Štapovi za soma - vodič za kupovinu

Postavio sportski ribolov 17/03/2021 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Štapovi za soma su segment opreme za sportski ribolov na koje ribolovci najčešće troše puno novca, nepotrebno. Potroše više novca na štapove za soma koji im neodgovaraju od bilo koje druge opreme za ribolov. Nešto od toga je zbog loše informisanosti, a nešto zbog nedostataka proizvođača. Često mnogo toga je zbog promena u ribolovnom stilu i zaista čvrstog razumevanja šta štap može, a šta ne može. Krajnji cilj je imati set štapova za soma koji je idealan za što veći broj tehnika pecanja soma.

 

Evo šta se traži kada biramo štapove za somove:

 • Ponašanje pod opterećenjem i zlostavljanje koje će doživeti pri izvlačenju krupnih somova
 • Da li je dovoljno lagan da „fino lovi ribu“ tj. da se lepo ponaša pri izvlačenju sitnijih somova
 • Da ima izdržljivost i preživi dugotrajno zlostavljanje (da ne morate „maziti“ svoju opremu za ribolov)
 • Isplativi (ne želite da kupite štapove od 200€, ne možete i nećete)

Ovaj vodič za kupovinu štapova za soma pokriva tačno ono što trebate znati o odabiru pravih somovskih štapova. Kao ribolovac koji lovi soma oslanjate se na odgovarajuću opremu za hvatanje ribe što efikasnije. Umesto da trošite novac na kupovinu pogrešne opreme, možete smanjiti troškove  koristeći ovaj tekst kao vodič.

 

Većina ribolovaca koji počnu da love soma odlazi u lokalnu prodavnicu ribolovačke opreme, prvi štap koji nađe na njemu negde piše „Catfish“. Štapovi dolaze od različitih proizvođača i u različitim veličinama, dužinama i bojama. Velika većina štapova za soma koji se prodaju ribolovcima i koje ćete naći u prodavnicama potpuno su smeće i nisu baš pogodni za ribolov soma. Barem „univerzalni“ ribolov soma koji cilja na razne veličine i razne tehnike lova. Mnogi su veliki, teški i loše građeni i nedostaju im osnovne stvari potrebne za uspeh u hvatanju soma. Cilj je da vam pomognemo da tačno shvatite šta vam treba, a šta ne. Naučićete sve što treba da znate o somovskim štapovima i sve što je potrebno da donesete ispravnu odluku. Pre toga, hajde da pogledamo tehnike lova soma i tri vrste ribolovaca koji love soma. Pre nego što kupite štap morate da odlučite koju tehnike ćete koristiti i koji ste tip ribolovaca.

 

Tri vrste ribolovaca

Postoje tri vrste ribolovaca koji love soma: 

 1. Količina pre veličine: Prva grupa su oni koji ciljaju broj somova i žele što brže uloviti što više. Možda povremeno slučajno ulove većeg soma, ali to im zaista nije cilj. Oni su stalno u akciji i ostaju aktivni celo vreme ribolova kako bi ulovili što više ribe. Ponekad je to iz razloga što to vole, a ponekad zato što jednostavno nema populacija većih somova koje bi mogli uloviti u svojim matičnim vodama.
 2. Lovci na trofeje: Lovci na trofeje traže kvalitet više od kvantiteta. Oni love samo velike somove i nemaju nikakvu želju ili nameru da love manje komade. Potrebna im je snažna oprema koju usredsređuju na lov velikih čudovišta.
 3. Kombinovani: Ova grupa ribolovaca soma leži negde između prve dve grupe. Fokusiraju se na lov manjih somova, a možda povremeno ulove i većeg soma (slučajno ili namerno). Zatim tu je grupa koja se sezonski fokusira na različite vrste soma ili soma različitih veličina. Možda se usredsrede na većeg soma u jednom delu godine, a zatim deo godine ciljaju manje komade.

 

Fiberglas, grafit, ugljenična vlakna i drugi tipovi somovskih štapova

Štapovi se mogu naći u različitim oblicima, veličinama i bojama. Mogu se napraviti od starijih materijala poput fiberglasa ili naprednih materijala poput grafita ili ugljeničnih vlakana.

