasjava vodu pod veoma malim uglom, svetlost odbijena od vode će vas zaslepljivati. Dobre polarizacione naočare mogu problem ublažiti ali ne i u potpunosti otkloniti. Površina vode u takvoj situaciji poprima srebrnkastu boju pa je najbolji izbor boje antene upravo crna koja će u ovim uslovima dati najbolji kontrast. Sa druge strane ako plovak zabacujemo ka drugoj obali koja se nalazi u senci nekog drveta, brda, mosta, najupadljivija antena će biti ona ofarbana u žutu boju. Znači konfiguracija terena i ugao pod kojim svetlost pada na vodenu površinu su odlučujući faktori pri izboru boje antene. Iz tog razloga dobro opremljeni ribolovac mora kod sebe imati čitavu paletu plovaka sa raznobojnim antenama. Pojedini plovci imaju višebojne antene, najčešće trobojne, u kombinaciji boja žuto-crno-crveno. Njih možemo svrstati u univerzalne i prikladne svim terenskovremenskim uslovima. Neki imaju i mogućnost brze zamene antena, tako da se ribolovac na licu mesta ili u toku ribolova odlučuje na boju koja mu u datom trenutku najviše odgovara. Takođe pojedine antene mogu biti obojene fosforcentnim bojama koje imaju osobinu da nakon osvetljivanja neko vreme emituju svetlost, pa je ribolovcu za noćni ribolov potrebna jedna baterijska lampa sa kojom će svakih petnaestak minuta na kratko osvetliti antenu svog plovka. Još jedno od rešenja za bolju vidljivost antene su i specijalni flomasteri „markeri”, sa kojima za par sekundi ofarbamo antenu plovka u odgovarajuću boju, koju kada god to poželimo možemo lako ukloniti i vratiti joj staru boju. Više renomiranih firmi ima u svojoj ponudi ovakve flomastere.

 

Telo plovka

Kao i kod antene, tako i kod tela plovka vlada velika šarolikost u pogledu materijala od kojeg je izrađeno. Najčešće korišćeni material je balza, a često se sreću i plovci izrađeni od plute, plastike, stiropora, pur pene i nekih mekših vrsta drveta. Oblik i veličina plovka su ograničeni maštom proizvođača, a grubo ih možemo svrstati u četiri grupe: iglica, ragbi lopta (simetrična izdužena forma plovka), polubucka i bucka (okrugli i kruškoliki oblici). U ovoj podeli nismo obuhvatili neke specijane oblike i vrste plovaka koje ćemo obraditi drugom prilikom (vegleri, lizalice i sl.). Iglica je plovak izduženog valjkastog oblika. Najčešće telo ima isti prečnik celom dužinom mada se sreću i modeli kod kojih se krajevi plovka postepeno stanjuju. Kod takmičara se ovakvi plovci često nazivaju „Madam Bale” po izuzetno popularnim „iglicama” osamdesetih godina prošloga veka. Ovaj oblik plovka je prvenstveno namenjen ribolovu na stajaćim ili sporo tekućim vodama. Nisu otporni na jak vetar. Ovo je izuzetno osetljiv oblik pa kada god se nađete u situaciji da riba slabo uzima ponuđeni mamac ovo je pravi izbor. Nažalost, ovi plovci ne trpe jače bočno strujanje vode, i pri istom se krive i izdižu što rezultira neprirodnom prezentacijom mamca. Sa uspehom se koriste kako pri ribolovu pecaljkama (teleskopi bez sprovodnika) tako i pri lovu bolonjezima. Ragbi lopta je izdužen, elipsast plovak simetričnih krajeva. Oblik može biti od klasične ragbi lopte pa sve do veoma izduženih formi koje svojim izgledom podsećaju na iglicu. Što je forma plovka izduženija on je primereniji ribolovu na sporijim vodama i obrnuto. On bez problema može poneti epitet univerzalnog plovka. Moguće ga je koristiti skoro na svim vodama, ali najbolji rezultati se postižu pri ribolovu na sporim i srednje brzim rekama. Najuspešniji je kada pecamo tako što vodeni tok slobodno nosi plovak, dok se prilikom kočenja nešto slabije ponašaju. Polubucka i bucka su plovci okruglog (loptastog) oblika. Njihova prvenstvena namena je ribolov na srednje ili vrlo brzim vodama. Težište ovih plovaka je veoma visoko pa se odlično ponašaju prilikom ribolova „kočenjem”. Naravno podjednako su uspešni i kada puštamo da ga nesmetano nosi rečni tok.

