Recepti INGREDIANT PROFILES

Postavio Pedja Pašćan 03/07/2017 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

Profili kompleka karbohidrata, visokoproteinskih žitarica, ptičije hrane/orahovog brašna plus 4 recepta

Brašno masne soje, zagrejano

Koristi se u pravljenju bojli još od ranih 70-tih godina. Dobra proteinska vrednost i masni sadržaj, koje šarani obožavaju. Prednost u korišćenju ovog miksa je ta što dopušta atraktoru da brzo iscuri. Morate samo obratiti pažnju da dobro skuvate miks, jer se pri kuvanju udvostručuje veličina a kasnije se vraća u normalu, a u vodi može ponovo nabreknuti. U miks uključujem oko 15-20% koji sadrži oko 39% proteina i oko 20% ulja. Treba napomenuti i da je ova opcija veoma jeftina.

 

-Brašno nemasne soje

Ovo je još jedan dobar produkt od soje, pogotovo ako pravite mamac sa malim procentom ulja za zimsko pecanje. Kao i prošli prouzvod, 15-20% je dovoljno a udeo proteina je 39% dok je procenat ulja 8%.

 

Izolovana soja

Ovo je izolovani protein iz sojinog zrna i ima izuzetno visoku proteinsku vrednost od 80% dok je procenat ulja 20%. Ovakvu izolovanu soju koristim samo u visokoproteinskim mamcima jer je veoma skupa ali i omogućava lako probavljiv protein. Ipak, više volim da dodajem mleko i riblje proteine koji daju bolji amino profil, koji koristim u razmeri do 10%.

 

Brašno pirinča

Ovo brašno je dobra zamena za griz. Jeftino je i često nosilac čitavog mamca. Prilično blago i neće prezasiti ukus vašeg mamca. Proteinska vrednost mu je 8% a ne sadrži ulje. Glavni doprinos je obezveđivanje jeftinog izvora karbohidrata. Koristite ga u razmeri do 50% u mamcu. Zamerka je što se ne slepljuje dobro kao griz. Zapamtite samo da šaran iskorišćava samo 15% karbohidrata u svojoj ishrani.

 

Griz od prekrupe

Koristim je tokom zimskih meseci jer sadrži mekinje i pšenicu koje pomažu šaranu da lakše probavi mamac. Koristim je do 20% u miksu. Ne vezuje i ne stvrdnjava mamac kao žuti griz.

 

Žuti griz

Hiljade tona žutog griza se koristi svake godine u ribljoj industriji. Tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka, žutigriz je bio najčešći sastojak u mamcima. Razlog je njegova jeftinoća. I pored toga, ovakvi mamci su uhvatili hiljade i hiljade riba. Žuti griz je takođe dobar jer odmah stvrdnjava mamac. Korisiti ga u razmeri od 15-20%. Proteinska vrednost mu je 8%.

 

Pšenične klice

Ovaj proizvod takođe koristim tokom zimskih meseci jer poboljšava varenje. Koristiti do 25% u miksu.

 

-Brašno od slatkog keksa

Kao što naziv kaže to je keks i može biti dobar sastojak. Možete ga kupiti u bilo kojem supermarketu ili prodavnici pored vas i samleti a zatim dodati u miks u razmeri do 25%. Sadržaj ulja je 10% a sadržaj proteina 8%.

 

Natopljeno kukuruzno brašno

Ovo je jedan od najpotcenjenijih vrsti brašna. Ima veoma sladan miris koji šaran izgleda obožava i prosto traži mamce koji ga sadrže. Proteinska vrednost mu je 30% i treba ga koristiti u razmeri oko 25% u miksu. Može biti veoma dobar i kao osnovni mamac.

 

Tečnost sušenog kukuruza

Ovo je odličan farmaceutski proizvod koji sam otkrio pre oko 20 godina. Više kompanija ga uporedo razvija. Ovaj proizvod volim da koristim prilično često. Čini 15% miksa a proteinska vrednost mu je 48%.