 

Fiberglas

Na donjem kraju spektra nalazi se fiberglas. Štapovi od fiberglasa su veoma popularni kod ribolovaca soma, jer je materijal vrlo čvrst i izdržljiv, a štapovi se dobro drže. Snažni su i moćni, ali veće težine i manje osetljivi od ostalih vrsta ribarskih štapova. Štap za ribolov od fiberglasa obično ima snažnu “kičmu” i izdržaće u raznim situacijama. Pomislite na „radnog konja“, snažnog, moćnog i izdržljivog. To su štapovi koje ćete zlostavljati. Uz pristojan štap od fiberglasa, ribu zaista možete vući na mišiće, štap možete spustiti ili podići, ali neće pući. Fiberglas je već dugo „standard“ u štapovima za soma.

 

Grafit

Grafitni štapovi su lakši, osetljiviji, ali manje izdržljivi i uglavnom manje moćni. Možete pogledati ponudu varaličarski štapova u prodavnici i videćete da je skoro svaki štap u ovoj klasi grafitni štap. Prednost grafitnih štapova je što su mnogo lakši od fiberglasa i mnogo su osetljiviji. To znači da ako držite štap i zabacujete tj. ako koristite tehniku gde ćete držati štap u ruci duže vreme, mnogo je ugodnije. Razlika u osetljivosti između štapa od grafita i štapa od fiberglasa je kao noć i dan. Grafit vam omogućava mnogo finiji osećaj od fiberglasa. Ako držite grafitni štap, a som „gricka“ mamac, osetićete ga. To ne znači da nećete osetiti ništa sa fiberglasom, ali postoji značajna razlika. Nedostatak grafita je što su mnogo manje izdržljivi, lako se lome i lako se oštećuju. Ako slučajno udarite grafitni štap tokom bacanja, može se slomiti. Ako se štap ne slomi kada ga udarite o nešto, velika je verovatnoća da će se slomiti ubrzo nakon toga. Grafitni štapovi su generalno manje „moćni” od fiberglas štapova. Šta ovo znači za ribolov soma? Ako sa fiberglasom zakačite za soma od 50 kilograma, obično možete zaista kontrolisati ribu i vršiti pritisak na nju. Fiberglas štapovi će se saviti u obliku potkovice ali neće pući. Pokušaj da se to uradi pomoću grafitnog štapa je najčešće recept za katastrofu.

 

Štapovi od ugljeničnih vlakana

Štapovi za ribolov od ugljeničnih vlakana korak su iznad grafita. Ugljenična vlakna nude neka svojstva fiberglsasa i neka svojstva grafita, najbolje iz oba sveta, ali imaju svoju cenu. Ovi štapovi su relativno novi na somovskoj sceni i nisu nešto što će ogromnoj većini ribolovaca soma trebati ili što će želeti da plate dok ne steknu neko iskustvo.

 

Kompozitni štapovi

Kompozitni štapovi u svetu postoje već godinama i uglavnom su skupi sa malo kultnih sledbenika. Štapovi poput St. Croik Classic Cat (više se ne proizvode) izgrađeni od kompozitnih materijala prodavali su se za više od oko 160 eura dok su bili na tržištu i od tada su postali toliko traženi da se polovni često prodaju po ceni od preko 500 eura na internetu. Kompozitni štapovi kombinuju dva materijala, obično grafit i fiberglas, što stvara napredniji štap za ribolov sposoban za više od tradicionalnih somovskih štapova. Dobijate prednost male težine i osetljivosti grafita, ali snagu fiberglasa, stvarajući štap za pecanje sposoban da učini više. Nekada su ribolovci koji love soma bili srećni koristeći gomilu teških fiberglas štapova sa strane čamca i čekajući udarac velikog soma, vremena se menjaju, tehnike ribolova su sve više inovativne. Ne tako davno, do pre 20 godina, pametni ribolovac soma bi koristio štapove od fiberglasa. Međutim, danas žestoki ribolovaci otkrivaju da ti stari školski štapovi više ne odgovaraju. Tehnike se menjaju i dok stari pristup „štap u držaču“ još uvek funkcioniše i koristi se, mnogi ribolovci sve više koriste štap u ruci dok love i razne nove tehnike posebno kada ciljaju trofejnog soma.

 

Koji je najbolji materijal za somovske štapove?

Šta je najbolje kada se suočite sa izborom između fiberglasa, ugljeničnih vlakana, grafita ili kompozitnih štapova za soma? Velika većina štapova koji se koriste za ribolov soma napravljeni su od fiberglasa i to sa dobrim razlogom. Ovi štapovi su pristupačni, izdržljivi i prihvatljivi za novčanik. Dovoljno su osetljivi da detektuju ugrize manjih somova i dovoljno jaki da izvade većeg soma kad ga zakačite. Ako planirate da lovite samo sitnije somove i ciljate broj riba, grafitni štap će raditi dobro i imati neke prednosti u odnosu na fiberglas, pre svega osetljivost. Ako lovite u području sa većom populacijom krupnog soma, fiberglas ili kompozit štapovi će više da vam odgovaraju. Potrebna vam je izdržljivost i dodatna snaga u različitim situacijama.

