Priprema pribora za ribolov i zamaranje velikih riba

Postavio Pedja Pašćan 05/12/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Rezultat unije udičara i ribe zavisi od nekoliko momenata: umešnosti ribolovca, kvalitetu pribora i sreći (neki bi rekli sudbini). Kvaliteten pribor je svakako presudna stvar u lovu na krupnu ribu. Međutim, bez obzira koliko kvalitetan on bio, upotrebom se troši, te ga s vremena na vreme treba proveravati. Da biste u ribolovu bili smireni i maksimalno uživali, važno je pre svakog odlaska na vodu napraviti mali inventar...

Kontrola pribora

 

Štapovi, ako su kvalitetni, po pravilu su trajni. Isto, međutim, ne vredi i za njihove provodnike. Trenje niti kroz njih vremenom ih oštećuje. Ponekad i najmanje naoko jedva vidljivo napuknuće, ili poneki mali žleb mogu za najlon biti potencijalna opasnost koju je najbolje na vreme uočiti i ukloniti. Već je spominjano kako se kvalitet šaranske ribolovačke mašinice prvenstveno vidi u kočnici. Zbog toga je dobro da nam mali test njenjog rada, u vidu izvlačenja pedlja-dva najlona pre svakog ribolova pređe u naviku. Tako ćemo biti sigurni da nam ona ne oštećuje nit. Sticanje pouzdanja u vlastiti pribor, najbolji je put do ličnog samopouzdanja, preko potrebne komponente u savladavanju krupnije ribe. Da najlon treba biti mekan, izdržljiv i nešto tanji, znaju već i vrapci na krovu svakog ribolovca. Međutim, da još uz to mora biti nov, mnogi zaboravljaju. Dobro pamte samo oni koji su se opekli na vlastitoj koži. Uvek odbacite staru dobro očuvanu, ali i novu oštećenu nit. Najlon starenjem, kao i runiranjem gubi na jačini, što znači da vas može ostaviti na cedilu kada vam je najpotrebniji. Nit se menja zavisno od toga koliko često lovite, dok brzina habanja prvenstveno zavisi od vrste terena na kojem se lovi. Ribolov u gustoj travi ili u lomu uništava ga puno brže od onog na otvorenoj vodi. Čak i kada upotrebljavate potpuno novu nit, pre svakog ribolova pređite prstima preko nekoliko zadnjih metara na mašinici. Ako pri tom osetite i najmanje oštećenje, odbacite je bez razmišljanja. Bačen metar ili dva, pa i onog najskupljeg najlona ne vredi gubitka neke lepe ribe, zar ne?

 

Vezanje predveza

 

Bez obzira kojom taktikom, tehnikom ili metodom lovili, predvezi su sledeća važna stvar. Oni se nikad ne vežu u žurbi. To su mesta gde je nit oslabljena, pa zato tu treba dvostruko paziti. Za vezanje čvora uvek treba pronaći dovoljno vremena. Nikad ih ne vežite na brzinu, a po vezaivanju ih obavezno testirajte. Nekoliko minuta kasnije zabačen štap neće bitno umanjiti vaše izglede za ulov. Međutim, loše zavezan čvor, možete biti sigurni, hoće.

 

Kontrola udice

 

Ista stvar vredi i za udice. One su, opet priča za sebe. Udica se proverava pre svakog ribolova, kao i nakon svake ulovljene ribe, zakačenog kamena, grane ili bilo koje druge podvodne zapreke. Udica može biti tupa, može joj biti otkinut vrh ili jednostavno imati grešku u proizvodnji. Najbolji test oštrine je na noktu, po kojem ona ne sme da klizi. Zatim isprobavamo koliko je jaka i na kraju kako je zavezana. Ukoliko bilo šta od navedenog ne štima, naoštrite je malim priručnim brusom, promenite ili prevežite. Vaš celokupni pribor jak je kao i njegov najslabiji deo. Imajte to uvek na pameti i ne dozvolite ribi da vas tome nauči. Kada vam jednom ovakav niz pripremnih radnji pređe u naviku, obavljaćete ih redovno i podsvesno. Svejedno gde ih obavili, kod kuće ili na vodi, neposredno pre ribolova, one će biti izvrstan zaštitni mehanizam protiv gubljenja riba zbog lošeg pribora, neizlečive bolesti većine ribolovačkih početnika, ali i nekih lenjih i nemarnih iskusnijih udičara.

 

Sve je u kočnici

 

Zamaranje ribe počinje kontrom na riblji potez. Kako je već spomenuto, najkritičniji trenutak kod toga je pravilno i pravovremeno podešavanje kočnice na mašinici. Zategnete li je prejako, riba će svojim prvim jačim zaletom pokidati najlon ili pocepati svoju gubicu. Ostane li vam premekana, izgubićete nužni kontakt s ribom i ona će se otkačiti. Najpravilnije je postaviti kočnicu nešto pre granice kidanja najlona. Za obaviti to odmah u prvom pokušaju, potrebno je stanovito iskustvo. Posle nekoliko što uspešnih, što neuspeš- nih drilova, taj se osećaj stiče sam po sebi. Vremenom on postaje refleksna radnja udi- čara i ulazi u rutinu.