 

Brašno od prekrupe

Jednostavan proizvod koji takođe pomaže šaranu da lakše svari hranu, može se kupiti u bilo kojem supermarketu i koristi se u razmeri od oko 10% u miksu.

 

-Kukuruzno brašno

Još jedan veoma jeftin sastojak koji šaran, izgleda, prosto obožava. Ovo brašno dopušta atraktorima da lepo isplivaju. Treba ga koristiti u razmeri od oko 30% u misku. Proteinska vrednost mu je 12% a sadržaj ulja je 8%.

 

Ravničarsko brašno

Poznato još kao kukuruzni gluten. To je svetlo žuto grubo brašno sa proteinskom vrednošću do 60%. Veoma je jeftino. Većina vrhunskih proizvođača peleta ga koristi za lovljenje pastrmke a lako je varljivo i veoma ukusno za šarana. Koristim ga do 25% u miksu a može se koristiti i kao zamena za bilo koje drugo riblje brašno.

 

Hrana za ptice/ semenke/orahovo brašno

Ovo su jedni od mojih omiljenih sastojaka za mamac! One pomažu da se mamac lepo veže. Stavljam cele semenke, insekte, med, životinjske proteine i druge sastojke koje šarani vole. Svi oni stvaraju masne, visokoenergetske mamce koji lako cure i ispuštaju atraktore. Ovakve mamce koristim već trideset godina i stalno hvataju šarane. Mamci od ptičije hrane su alternativa mlečnim mamcima i njih koristim tokom ranog proleća i hladnijih meseci pošto se lako vare. Kada pravim mamce od ptičije hrane uvek dodam dve čajne kašičice kamene ili morske soli po kilogramu miksa.

 

Hrana za žute kanarince

Ovo je holandska hrana za negu kanarinaca. Ovakav miks može bti veoma grub i sirov. Sarži dragocene životinjske proteine, mešane semenke, vitamine i minerale. Ponekad ih smekšam i napravim prah koji dodajem u mamce od ribljeg brašna. Ovakva hrana ima proteinsku sadržinu od 18%. Razmera u sadržaju miksa treba da bude oko 50% mada sa oko 25% postižete dobijanja mamca koji lako curi.

 

Mešavina nektara

U Velikoj Britaniji je najpopularnija me- šavina koju je razvio John E Haith iz Cleethorpes-a. Ona sadrži med, crne semenke, konoplju, biskvite od jaja i velik udeo vitamina i minerala. Ovakve proizvode rado koristim i to do 50% od ukupne težine miksa. Proteinska sadržina je 16%.

 

Red Factor

Još jedan žuti biskvit od jaja. Sadrži semenke pune vitamina i minerala sa sintetičkom zamenom vitamina A koju šaran jede u slast. Proteinska vrednost je 16%. Koristiti do 50% od težine miksa.

 

PTX Budgie protein

Potpuno drugačija hrana za ptice. Odlikuje je visoka proteinska vrednost, sadrži semenke, životinjske proteine, brašno od biskvita, vitamine, minerale... ovaj slatki miks je idealan ukoliko dodajete javoror ili voćni ukus. Proteinska vrednost iznosi 30% a sa 20% treba da učestvuje u ukupnoj razmeri miksa.

 

CLO

Verovatno najrasprostranjenija ptičija hrana širom sveta. Ja je prilično čestokoristim i to u mamcima od ribljeg braš- na. Sjajan je vezivni element i sadrži jaja u prahu, semenke, crne semenke, brašno od biskvita, razne vitamine i minerale. Postoje razni brendovi koji proizvode ovakvu hranu ali ja sam napravio moj lični recept koji je dostupan u Srbiji kod Zorana Melega. Sadržaj proteina i ulja je 16, odnosno 8%. Koristim ga u razmeri do 25% od ukupne težine miksa, u zavisnosti od drugih sastojaka koje dodajem.