Uradite sve, uhvatite sve: Ako niste sigurni koje veličine soma ćete kačiti a planirate ribolov, idite sa fiberglasom ili kompozitnim štapom. Najbolji izbor štapa za somove zavisi od vas, koju veličinu soma ciljate, kolikog soma obično lovite i tehnika koju ćete koristiti. Ribolovac koji cilja samo manje komade od 1 do 3 kilograma i drži štap po ceo dan ima vrlo različit skup potreba od ribolovca koji lovi krupne komade sa štapovima koji stoje u držačima duži period.

 

Prednost dugog štapa za soma

Dužina štapa ima veliku ulogu u svom radu i upotrebi. Dužina štapa utiče na sve što radite, a razlika u dužini od 1,8m i 2,7m je razlika noć i dan što se tiče performansi. Većina ribolovaca naviknuti su na slatkovodne štapove koje kupuju u lokalnim prodavnicama, koji su najčešće dugi od 2,4m do 2,7m. Ovo je prosečna dužina štapa i svako ko ima štapove imaće i ove dužine štapova. Suština je, sa obale ili čamca izvlačenje smuđa veoma se razlikuje od tehnike koju će koristiti iskusan ribolovac na somove, a dužina štapa utiče na ovu tehniku. Duži štapovi nude veću daljinu zabačaja i preciznost bacanja. Što je štap duži, to dalje i preciznije možete bacati. Razlika je značajna. Druga prednost dužeg štapa je kontrola nad ribom. Ako nameravate da ulovite soma od 2-3kg, a nemate mogućnosti da ulovite većeg soma, kraći štap će vam dobro doći. Ako postoji mogućnost da zakačite veću ribu ili želite da ciljate veću ribu, onda je u redu duži štap.

Zapamtite da ćete sa kraćim štapom izgubiti daljinu i tačnost zabacivanja. Nekima ovo možda neće biti važno, posebno na početku, ali dugoročno ćete otkriti da udaljenost koju možete prebaciti utiče na vaš ribolov, a tačnost vaših bacanja pomoći će da se uhvati više ribe. Duži štapovi omogućavaju vam bolju kontrolu ribe prilikom izvlačenja i prihvatanja, što je veća riba to je kritičnije. To ne znači da veću ribu ne možete izvaditi kraćim štapom, to sigurno možete. Razlika je u tome koliko će biti lakše sa dužim štapom nego sa kraćim. Kada imate pedeset i više kilograma srednjeg, gadnog i vrlo iritiranog soma na kraju vaše ribolovačke strune i pokušate da ga kontrolišete, brzo naučite neke lekcije. Izvući ove velike somove sa dna ili ih kontrolisati i držati ih dalje od prepreka, sidrenih konopaca, drveta i svega ostalog na šta možete naići, mnogo je lakše uz dugačak štap.

Ako pecate čamcem, često imate mogućnost da se približite svom ciljnom području. To vam omogućava mnogo puta da bacate kraće daljine i eliminiše potrebu za zaista dugačkim štapom. Još uvek postoje prednosti dužeg štapa, pa ćete na kraju želeti da koristite štap soma dugačak najmanje 2,2 do 2,4m.

Ribolov sa obale je druga priča i postoje razni pristupi. Neki ribolovci fino love ribu šetajući se obalom u ciljanim područjima i bacajući tik uz obalu. Drugi više vole da prave duge zabačaje i postavljaju svoje mamce koliko god mogu u otvorenu vodu. Šta ćete raditi zavisiće od mnogih stvari, uključujući to gde lovite, kada pecate i kolike somove pecate. Mnogi ribolovci na obali koji ciljaju velike somove koriste dugačke štapove i prave dugačke zabačaje, i to koristeći štapove duge 3m i više, često nazivane “surf štapovi”. Ovi štapovi sjajno rade pokrivajući puno vode, praveći dugačke zabačaje, ali su teški i nemaju osetljivost. Ovi dugački štapovi za surfovanje odličan su izbor za ulov trofejnog soma s obale na otvorenoj vodi, ali su užasan izbor za hvatanje manjih somova, ili za korištenje tehnike koja zahteva određenu preciznost. Bez obzira da li lovite sa obale ili sa čamca, cilj je pronaći štap za ribolov „idealne dužine“ koji vam pruža dobar balans dužine zabačaja, osetljivosti, tehnike i funkcije. To znači da će vam upotreba previše dugačkih ili prekratkih štapova otežavati pecanje u mnogim situacijama i naštetiti vašoj sposobnosti da lovite ribu.

