Stradanje štapova

Postavio Pedja Pašćan 13/07/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Nikom nije milo kad mu pukne „Milo””! „Puko k’o trabuko”! Ovo su samo neki osmejani momenti na takmičenjima u lovu na plovak...

Kako se najčešće lome štapovi

Najčešći slučajevi stradanja, bez obzira na jačinu štapova i njihovo ime, su u transportu, prilikom zabacivanja, prilikom kontriranja, kidanja kod zapinjanja, testiranja snage štape, i konačno, najmanje, na ribi.

 

Transport je najveći problem. Najčešći uzrok kobnog momenta je zatvaranje vrata automobila prilikom ubacivanja pribora, kako u gepek, tako i u kabinu.

 

Štapovi moraju biti povezani, naročito ako ima više delova u jednom štapu i pritom više komada. Najbolje je da su u futrolama, torbama za nošenje. Futrola mora da odgovara dužini štapa, koji ne sme da viri napolje ili da se torba savija kada su kraći štapovi. Štap, pogotovo ako je namontirana mašinica, treba da ima svoju pregradu. Štapovi stisnuti u jednoj pregradi štete sve što je na njima, pogotovo sprovodnike.

 

Vrata gepeka su najkobnija, a ima i pregaženog pribora, ako se zaboravi naslonjen na auto ili spušten na travu, iza automobila. (Poznat mi je jedan ovakav slučaj kada je muž parkirao kola, izvadio pribor, spustio na travu iza automobila, a žena je htela brzo da preuzme auto da ide negde, ušla je u auto i pregazila štapove koji su bili iza, a onda se odmah vratila nazad kolima, i još jednom ih pregazila. I to se dešava!)

 

Prilikom zabačaja

dolazi do stradanja štapova ako je prostor obrastao drvećem i zakačimo štap o granje. Takva situacija je teš- ka za zabacivanje, a još gora za štapove ako ima vetra. Dolazi do neodmerene snage u zamahu i takvo opterećenje prelazi deklarisanu težinu bacanja na štapu. Ona gubi vrednost, jer je masa puta ubrzanje prešla dozvoljeno opterećenje štapa.

 

Kontriranje

je ređi razlog loma, osim ako pritom štap ne udari u neku prepreku, ili je udica zapela. Kidanje kod zapinjanja je vrlo čest razlog loma. Ovde se ribolovci iznerviraju, što smanjuje njihovu opreznost, bez obzira što je teren poznat kao kamenit i sa mnogo granja. Na ovakvim terenima, ako lakim povlačenjem ili trzajima ne osetimo oslobađanje, najbolje je rukom prihvatiti najlon ili strunu i bez opterećenja na štap i mašinicu, potezati.

 

Ako vučemo neki zakačeni predmet, granu ili travu, moramo odmerenom snagom vući preko štapa, bez opterećenja mašinice. Ona treba samo da skuplja najlon. Ova situacija liči na onu poznatu „Pustio bih ja njega, ali on neće mene“, pritom se štap sme opteretiti samo do određene granice njegovih mogućnosti. Vrh štapa u odnosu na njegovu liniju ne sme prelaziti 90°. Krivina štapa raspoređuje opterećenje po celoj dužini, a svodi na jedan njegov deo ako pređemo 90°. Pritom je opterećenje u trouglu najslabijeg dela gde je skoncentrisan pritisak na maloj dužini i gde mora doći do pucanja. Ovo je u neku ruku uvod u testiranje štapa, da vidimo koliko je jak. Ko to nije probao, nije ni probao da li može da slomi štap.

 

Testiranje

je najčešće nedovoljno poznavanje snage štapa i ličnih granica u optere- ćenju, odnosno maltretiranju štapa. Svako može lako slomiti štap, jer nije namenjen za probu lomova već vađenje ribe.

 

Proizvođači se trude da nam ponude optimalnu osobinu sa faktorom povećane sigurnosti i time daju rezerve snage za nepredviđene uslove.

 

Na ribi

se retko lomi štap ako ga pravilno koristimo. Logično je da će veća riba pre pokidati najlon, nego slomiti štap. Ne smemo na štap nosivosti 10-30 g staviti najlon nosivosti 10-30 kg, jer ako i imamo dril na mašinici, kočnica špulne mora biti opuštena.

 

Šta učiniti ako se polomi štap:

„Krpljenje” loma je teže ili lakše, u zavisnosti od dela štapa gde se slomio. Najteže je ako sami sebi pokušate da pomognete, pa za krpljenje koristite neadekvatan materijal. Jedino rešenje koje može da popravi vaš štap je da ga date u specijalizovanu radionicu za popravku ili od uvoznika obezbedite zamenu dela. Teško je nabaviti deo, ako je model stariji šanse su minimalne. Popravka slomljenog dela uliva nepoverenje. Ali, samo prvi put. Popravljeni štap neće pući na istom mestu, ako je popravljeno kako treba. To je spoj koji se ne rastavlja. Sigurnost spoja ide i do 90%. Popravka pojačava štap i ne menja mnogo mu upotrebnu vrednost.

 

Verovatno da postoji još načina da se štap slomi. Da do toga ne dođe, obratimo pažnju i izbegavajmo ovakve situacije.

 

Fabrike čija su imena nekada bile nosioci napretka i svega onoga što je predstavljalo novo i savremeno u ribolovu, zbog jeftine radne snage i brzog prilagođavanja savremenoj proizvodnji u Kini, danas uglavnom postoje samo kao brendovi svojim imenom, jer u svojim zemljama nisu u mogućnosti da konkurišu trendu proizvodnje koji trenutno ima Narodna Republika Kina. Ona je preuzela tehnologiju i svako ko želi da se bavi razvojem tehnike u ribolovu može da ostvari proizvodnju jedino u njoj.

 

Kod nas se često kritikuje, na neki način, kineska proizvodnja, zbog toga što je prisutno nepoverenje prema tom proizvodu, a realna situacija govori da su kineski proizvodi kvalitetni, jer pokrivaju 90% današnje svetske proizvodnje u oblasti ribolova.

 

Lično imam puno poverenje u njihove mogućnosti, jer je ogroman iskorak u napretku napravljen ulaskom znanja i kapitala iz celog sveta, što garantuje perspektivu i razvoj u oblasti ribolovačkog pribora.

 

Autor teksta: Danilo Demko Richter
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 15, jun 2010.

Tagovi: stapovi pribor

Ostavite komentar