 

Stabilizator i alkica

Kao što mu ime kaže, stabilizator (donja antena) ima ulogu da plovak učini stabilnim u vodi. Teoretski gledano, što je stabilizator duži to je i plovak stabilniji. Naravno, u ovome ne trebamo preterivati. U zavisnosti od veličine i namene, stabilizator dužine 15 do 20 cm će biti optimalan za većinu plovaka i tipova ribolova. Stabilizatori se izrađuju od različitih materijala a najčešće od fiberglasa, karbona, nerđajuće žice, plastike ili trske. On direktno utiče na nosivost pa nimalo nije svejedno da li je on izrađen od žice ili recimo trske. Razlika u nosivosti plovaka identičnog tela ali stabilizatora izrađenih od različititih materijala može biti nekoliko desetina grama (npr. 0,1 - 0,3 gr). I na kraju, najmanji ali veoma bitan detalj svakoga plovka je žičana alka kroz koju provlačimo najlon. Najbitnije je da je ona izrađena od kvalitetne nerđajuće žice. Ako to nije slučaj veoma brzo će doći do njenog rđanja, a potom i oštećenja najlona prilikom promene dubine ribolova, tj. povlačenja plovka. Isto tako otvor alke treba da bude vodoravan, pošto na taj način najlon lakše prolazi prilikom korekcije dubine ribolova. Ona je mnogima slaba tačka. Neretko plovak upija vodu na mestu postavljanja alkice. To ne mora biti izra- ženo kod plovaka velike nosivosti (pet i više grama) ali kod veoma malih (manjih od pola grama) čak i najmanja kap upijene vode rezultiraće potapanjem plovka. Preventive radi, mnogi ribolovci sprečavaju eventualno upijanje vode nanošenjem kapljice super lepka ili bezbojnog laka na mesto postavljanja.

 

Završna obrada

Pod ovim podrazumevamo nekoliko stvari. Kao prvo lak kojim je plovak prelakiran mora biti prvoklasan. Ne sme se dogoditi da ispuca posle par izlazaka na vodu. Upravo na tim mestima počeće da je upija. Na taj način plovak drastično gubi na nosivosti i balansu, što ponekad čini tu tanku liniju između uspešnog ribolova i totalog debakla. Primer izuzetnog laka koji je veoma elasti- čan i ne puca čak i kod manjih nagnječenja, su plovci Italijanske firme „MILO” sa početka devedesetih godina prošloga veka. Sledeći detalj na koji moramo obratiti pažnju kod kupovine plovaka je njihova centriranost. Nju možemo veoma lako proveriti. Antenu uhvatiti prstima leve ruke a sa desnom rukom zavrtite plovak. Ne sme se pojaviti nikakvo vibriranje i bežanje plovka iz ose rotacije. Ako se to dogodi izaberite sledeći i tako redom dok ne izaberete onoliko „pravih” koliko ste nameravali da kupite. Centriranost naročito može biti važna ako pecate tehnikom zadržavanja mamca, tzv. „kočenjem”, jer ako plovak nije u osi dolazi do podrhtavanja i vibriranja koji se prenose i na mamac u vodi što dovodi do njegove ne prirodne prezentacije. Sa teoretske strane ovo je ono najvažnije što trebate znati o plovcima. U sledećem broju detaljno ćemo se pozabaviti konkretnim oblicima. Pomoći ćemo vam da odaberete pravi oblik plovka u zavisnosti od vode na kojoj pecate. Naravno vi ste tu najvažniji faktor koji će doneti uspeh na vodi, što više izlazaka na vodu doneće vam i neophodno iskustvo za uspešan ribolov.

 

Autor teksta: Nenad Ðumić
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 16, jul 2010.

Tagovi: ribolov plovak

Ostavite komentar