 

Dvodelni mitovi o pecanju

Kada započnete sa razgledanjem dužih štapova, otkrićete da su mnogi (ili većina) štapovi dužine 2,1m i više dvodelni štapovi. Puno je nedoumica oko dvodelnih štapova. Dvodelni štapovi znače da se štap u sredini razdvaja na dva dela „sastavom“, tako da je štap u osnovi upola manji. Proizvođači to rade iz različitih razloga, ušteda novca na pakovanju, transportu i skladištenju, a zatim obezbeđivanju trajnijeg proizvoda jedan je od glavnih razloga dvodelnih štapova kraće dužine. Ako imate jednodelni štap od 2,7m ili 3m, bilo bi skoro nemoguće transportovati ga automobilom do reke ili jezera.

Čuli ste stotinu puta od ribolovaca koji koriste jednodelne kratke štapove:

 • „Nikada ne bih kupio dvodelni štap“,
 • “Dvodelni štapovi su smeće“,
 • „Dvodelni štapovi nisu dovoljno osetljivi“,
 • „Dvodelni štapovi se razdvajaju“,...

Ove izjave su daleko od istine i samo su rezultat pogrešno informisanih ribolovaca. Suština je da ako ćete loviti somove, postoji ogromna verovatnoća da ćete na kraju koristiti dvodelni štap. Proizvođači su usavršili tehnologiju i materijale koji se koriste prilikom izrade dvodelnih štapova. To nisu štapovi koje je tvoj deda koristio, a koji su se razdvajali. Dobro su građeni, ostaju spojeni, osetljivi su i rade posao za ribolov soma. Ne propuštajte kupovinu štapa za ribolov soma samo zato što je dvodelni, a mogao je recimo biti iz jednog dela jer je npr. 1,8m dužine. Većina štapova za soma su duži, što znači da su 2,5m i više, vrlo je teško naći štap za pecanje te veličine koji je jednodelni. Izaberite štapove za somove na osnovu akcije, snage i drugih karakteristika, a ne na osnovu toga da li je to jednodelna ili dvodelna konstrukcija.

 

Akcija štapa i snaga (težina bacanja) za soma

Ono što se događa u prodavnicama opreme je da ljudi priđu štapu, skinu ga sa nosača, uhvate za dršku i treskaju ga da vide šta će se dogoditi, koliko će se vrh savijati. Ovo vam apsolutno ništa ne znači pri odabiru štapa za pecanje. Ništa vam ne govori o štapu. Postoji nekoliko kritičnih pojmova koje treba razumeti o štapovima, snazi (težini bacanja) i akciji.

 

Snaga pecanja / težina bacanja

Snaga štapa je snaga štapa. Snaga štapa kreće se od ultra lakog do teškog. Različite veličine i vrste soma zahtevaju različite tehnike i štapove. U većini slučajeva za sitnije somove biće najbolja srednja (M) ili srednje teška (MH) snaga, a za krupne komade najčešće se daje prednost srednje teškim (MH) štapovima.

 

Akcija (brzina) štapa za pecanje

Delovanje štapa (akcija/brzina) određuje se iz položaja u kojem se štap počinje savijati kada se optereti. Štapovi za brzo dejstvo, “oštri/brzi” štapovi, savijaće se uglavnom u predelu najbliže vrhu. Štapovi srednje ili umerene akcije savijaju se malo dublje, tako da imate fleksibilnost na vrhu i sredini štapa. Štap usporenog dejstva (spori) savijaće se kroz većinu blanka ili skroz od rukohvata do vrha štapa. Samo zapamtite da brže znači manje savijanja na štapu, što je štap sporiji savijaće se veći deo štapa. Koja je najbolja akcija i snaga za soma? Brzi / oštar štap imaće manje savijanja kroz blank, pa je brže dejstvo i više snage u sistemu sve do udice. Brzo dejstvo takođe pomaže u bacanju mamaca poput pripremljenih mamaca ili jetre. Brza akcija pomaže ublažavanju dela udarca i sprečava mamce da otpadnu tokom zabacivanja.

 

Koja je prava akcija i snaga za ribolov soma?

