Tehnike lova mušicom

Postavio Pedja Pašćan 19/09/2017 2 Komentara Ribolovački tekstovi,

Mušičarenje je vrsta ribolova koja podrazumeva pecanje na veštačku mušicu i strimere mušičarskim priborom – kompletom. On sadrži štap, čekrk, strunu, prevez i podvez, te mušicu – strimer...

Postoji više vrsta veštačkih mušica, a u zavisnosti koju koristimo moramo odabrati i adekvatnu tehniku zabačaja, plasiranja i vođenja mušice. Najgrublja je podela na nadvodne i podvodne. Tehnike ribolova ovim mušicama se razlikuju, a ponekad čak i pribor i oprema.

 

Nadvodne mušice

Nadvodnom mušicom (suvom) lovimo tako da istu pustimo da je prirodni tok vode nosi. Čim mušica zapara vodu treba je podići s površine, jer to nije prirodno za ribu i ona tada neće napasti vašu imitaciju. Mušica se kreće na površini vode, zajedno sa strunom, na kraćem predvezu sa podvezom dužine do tri metra. Zabacuje se naj  češće uzvodno, mada je moguće i popreko na tok, pa čak i nizvodno, ali je tada vreme prolaska mušice kraće. Od pribora se najčešće koristi plivajuća struna (DT ili WF sa oznakom F – floating) koja je usaglašena sa štapom (AFTM - a strune treba da odgovara AFTM - a štapa). Za zabacivanje mušice i prezentaciju na željeno mesto se koristi osnovni zabačaj, double haul zabačaj ili neki drugi, u zavisnosti od terena gde mušičarimo. Prati se mušica - koja pliva i kad je riba pokupi daje se kontra. Ovo je „najčistiji“ i za puritance jedini pravi oblik mušičarenja.

Da bi mušica plivala koriste se neke posebne maže za mušice i strune. O tome nekom drugom prilikom.

 

 

 

 

 

Podvodne mušice

Tehnika lova podvodnom mušicom je drugačija, jer mušica tone pod vodu u zavisnosti od težine same mušice i tehnike vođenja iste. Može se koristiti isti pribor kao i kod suve mušice, ali se kod većih dubina može koristiti i struna ili predvez koji tonu i omogućavaju da naša imitacija dostigne dublje slojeve vode, pa da dođe i do dna. Za odmašćivanje struna se koriste posebne maže, a u zavisnosti od vrste strune koriste se duži – do šest metara (plivajuće strune) ili kraći predvezi do dva metra (tonuće strune). Postoji ribolov mokrom mušicom neposredno ispod površine i u srednjim slojevima vode, lov nimfama i pupama u srednjim slojevima vode i na dnu, te lov strimerima (posebna tehnika).

U ribolovu podvodnom mušicom je najvažnije da nađete ribu ili bar da locirate njeno stanište i da li je ima u njemu, jer ako lovite na slepo puno vremena ćete utrošiti loveći na mestu gde ih uopšte nema ili ih je veoma malo. Podvodnom mušicom se uglavnom lovi popreko u odnosu na struju, ali može i uzvodno i nizvodno. Ja koristim duže predveze. Tu je veoma važan stalni kontakt s mušicom, uočavanje i detekcija griza, da bi pravovremeno mogli da reagujete kratkom i odsečnom kontrom. Veliko uživanje pruža lov nimfama.

 

 

Lov strimerima

Strimeri su imitacije koje imitiraju ostalu riblju hranu (ribice, pijavice, žabice, rakove, zmijice...). Koristi se „teži” pribor i kraći predvezi do dva metra, a podvezi su deblji (do 0.25 mm, pa i više, te sajle, ako se love ribe koje imaju oštre zube), jer se očekuje ulov veće težine i borbeniji. Tehnika vođenja je posebna, jer se pokretom leve ruke – povlačenjem strune unazad, kraćim ili dužim pomacima, „oživljava” strimer i čini ga primamljivijim ribama. Napad ribe se veoma lepo oseti i nakon kontre sledi period zamaranja koji zna potrajati.

 

Pokušao sam da vam u globalu približim tehnike ribolova mušicama i strimerima. Koristite veštačke mušice i strimere koje su urađene na udicama bez kontra kuke.

Ribu koju imate nameru vratiti učinite tako da je što manje mučite, a njen boravak van vode da bude kratak, posebno kada je slikate. Nedorasle primerke obavezno vraćajte nepovređene nazad u vodu. Ribu prihvatite uvek mokrim meredovom ili mokrom rukom.

Proučite uslove ribolova, kupite dozvolu, pre početka ribolova. Poštujte propise pa će vam ribolov na veštačku mušicu ili strimer pričiniti puno zadovoljstava.

 

Bistro!

 

Autor teksta:  Ivan Korhner
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 16, jul 2010.

2 Komentara

Mesudin Sarajlic - Sudo:
27/07/2018, 02:04:56 PM
Odgovori

Svaka Vam čast Ivane, super ste sve objasnili, kamo sreće da imamo i više ovakvih opisa o mušičarenju. Ja sam početnik, još nisam niti ijednom zaba io,pa mi iskustva drugih vrlo dobro pomažu da se pripremim za ovu Interesantnu tehniku ribolovna. Srdačan pozdrav.

Ivan Korhner:
27/11/2018, 01:57:16 PM, www.musicar.rs
Odgovori

Hvala Mersudine. Na sajtu www.musicar.rs ima puno tekstova koji bi vama i ostalim mušičarima bili interesantni. Bistro!

Ostavite komentar