Renoviranje varalica

Postavio Pedja Pašćan 19/02/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Hladni zimski dani i lovostaji na većinu grabljivica za ribolovce–varaličare je period kada treba proveriti pribor i po potrebi ga dopuniti nekim novitetima kako bi što spremniji dočekali narednu sezonu. Dok uz fi lmove i časopise o ribolovu pravite planove za odlaske na nove destinacije, detaljno čekiranje pribora će vam sigurno skratiti dosadu do početka proleća.

Pretresajući po priboru nalazimo kutije sa varalicama i konstatujemo da neke na koje smo ulovili dosta riba (ili smo ih prilično forsirali) nisu baš u dobrom stanju. Potrebno im je malo renoviranje. Po pravilu, iz ribolova se vraćamo kasno uveče. Umorni, često ostavljamo vlažne varalice u kutijama usled čega trokrake korodiraju. Mnogi vobleri, leptir varalice i kašike koje smo duže koristili zrele su za male remonte, bilo zbog korozije ili oštećenja nastalih usled kačenja za dno ili granje. Često su farba ili dekorativne folije potpuno izguljene od ujeda riba, a razne kićanke gotovo sasvim pokidane.

Prve na udaru riba su uvek udice, a pošto one trpe najveća opterećenja njih treba prvo zameniti. Ovde nikako ne treba štedeti jer će vam se takve „uštede“ sigurno osvetiti, najčešće gubitkom krupnih riba. Na tržištu ponuda je dosta dobra. Zamena udica na kašikama i voblerima je uglavnom jednostavna jer su najčešće povezane preko alkice. Kod leptir varalice ova veza je najčešće fi ksna. U tom slučaju oštećenu ili zarđalu trokraku udicu treba kleštima polomiti i zameniti je novom, koju ćete alkicom povezati sa konstrukcijom leptira. Uzalud je u kompletu najbolja Shimano mašinica ili štap Hardy, ako vam se otvorila nekvalitetna alkica. Loše alkice se prepoznaju već dok ih montirate: mekane su i lako ih je zameniti. Kvalitena alkica mora biti malo „ljuća“ i treba je montirati okruglim kleštima. Svaku alkicu koju sa lakoćom skidate ili nameštate treba izbegavati jer će se i krupnija grabljivica lakše osloboditi udica. Alkice koje nisu dobro zaštićene ili su od lošijih materijala vremenom brzo korodiraju (još ako ste njima pecali na moru...), pa i na to treba obratiti pažnju.

Pošto ste zamenili dotrajale udice, virble, zozon kopče i alkice, vaši favoriti su ponovo spremni za nastupajuću sezonu, a uštedeli ste i izvesnu sumunovca jer nove i dobre varalice nisu jeftine.

Da bi još više povećali lovnost vaših favorita možete na trokraku udicu navezati i kićanke raznih boja. U lovu štuke, crvene, crne i fl uo žute nijanse su nezaobilazne. Ribolovci koji se bave i mušičarenjem ovde su u prednosti jer pored svog iskustva u vezivanju mušica najčešće imaju sav potreban alat i materijal za ovo doterivanje varalica. Postupak je krajnje jednostavan. Stavite trokraku udicu u stegu (stegice za izradu strimera su prikladnije za ovo doterivanje varalica) i koncem navežite malo crvenog marabu pera, veštačkog dabinga koga ima u svim mogućim bojama, malo crvene vunice itd. Na ovaj način će naizgled neupotrebljiva varalica postati ponovo jedan od udarnih favorita za jesenji lov štuke i bucova ili za prolećni lov pastrmke i klena. Sa veličinom kićanki ne treba preterivati. Kod manjih varalica velika kićanka može loše uticati na njen rad pa bi nakon dorade trebalo testirati kako rade sa novim dodacima. Ukoliko nemate stegu niti išta od gore navedenog materijala, dobro mogu poslužiti i klešta ili veći peani. U krajnjem slučaju, biće dovoljno da navežete malo crvene vunice za kraj udice što će takođe povećati lovnost varalice.

Razne samolepive folije takođe pružaju velike mogućnosti u osvežavanju starih varalica. Bezbroj puta smo naišli na neke varalice koje nam se sviđaju po obliku ali nam ne odgovara boja. Ove folije su rešenje problema u tim slučajevima. Dekorativne folije su idealne kod osvežavanja leptir varalica i kašika koje se kod nas i najčešće upotrebljavaju. Makazicama pravilno opkrojimo krilo leptira ili oblik kašike i zalepimo foliju. Do juče zarđalo krilce nekog našeg starog favorita dobija novo ruho i postaje vrlo lovna varalica. Najlovniji modeli su na sebi imali zalepljene prizmatik srebrne i sedef folije. One se i danas najčešće koriste u proizvodnji većine varalica za lov štuke i drugih grabljivica. Ove folije pojačavaju odbljesak pri rotiranju krila leptira ili vibriranju kašika i voblera u vodi što dodatno provocira napad. Veliki broj renomiranih svetskih proizvođača poput Cabelas-a, Balzer-a i najpoznatije američke fi rme „WTP” (Wichcraft tape production) prizvode ove folije i nude široku paletu boja, dekora i oblika koji najčešće imitiraju krljušt ribe.

Takođe se mogu koristiti i samolepive oči koje će varalice po izgledu učiniti vernijim štukinom plenu. Boja i veličina oka igraju bitnu ulogu. Ove oči mogu biti 3d (trodimenzionalne) ili ravne (fl et eyes). Već pominjana američka fi rma „WTP” nudi najveći izbor ovih očiju i folija. Ovi proizvodi su vodootporni i dugo ostaju na varalicama bez obzira koliko često pecate njima. Zanimljivo je da se mogu kupiti i luminiscentne oči: osvetljene baterijskom lampom sijaju neko vreme. To je zanimljivo smuđarošima a može se korisno primeniti i u nekim tehnikama morskog ribolova.

U ponudi se nalaze i samolepljivi krugovi od olova (self sticks) koji se lepe na trbuh voblera. Na taj način im se prema potrebi menja rad i akcija pa se plivajući može pretvoriti u tonući. Na web sajt prezentacijama gore navedenih proizvođača ima dosta stvari i zanimljivih sitnica pa možete dosta eksperimentisati.

Što se tiče odabira boja folija, pored nezaobilaznih srebrnih i sedef folija koje imitiraju krljušt ribe nije loše probati i žute, crvene i fl uorescentno zelene i narandžaste.

U svakom slučaju, pre odlaska u ribolov proverite stanje vaših varalica i po potrebi zamenite ono što je dotrajalo ili oštećeno. Malo truda oko sitnog pribora nije na odmet.

 

Autor teksta: Zoran Pantović - Kosta
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 24, Mart 2011

Ostavite komentar