Zavisi za šta lovite i kako pecate. Jedna od mogućnosti je da idete “sredinom puta“ i podesite opremu za sve primene. To znači korišćenje štapa za pecanje srednje ili umereno srednje akcije. Druga opcija je nabavka specijalizovane opreme za svaku situaciju. Čineći ovo, na kraju ćete dobiti kamaru štapova i kupiti opremu pogodnu za svaku primenu i tehniku. Uvek je ekonomičnije koristiti pristup pronalaženju prave opreme koja će raditi za sve ili veliku većinu situacija. Svakako je moguće koristiti iste štapove za sve veličine soma i za sve situacije i ovo je put kojim biste trebali krenuti u početku. Dugačak štap srednje ili umerene brzine i dalje može imati dovoljno snage koja vam daje mogućnost finoće, ali još uvek ima mogućnost vađenja i velikog trofejnog soma, sve se svodi na sposobnost ribolovca i razumevanje kako pravilno izvaditi veliku ribu. Konačno, ne žurite se s vađenjem velikih somova, što je presudno kada se ne koriste teški štapovi. Umereno brza akcija štapa je odličan balans između mogućnosti hvatanja manjih riba i mogućnosti hvatanja trofejnog soma.

 

Sprovodnici na štapovima

Vodiči strune, sprovodnici, vođice ili alke su nešto na šta mnogi ribolovci ne obraćaju previše pažnje. To su okrugli delovi koji su postavljeni duž štapa. Jeftiniji štapovi će imati manje sprovodnika kao meru smanjenja troškova. Opšte je pravilo, što je više sprovodnika na štapu, to će biti bolje.

 

Šta rade sprovodnici na štapovima?

Sprovodnici za strune imaju višestruku svrhu i utiču na performanse, trajnost i osetljivost štapa. Sprovodnici za strunu prenose vibracije kroz štap tokom „grickanja“ ili ugriza i pomažu vam da osetite šta se događa. Manje vođica na štapu znači da će štap biti manje osetljiv. Sprovodnici raspoređuju stres kroz štap tokom borbe sa ribom. Štapovi koji nemaju dovoljno vođica, skloniji su lomljenju zbog raspodele opterećenja na blank. Sprovodnici pomažu prolasku strune i namotavanju na mašinicu, omogućavaju glatke i preciznije zabačaje. Više sprovodnika znači glađe, duže i tačnije zabacivanje.

 

Vodiči za sprovodnike štapa, dobri, loši i ružni

Broj sprovodnika retko je problem na kvalitetanom štapu. Jeftiniji štapovi za pecanje uvek će imati manje vođica. Jednako važan je i materijal od kojeg su napravljene vođice, jer je ovo još jedno uobičajeno područje smanjenja troškova kod jeftinih štapova za soma.

 

Jeftiniji štapove će koristiti vođice sa keramičkim umetcima. Ovi keramički umetci dobro funkcionišu, ali će tokom normalne upotrebe često ispasti i štap će zahtevati popravku ili zamenu. Zamenu ovih vođica od keramike je jednostavno izvesti. Ne mali broj ribolovaca ima štapove sa keramičkim prstenovima koje nisu ni izneli na vodu a prstenovi su ispali ili su pukli. Ako možete da izbegnete ove vođice, bolje vam je. Ako morate ići sa štapom koji koristi ove vođice, budite vrlo pažljivi s njim. Jedan od trikova koji mnogi ribolovci koriste je da kada kupe novu štap za pecanje sa keramičkim vođicama, nanesu super lepak na keramičke umetke . Dodavanje tankog sloja super lepka tamo gde keramički umetak dodiruje metal pomaže u sprečavanju ispadanja umetaka. Ovo ipak neće rešiti problem u potpunosti, a najbolja opcija je izbegavanje štapova koje koriste ove vođice. Druga briga je upotreba upredene strune u kombinaciji sa keramičkim vođicama . Dugotrajna upotreba upredene strune naneće štetu keramici. To se obično dešava vođicama koje su najbliže vrhu štapa. Upredena struna za ribolov polako će napraviti žleb u keramici. Na kraju ćete videti vidljivi rez na keramici i svaki put kada opteretite strunu, ona će se preseći. Poslednjih godina sve manje kompanija koristi keramičke umetke u svojoj proizvodnji.