 

Hrana za bubojede

Ovo je brašno od insekata koje proizvodi J Haits. Sadrži sušene insekte, melase, životinjske proteine, vitamine i minerale. Ovakav mamac daje sasvim novu dimenziju jer sadrži sastojke koje šaran može naći u prirodnoj okolini. Koristim je u razmeri od 20% a proteinska sadržina ove hrane je 16%. Hrana za kljunare Ovaj miks sadrži smrvljene oraščiće, sušeno voće, bobice, melasa, slatkovodne škampe i osušene insekte plus uobičajeni paket vitamina i minerala. Ovaj proizvod prilično često koristim i to do 25%. Proteinski sadržaj je 30%.

 

Robin red (crvendać)

Legendarnu Robin Red hranu pravi samo preduzeće Haiths iz Velike Britanije. Sadrži začine, ulje, semenke i mešavinu 17 drugih sastojaka. Ovo je definitivno jedan od mojih omiljenih sastojaka i šaran će se prosto oduševiti ovakvim mamcem sa 8% ulja i 16% proteina. Dodavati do 30% u miks.

 

Crveni začin

Ovaj proizvod sam lično ja razvio i sli- čan je Robin Red-u- Godine i godine sam proveo istraživajući i istraživajući, i po mom mišljenju je bolji od Haiths-ovog Robin Red-a. Sadrži mešavinu začina, semenki, sojinog ulja, i kombinaciju specijalnih „okidača“ koji nisu za publikaciju ali 100% hvataju ribu. Ovaj proizvod je u Srbiji dostupan kod Zorana Melega. Koristiti oko 10% u miksu, 15% za maksimalnu atrakciju. Treba napomenuti da možete koristiti samo jednu vrstu hrane za ptice ali ja uvek pokušavam da ih izmešam u mojim mamcima. Četiri recepta koja se nalaze na kraju će vam pokazati kako.

 

Mrvljene i mlevene semenke konoplje

Šarani vole konoplju a kada se samelje i usitni čini odličan dodatak bilo kom miksu. U Velikoj Britaniji se ona dosta koristi. Ona sadrži oko 30% proteina i ulje koje šarani lako vare. Sadrži amino kiseline. Koristiti do 20% od težine miksa. Ove semenke čine miks veoma hrskavim, što ih čini odličnim za mamce od ptičije hrane.

 

Brašno od lanenog semena

Ovaj proizvod se kuva pomoću infracrvenog svetla. Ako ne možete da nadjete ovaj proizvod spremljen na taj način, stavite ydrobljeno semenje lana na metalni plato i stavite u rernu na 10 minuta. Proteinski sadržaj je 20% a procenat ulja 30%. Koristiti do 10% od težine miksa.

 

Crne semenke

Ove male semenke u obliku kandže se nalaze u svakom kvalitetnijem miksu od ptičije hrane. Imaju visok udeo ulja i sadrže korisne vitamine i minerale. Ponekad dodajem još ove semenke u procenu do 10%.

 

-Seme crne repice, seme maka, susamovo seme, sirak

Ove četiri stvari sam stavio zajedno jer su veoma slične. Sadrže visok postotak ulja (osim sirka) i obično ih dodajem miksu u razmeri od oko 5-10%. Miks dobija na teksturi i hrskavosti. Sadržaj ulja je do 30% a proteina do 25%. Obično od svih njih pravim miks i kao mešavinu ih dodajem mamcu.

 

Brašno od kikirikija

Ovo je odličan aditiv koji veoma često koristim kada sam u Srbiji. Veoma dobar udeo ulja i sadržaj proteina. Takođe koristan je da veže grube sastojke. Obično ga dodajem u razmeri od 5-25% u miks.

 

Brašno od tigrovih oraščića

Moj omijeni sastojak. Uz njega, svaki miks postaje atraktivniji i slađi. Šarani vole mamce sa ovim sastojkom i to je očito na prvo zabacivanje. Ja pravim mamce od tigrovih oraščića koji sadrže 40% tigrovih oraščića zajedno sa mlekom i drugim specijalitetima. Takav mamac veoma brzo i uspešno hvata ribe širom Velike Britanije, čak i na nekim mestima koja su se pokazala kao „teška“.

