Temska i Toplodolska reka

Postavio Pedja Pašćan 04/08/2017 0 Komentara Destinacije / Vode,

SRPSKI KOLORADO

Na poziv pirotskih ribolovaca Dalibora Aleksića i Radeta Antića obreo sam se na jugoistoku Srbije. Reke Visočica, Temska, Toplodolska, Jerma i Nišava sa svojim pritokama čine najgušću rečnu mrežu kod nas. Sve gore navedene vode su salmonidnog karaktera. Sa zaista predivnom prirodom koja ih okružuje predstavljaju veliki izazov i pravi spas od (za početak leta) „velikih” vrućina...

Nakon kišnog i za mesec maj neverovatno hladnog vremena, napokon su vode početkom juna počele da dolaze „sebi”. Stigavši u Pirot na predlog Dalibora odmah smo posetili udruženje sportskih ribolovaca „Pastrmka” Pirot (koje je prošle godine proslavilo 60 godina postojanja) gde smo od ljubaznog domaćina, inače sekretara udruženja, gospodina Marjana Ćirića dobili sveže informacije o vodostajima na gore pomenutim rekama. Srećom po mene, upravo na vodama Temske i Toplodolske reke bio je najpovoljniji vodostaj, pa je odluka pala da narednih nekoliko dana tu i lovimo. Kažem srećom jer uz put dok sam prolazio kroz Sićevačku klisuru, posmatrajući nabujalu Nišavu u glavi su mi neprestano bile priče o lepotama ove dve reke na kojima nikada pre nisam bio. Što se tiče samog ribolova, nisam očekivao mnogo jer promenljivo vreme i česte oscilacije vodostaja sigurno su loše uticale na aktivnost pastrmke koja je bila „u planu”. Mada sam se potajno nadao (kao i uvek čekao se prolećni cug) ulovu neke krupnije planinske lepotice, prvenstveni cilj je bilo upoznavanje sa lepotama kanjona Temske i Toplodolske reke!

Reka Temštica nastaje od dve manje reke, Rakitske i Javorske koje izviru ispod samih vrhova Midžora. Nizvodno od sela Topli Do zovu je Toplodolska reka. Reka ima veliki pad i puna je slapova i brzaka, a u vreme kada smo mi bili na ovoj reci, usled obilnih kiša i topljenja snega, koji se još uvek beleo na vrhovima Midžora, vodostaj je bio dosta visok, pa je kretanje po ionako nepristupačnim obalama bilo dodatno otežano.

 

 

Izuzetno brza voda je diktirala upotrebu težih voblera i leptira, ali čak i njih je voda izbacivala iz virova velikom brzinom i varalice je bilo skoro nemoguće pravilno voditi. U malo mirnijim delovima toka javilo nam se par sitnijih potočnih pastrmki koje smo ulovili na manje voblere. Iako male, poto- čare su bile veoma borbene i prelepih boja, a mojoj sreći zbog prvih ulova na ovoj reci nije bilo kraja. Dno reke je prekriveno crvenim peskom i crvenim kamenim pločama što joj daje posebnu lepotu.

Bilo nam je jasno da smo malo poranili jer godina „kasni” i verovatno za koju nedelju iz moćnih brzaka na obali bi se mož- da našao i neki solidniji primerak potočare.

Na oko sedam kilometara od sela Topli Do nalazi se ušće Toplodolske reke sa Temskom (ili biloškim minimumom koji ističe iz Zavojskog jezera) kod „Mrtvačkog mosta”. Deo Temske ili Temštice uzvodno od Mrtvačkog mosta je zarastao u nisku vegetaciju i kretanje do brane je otežano. Populacija potočne pastrmke je solidna, ali uglavnom se radi o sitnijim primercima. Mada nekoliko većih virova u blizini ušća sa Toplodolskom rekom obećevaju ulove krupnijih riba (tu smo i imali nekoliko dešavanja na male jednodelne otežane voblere). Nizvodno od pomenutog mesta teče Temska probijajući se kroz prelepi kanjon „Temac” koji na nekim mestima zbog neobično lepih kamenih skulptura i reljefnih oblika podseća čak na čuveni kanjon Kolorada. 

U kanjonu reka je malo sporija i sa dosta dugih i dubokih virova koji sigurno kriju krupne pastrmke, pa takve virove treba detaljnije pretraživati sa više različitih tipova varalica. Rade je poku- šavao sa otežanim nimfama, ali su mu se javile samo sitnije ribe, što nikako ne treba da vas zavara jer ova voda može itekako da iznenadi ulovom krupnijih lepotica. U blizini ušća u reku Nišavu kod sela Temska nalazi se manastir Svetog Ðorđa (Temska) iz 15. veka koji svakako treba posetiti. 

Manastir Temska je dobio naziv po starom gradu Temcu, a izgradili su ga Dejanovići, sestrići Cara Dušana, na mestu na kom je postojao hram još u 11. veku. Na samo par kilometara od manastira Temska se uliva u Nišavu. Taj deo reke je nastanjen i klenom, a ima i veoma krupnih potočnih pastrmki koje ulaze za vreme mresta iz Nišave, pa ribolovci često svraćaju i na taj deo reke.

Inače, dozvoljen je ribolov samo na veštačke mamce tehnikom varaličarenja i mušičarenja. Dozvoljen je izlov dve potočne pastrmke dužine preko 25 cm, a sve dodatne informacije u vezi ribolova u ovom kraju možete dobiti u udruženju sportskih ribolovaca „Pastrmka” Pirot.

Do kanjona Temske se dolazi magistralnim putem Niš – Pirot. Na deset kilometara pre Pirota skrećete ka Kalni i Knjaževcu, a deset kilometara kasnije u mestu Temska skrećete na put ka mestu Topli Do.

Svaki trenutak proveden na ovim rekama kao i neopisiva lepota prirode ostaje u neizbrisivom sećanju, a uz malo sre- će i upornosti i u „ribolovačkom” albumu se može naći neka fotografija kao lepa uspomena sa ovih reka. Ko voli nadmetanje sa pegavim planinskim lepoticama i šetnju kroz netaknutu prirodu ovo su vode koje treba obavezno da poseti.

 

 

Autor teksta:  Zoran Pantović Kosta
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 16, jul 2010.

Ostavite komentar