 

Boljia i tehnološki naprednijia rešenja ne uključuju keramičke umetke. To su sprovodnici koje ćete danas videti na većini štapova. Dostupni su razni materijali koji uklanjaju keramičke umetke i koriste razne metalne materijale, uključujući nerđajući čelik. Prednost ovih vođica je što nemaju umetke koji ispadaju ili će se oštetiti, tako da imate dugotrajniji štap za dugotrajnu upotrebu. Ove vođice su takođe vrlo otporne na oštećenja od upredenih struna. Postoje razni nazivi koje različiti brendovi koriste, a izrazi poput hroma, tvrdog hroma, ss304, i razni drugi, zavise od toga ko proizvodi štap. Ne bi trebalo da vas brine naziv materijala, jer će oni uglavnom biti relativno isti. Glavna briga je da ne koriste keramičke umetke i da su u potpunosti metalni. Oni nude najbolje dugoročne performanse i trajnost.

 

Rukohvat štapa je takodje važan

Rukohvati štapova (drške) su još jedno područje koje stvara puno zabune ili zabrinutosti. Rukohvati štapova za soma se veoma razlikuju. Većina ribolovaca je navikla da koristi štapove koji su prekriveni plutom, a drške su tradicionalno vrlo kratke. Neki štapovi za soma dolaze sa plutastim drškama, ali EVA pena je češća. Veća razlika od materijala od kojeg su napravljene je dužina drški. Štapovi za soma obično imaju mnogo duže drške nego što su navikli ribolovci i za to postoje dobri razlozi.

 

Ručke od pene, plute, kompozita ili paracord?

Postoje tri osnovna materijala koja se koriste za drške štapova: pena, pluta i “paracord“. Pena i pluta godinama se koriste sa štapovima i za većinu ribolovaca nisu ništa novo, ali plutu su mnogi ribolovci oduvek povezivali sa kvalitetnijim štapovima. Većina proizvođača koji proizvode štapove “specifične za soma“ uglavnom koriste ručke od pene, a pluta se retko viđa. Postoje razni razlozi zašto je pluta češća i čak preferirana od strane ribolovaca soma.

 

Cork Handles - pluta

Drške od plute dobro funkcionišu, ali sa njima postoji nekoliko problema zbog kojih biste mogli da ih izbegavate. Jedna od najvećih zamerki plute je ta što postane glatka nakon dugotrajne upotrebe, prljavštine, od sluzi soma i drugih stvari s kojima ćete doći u kontakt tokom ribolova soma. Pluta je takođe vrlo porozna, mnogo više od pene i ima tendenciju da u tim porama zapadne sluz i druga prljavština. Kako drške stare pore se povećavaju, pore postaju sve veće i sve više stvari se nakuplja u tim malim rupicama. Ako lovite pripremljenim mamcima (smrdljivim mamcima), to dodaje još jedan problem sa plutom i drškama koje se zasićuju “smrdljivim mamcem“. Ribolovci godinama koriste štapove od plutanih drški i uopšte nemaju problema s njima, ali tokom godina naučili su nekoliko trikova koji pomažu u održavanju plute. Najveći izazov sa plutom je trajnost. Pluta vremenom stari i počinje da puca, a takođe ima tendenciju da se lako ošteti. Uzimanje štapova iz nosača štapova i svakodnevna upotreba tokom pecanja soma često će naneti štetu, ali mnogi ribolovci su spremni da se žrtvuju zbog osećaja i funkcije drški od plute.

 

Kompozitne drške od plute

Kompozit od plute je novi materijal koji se pojavio tokom poslednjih nekoliko godina. Kompozit od plute je mešavina gume i plute koja pruža izgled, osećaj i performanse plute uz dodatnu izdržljivost, bolju dugotrajnu upotrebu i prianjanje bez klizanja. Kompozit od plute je izdržljiviji od pene ili tradicionalne plute, bolje se čisti i traje duže.

 

Ručke od pene

Penaste ručke su česte kod soma. Pena je ugodna za držanje i relativno je izdržljiva. Retko ćete imati problema sa drškom koja je klizava kada je mokra ili prekrivena sluzom. Ručke od pene su takođe relativno izdržljive i ne kvare se tokom vremena (u razumnom roku). Takođe ih je relativno lako očistiti ili obrisati, a sa njih možete u razumnom roku očistiti sluz od soma ili smrad.

 

Paracord ručke

Paracord ili padobranska vrpca našla se u drškama soma poslednjih godina. Ove drške dolaze obmotane užetom i postale su popularane poslednjih godina. Pored štapova, paracord se nalazi na drškama noževa i koristi se razne druge svrhe. Ručke štapa sa paracord-om pružaju nekoliko prednosti. Neverovatno je izdržljiv, nikada se ne izliže i zapravo daje neku teksturu dršci štapa za pecanje. Loša strana paracord drški je to što se kroz ručku štapa celom dužinom nalaze mali žlebovi i oni se tokom upotrebe mešaju sa sluzom i prljavštinom. Štapovi sa paracord drškom za ribolovce soma koji koriste pripremljene mamce nisu neki dobar izbor. Drška štapa će biti zapečena i smrdljiva, mirisaće nepodnošljivo.

