Ryobi Navigator 4500

Postavio sportski ribolov 02/04/2013 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Ryobi je ime koje mi uliva ogromno poverenje, pre svega zbog Zaubera, kojim sa zadovoljstvom peca "pola" Srbije. Pošto nisam imao kontakta sa novijim varaličarskim rolama ove kuće, bio sam vrlo radoznao da vidim šta su spremili kao novitet. Goci mi je ukratko izložio osnovne tehničke podatke, naglasio je da je veoma slične konstrukcije kao Vertigo 5000 (kojim on peca već dve godine i veoma je zadovoljan) i Navigator 4500 je krenuo ka meni.

Mašinica mi se vizuelno veoma dopala, a dizajnerska rešenja i kombinacija plavih i metalik tonova odaje utisak moderne sprave, čijoj je izradi posvećeno mnogo pažnje. Lepo je "sela" na Sportexa kog sam testirao za ovaj broj (vidi tekst "Crni biser") i maltretiranje je počelo. Težina mašinice (315 g) je u odnosu na tu veličinu sasvim korektna, a ono što sam odmah pogledao je špulna, tj. kako je namotana struna. Iako nema worm shaft kao Zauber, struna je sasvim lepo složena, što je podatak od ključnog značaja kod korišćenja pletenica. Ručka, koje je, kao i špulna, od aluminijuma je udobna, jednostavno i funkcionalno rešena, preklopnik od debele žice je precizno savijen i kod otvaranja i preklapanja ne zapinje i odaje osećaj pouzdanosti i snage. Mašinica ima stabilan, bešuman i miran rad, naravno ne kao mnogostruko skuplji modeli, ali takođe nije za poređenje sa onim što bismo za ove pare dobili pre 5-6 godina kod većine proizvođača. Kočnica reaguje precizno na dotezanja i otpuštanja, a zvuk drila je prijatan. Najveća zamerka mi je nedostatak rezervne špulne, ali će uvoznik (firma "Travar" iz Novog Sada) verovatno obezbediti mogućnost kupovine špulni po prihvatljivim cenama. Goci mi je potvrdio da špulna od Vertiga 5000 savršeno leže na Navigatora 4500, a ona se može kupiti za oko 10 €.

Ono što me je najviše zanimalo je kako će se pokazati na delu, pa sam na vodu izašao 2-3 sata nakon što sam mašinicu preuzeo, krajem avgusta. Vobleri nisu predstavljali problem, pošto sam bacao ono što se kod nas najviše koristi, plitkoronce do 15, srednjeronce do 10 i dubokoronce do 8 cm. Sledeće su na red došle kašike i mašinica je jednako lako vukla modele od 20, kao i one teže, od 40 grama. U narednim danima jednak kvalitet je pokazala i prilikom džiginga na Dunavu, gde naizmenično izvlačenje težih glava i namotavanje labave strune nisu proizveli nikakve probleme. Navigatora sam isprobao i sa većim površinskim varalicama "zara" tipa (11 do 14 cm), koje su sa stanovišta slaganja i nemršenja strune i najzahtevnije, i svim zahtevima je odgovorio odlično. U relativno kratkom test periodu bilo je čak prilike da se oproba dril, a zasluge idu somčetu od 4-5 kila, mada je kratko zazujala i sa jednim borbenim smuđem od 2,5 kg.

Navigator je odličan primer radne mašine, koja ne košta mnogo, a ispunjava sve zahteve srednjeteškog varaličarenja štuke, smuđa, bucova i soma. Iako neće trajati kao mnogostruko skuplji modeli, za nekih 45 evra maloprodajne cene dobićete mašinicu koja će onima koji često izlaze na vodu sigurno korektno odraditi bar tri pune sezone pecanja. Oni koji nisu na vodi više puta nedeljno, ili čak u nekim delovima godine ne pecaju uopšte, ovakvu mašinicu mogu uspešno da koriste i preko pet sezona, a priznaćete da je takav koncept za naše prilike mnogo prihvatljiviji od višegodišnje štednje za neki skupi vrhunski model najizvikanijih proizvođača.

Autor: Miloš Elek

Objavljeno u magazinu “Spin&Fly” broj 19, oktobra 2012.

Ostavite komentar