 

Dvoboj na vodi

 

Najriskantniji trenuci borbe za vaše živce i ispit za pribor odvijaju se u početku dvoboja. Zakačena udicom, smrtno prepla- šena riba, upotrebiće svu svoju snagu kako bi vam snažnim zaletom pokušala prekinuti najlon ili se domogla najbliže prepreke u vodi. Nalazi li se u blizini vašeg mesta neka nezgodna grana, polje lokvanja ili gusta vodena trava, vodena će lisica znati iskoristiti sve eventualne prednosti ne bi li se oslobodila. Prebrodite li bez gubitaka taj prvi napad, šanse vam se sve više povećavaju. Važno je ne siliti i ne forsirati. Najbolje je pustiti neka borba teče svojim prirodnim tokom.

Amuri obično vode sasvim drugačiju politiku. Ispočetka se ulovljena riba pona- ša neizgled pitomo i bez veće borbe dolazi u samu blizinu obale. Na prvi susret s ribolovcem, meredovom ili obalom, ovaj se riblji prevarant pretvara u razjarenog bika, koji svojim naglim i snažnim udracima glave pokušava da pokida vaš pribor i otpliva u vodene dubine kao pobednik. Ako je pribor bio propisno montiran, a ribolovac pribran i fleksibilan, amurove su šanse bitno smanjene, i spasiti ga može samo sreća. Me- đutim, ako je riba uspela da iznenadi ribolovca, izgledi se na njenoj strani vrtoglavo povećavaju. U trenutku bliskog kontakta s ribom, često najsitniji detalji odlučuju o pobedniku. Je li u pitanju tupa udica, ošte- ćena nit ili loša sreća, sasvim je svejedno.

 

Kako držati štap?

 

U završnim trenucima zamaranja krupne ribe štap uvek držite okomito ili nagnutim koso pod velikim uglom. Tako koristimo njegovu elastičnost, koja sama po sebi zamara ribu, a uz to čini važno osiguranje protiv pucanja niti. Pažljivim i strpljivim manevrisanjem štapom, riba se tera da pliva kuda vi želite. Nikada ne radite nagle pokrete i čekajte da se sama umori. Ukoliko niste ograničeni podvodnim preprekama, slobodno joj dopustite da zapliva kad god i kud god hoće. Želite li da udica i dalje ostane u ustima, vodite računa da pritisak bude umeren, ali stalan. Kod pravilnog drila ribolovac, štap i mašinica pretvaraju se u jednu sinkronizovanu mašinu, koja mora besprekorno da funkcioniše. Vreme zamaranja, ukoliko sve ide bez problema, neka vas ne zabrinjava. Ono je sigurno na vašoj strani. Važno je da malo po malo savladavate teren, pa da se celo područje odvijanja borbe polagano približava obali. Svaka riba ima određenu količinu energije, pa samim tim i različitu kondiciju. Neke popuste pre, a neke kasnije. Ponekad se manje ribe bore srčanije od dvostruko većih. Pisac ovih redaka je više puta bio svedok da se mužjak amura te- žak između 7 i 8 kg bori znatno snažnije i duže od ženke teške dvostruko pa i više kilograma. Isto tako šaran od 10 do 13 kg ponekad će vam pružiti daleko bolju borbu od onog od 20 kg.

 

Prihvatanje

 

Kada riba naglo počne gubiti snagu i dopusti da je privlačite po svojoj želji, zna- či da je zrela za podmetač. Veliki se amuuri prihvataju isključivo s glave, a nikako s repa. Meredov je u vodi najbolje blago nakositi i mirno držati u toj poziciji. Pokretima tela ribolovca i štapa ona se navodi na obruč. Kada njezina prva polovina prođe kroz obruč, on se lagano povuče i preklopi. Drškom se privuče obali, zatim uhvati za mrežu i diže van vode. Sa šaranima je slič- no. Meredov se potopi u vodu, i u trenutku kad glava i veći deo tela ribe dođe nad mrežu samo se podigne i preklopi.

Lovite li sami, uvek sami prihvatajte vlastiti ulov. Ne nasedajte na dobronamerne ponude uzbuđenih prolaznika ili ribolovaca početnika. Razlog je jednostavan. Ako sami pogrešite, bar ćete imati čistu savest. Uz to ćete kasnije u miru imati mogućnost objektivno sagledati svoju grešku. Sasvim je drugačija situacija ako lovite s kolegom u kojeg imate potpuno poverenje. Tada je to velika prednost. Iskusna ruka na meredovu svakako predstavlja dodatno pouzdanje ribolovcu, kao i određeni komfor.

Međutim, ako i pored maksimalne pripreme, smirenog zamaranja, izgubite ribu, nemojte se uzbuđivati. Radije sve još jednom u glavi proanalizirajte i čekajte strpljivo novu priliku. Znate onu staru: ko čeka dočeka. Ribolovačka sreća je pratilac sretnih, ali i upornih.

 

Autor teksta: Krešimir Kuri
​Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 19, oktobar 2010.

Ostavite komentar