 

Koje ručke za pecanje su najbolje za štapove soma?

Na kraju je stvar šta lično preferirate, ali pluta, kompozitna pluta ili EVA pena je najbolji izbor za većinu ribolovaca soma. Možda imate ograničene mogućnosti na osnovu dužine štapa i drugih karakteristika koje želite. Samo provedite malo vremena rukujući štapom i pecajući sa raznim vrstama drški i shvatićete šta vam odgovara. Većina voli plutu i uvek će birati dršku od plute umesto pene, ali probajte rukohvat koji je napravljen od kompozitne plute.

 

Zašto su drške toliko dugačke za soma?

Dugi rukohvati su obično povezani sa štapovima za soma, takvi su sa razlogom. Kratki rukohvati su uobičajeni i prirodni za većinu ribolovaca, jer su navikli da više puta bacaju varalice ili samo izbacuju na nekoliko metara udaljenosti. Mnogi ribolovci takođe su navikli na „veliku ribu“ u slatkoj vodi koja iznosi nekoliko kilograma. Uzmimo na primer lov na štuku, riba od preko 7-8 kilograma je trofejna riba, i nije nešto što ljudi redovno love. Ribolov soma, som od deset ili dvadeset kilograma može biti „norma“ i mnogi bi to smatrali malom ribom. Opšte pravilo je da ribolov soma ne uključuje ponavljano bacanje tokom celog dana. Postoje neke tehnike koje biste mogli da koristite tamo gde ćete možda bacati po ceo dan ili pecati u uskim prostorima, posebno za manje somove. Ali to nije standardna tehnika. Mnoge tehnike lova sitnijeg soma koje ćete koristiti uključuju aktivno bacanje, to se naziva “finim ribolovom“. Za sitnije somove sa ovim tehnikama kraći štap sa kraćom drškom odlično pristaje i zapravo je poželjan. Međutim, za krupne komade, posebno u početku, nećete duže vreme držati štap, neprestano bacajući, tu se daje prednost dužem rukohvatu.

 

Duge ručke, više snage

Duge drške somovskih štapova su takve iz nekoliko razloga, ali najveći razlog je poluga. Ako se niste borili i uhvatili zaista veliku ribu sa kratkim štapom i kratkom drškom, teško je to razumeti. Jednom kad to učinite otvaraju vam se oči u novi svet ribolova. Baš kao što vam duži štapovi nude više poluge i kontrolu nad velikim ribama, to rade i duže drške .

Dugačka drška pruža vam veću snagu kod većih somova: držati štap i kontrolisati ribu u svim situacijama, podizanje soma sa dna i upravljanje njime prilikom namotavanja i vađenja. Sa dugačkim rukohvatom možete udobno držati sa obe ruke ili jednom po potrebi. Možete da prislonite donji deo rukohvata štapa uz svoje telo što pomaže vađenju i kontroli velikih riba. Dugačak rukohvat drži mašinicu dalje od vašeg tela, u dobrom položaju, sa više snage. Suština je da ako zakačite soma pristojne veličine, poželećete dodatnu dužinu drške na štapu za upravljanje i vađenje ribe. Za male ribe to neće imati puno značaja, ali za veće ribe to čini veliku razliku. Ogromna je razlika u lakoći i mogućnosti vađenja velikog soma kratkim štapom i dugačkim štapom. Razlika između štapa od 2,1m i štapa od 2,4m je velika. Drške štapa se ne razlikuju. Kada (ili ako) uhvatite velikog soma na štap sa kratkom drškom, brzo ćete videti koliko to može biti problematično i koliko malo kontrole imate.

Jednom kada koristite dužu dršku i duži štap za somove, brzo shvatate prednost.

Kada je reč o dužini ručke, ne postoji “tačan ili pogrešan“ broj, jer je svaka osoba drugačija. Ljudi različite visine imaju različitu potrebu za dužinom rukohvata. Zaključak je da morate da shvatite zašto su drške na većini štapova soma toliko dugačke, kako dužina drške utiče na vaše sposobnosti i donesete ispravnu odluku prilikom kupovine. Duže ručke na štapovima za soma takođe vam pružaju mogućnost rukovanja štapom na razne načine, poput stavljanja štapa pod ruku.