 

Preporučio bih njegovo uključivanje u svaki miks u razmeri od 10- 30%. Proteinski sadržaj iznosi 30% a udeo ulja je 20%. Sledećeg meseca zatvaram ovo poglavlje.

 

250g griza - mel coctel 250g

brašna masne soje - mel protein

100g mešavine nektara - nectar blend mix

100g CLO mel 50g PTX Budgie proteina - ptx protein

50g pivskog kvasca - brivers enhance

100g zamene za teleće mleko - milk protein

100g brašna od kukuruza - swit corn mel

6 jaja srednje veličine

40mil tečnog natopljenog kukuruza - amino complex

20mil melase - amino blac mkm-baits

30mil sojinog ulja - mach oil

2 kašičice morske soli - enzim mineral mkmbaits

15g betain HCl-a mkm-baits

6mil Special Tutti Fruiti mkm-baits

6mil zaslađivača mkm-baits

Izrolati 16mm kuglice

kuvati 2 minute zatim zamrznuti.

 

 

25g  30 mreža kasienske kiseline - sodium kaseinat mkmbaits

25g  90 mreža rennet kasiena - rennet kasienat mkm-baits

50g surutkinog proteinskog koncentrata - izbačeno

25g kalcijum kasinata mkm-baits

50g zamene za teleće mleko - milk protein

150g mešavine nektara - nectar blend mix

100g hrane za kljunaše - bird mel

50g pivskog kvasca - brivers enhance

25g brašna morske trave - sevid mel

150g griza - mel coctel

150g masne soje - mel protein

150g jaja u prahu - eg pouder

6 jaja srednje veličine

40mil Amino Complex Meleg Baits - multimino mkm-baits

2 male kašičice morske soli - enzim mineral

15g betain HCl-a mkm-baits

6mil Plum Shellfish mkm-baits

6mil zaslađivača mkm-baits

30mil maslinovog ulja - mach oil

Izrolati 16mm kuglice, kuvati 2 minute zatim zamrznuti.

 

200g CLO mel biskvit

250g griza - mel coctel

100g masne soje - izbačeno

100g ravničarskog brašna - bird mel

50g pivskog kvasca - brivers enhance

50g kikirikijevog brašna - mel nut

50g brašna tigrovih oraščića - tiger nut mel

25g brašna od morske trave - mil sevid koktel

100g šaranskih peleta - R1 peleta

75g brašna od kukuruza - šećeraca i semenki

6 jaja srednje veličine

30mil uljane repice - pro oil

2 kašičice morske soli - enzim mineral

8mil Scopex mkm-baits

8mil zaslađivača mkm-baits

40mil Amino Compound mkm-baits

20mil natopljene kukuruzne tečnosti - amino complex

Izrolati 16mm kuglice, kuvati 2 minute zatim zamrznuti

 

100g Cypry Red Spice mkm-baits

100g Red Factor mkm-baits

50g PTX Budgie proteina - ptx protein

25g brašna od tigrovih oraščića - tiger mil mkm-baits

100g ravničarskog brašna - brašno bird mel

100g zamene za teleće mleko - milk protein

200g griza - clo mel

50g brašna punomasne soje - protein mel

50g kukuruznog brašna - swit corn mel

50g praha džigerice - liver protein

50g pivskog kvasca - briver enhance

100g praha jaja - eg protein

25g brašna morske trave - sevid mel

6 jaja srednje veličine

2 kašičice morske soli - enzim mineral

35mil sojinog ulja - mach oil

20mil CSL tečnosti - amino complex

20mil amino jedinjenja - multi mino

6mil White Chocolate mkm-baits

6mil zaslađivača mkm-baits

Izrolati 16mm kuglice, kuvati 2 minute zatim zamrznuti

 

Bistro!

 

 

Autor teksta:  Tony Mills
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 15, jun 2010.

Tagovi: saran hrana recepti

Ostavite komentar