 

Držač mašinice

Na slatkovodnim ribarskim štapovima često se zanemaruju držači mašinice i o njima se ne razmišlja previše. Kao što je opisano u ostalim karakteristikama štapova, snažan držač daje mogućnost za puno zlostavljanja, ako ćete loviti velike somove to je bitno. Čak i ako ne lovite velike somove, uvek postoji potencijal za ulov velikog soma. Sedište na držaču mašinice mora biti snažno, izdržljivo i sposobno za velika opterećenja ako se veliki som zakači. Samo se pobrinite da dobijete kvalitetan držač mašinice koji će trajati, to vam je dovoljno.

 

Vrhovi štapa

Vrhovi štapova obično su jarke boje, tako da se ističu naspram pozadine pa možete videti bilo kakvo pomeranje vrha. Često se koriste svetle boje poput žute, zelene i narandžaste, a neki proizvođači jarkim bojama čak dodaju sjaj u mraku, tako da će štapovi biti vidljivi noću. Važnost ovoga varira među pecarošima, tako da je ovo karakteristika koju jednostavno morate sami proceniti. Boja nikada nije bitna sve dok dobro vidte kraj štapa. Vrhovi koji svetle u mraku i kod najboljih modela nisu dobro rešeni. Teško ih je videti i uopšte ne sjaje dugo . Bolja alternativa, ako ste zabrinuti zbog vidljivosti, je stavljanje male svetleće ampule na vrh štapa. Ovi mali svetlosni štapići blistaju mnogo jače i duže vreme nego bilo šta drugo što ćete naći.

 

Boja i kozmetika

Boja i kozmetika stvar je šta lično preferirate. Zapravo nema ničega što utiče na vašu sposobnost lovljenja ribe, osim što možete videti štap i bilo kakvo kretanje štapa. Izgled, boja ili bilo kakve kozmetičke karakteristike uvek bi trebalo da budu na poslednjem mestu pri odabiru štapova za somove. Uvek stavite karakteristike performansi preko kozmetike, inače ćete biti razočarani.


Loše informacije

Pre nego što uskočite u kupovinu štapa za lov soma, poslušajte ovaj savet. Veliki broj ribara pravi grešku i uludo troši novac. Ako niste baš sigurni u to što radite, kakvog soma ćete loviti i kako ćete ih loviti, tada morate ograničiti broj štapova koje kupujete. Veliki broj ribolovaca kupi odmah nekoliko štapova, jer će se „zaista ozbiljno baviti ribolovom soma“, a nekoliko meseci kasnije sve ih prođe. To se često dešava zbog loših ili pogrešnih informacija koje dobijaju od drugih kolega. Kupite najviše 1 ili 2 štapa i probajte, a zatim pogledajte gde će vas odvesti. Šanse su velike da ćete promeniti mišljenje, da će se promeniti način ribolova i na kraju ćete želeti nešto potpuno drugačije od onoga sa čime ste započeli. Apsolutno najbolji pristup je pronaći ekipu s kojiom možete pecati i koristiti njihovu opremu, videti kako vam odgovara, a zatim, ako je moguće, odatle donositi odluke o kupovini. Šta god da radite, pobrinite se da ne kupite nekoliko štapova samo zato što vam je to neko preporučio, koji ih možda nije ni koristio ili ih je koristio par puta u ribolovu.

 

Izbor štapa za soma - koje karakteristike su vam potrebne?

Sad kad znate sve što treba da znate o štapovima za soma i o tome šta čini dobar štap, imamo pravu meru pri odabiru štapa za soma. Budući da ovo čitate, pretpostavljamo da tražite dobro početno mesto, tek započinjete ribolov soma ili se ozbiljno bavite time. Štapovi za pecanje su kao bilo šta drugo i kada kupujete štap možete ići u sve krajnosti i možete brzo potrošiti PUNO novca. Najbolji savet je provedite neko vreme na vodi i započnite ribolov i što je još važnije, lovite ribu. Bez obzira da li planirate da ciljate manje, veće ili bilo koje somove, izađite i počnite da lovite ribu. Vidite koje tehnike vam najviše odgovaraju i šta volite, ne opterećujte se da li su vam štapovi pravi za takav ribolov. Ne upadajte u zamku, ne dozvolite bilo kome da vas „ubedi“ na osnovu onoga što on misli da je najbolje, jer svaka osoba ima različite tehnike i preferira različite stvari u pecanju.

 

 

Izvod iz teksta "Catfish Rods: The Ultimate Guide To Catfish Rods"
Autor teksta: Chad Ferguson
Izvor: www.catfishedge.com

Ostavite komentar