Lov šarana iz čamca III

Postavio sportski ribolov 28/10/2016 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

U predhodna dva broja, u rubrici tajne majstora, mogli ste čitati o savetima, predlozima i načinu lova šarana iz čamca, a u ovom Christian Finkelde specijalno za Revire Srbije, završava priču o atraktivnom ribolovu šarana na još atraktivnijem jezeru Lac du Der Chantecoq...

Sistem i prihrana

...Nameštao sam foto aparat za slikanje ovog sjajnog borca od 15,5kg. Svu idilu jezera i odličnog početka dana prekide, ovog puta, reakcija Simonovog štapa. Riba se upecala na štap bačen tik do trske. Uskočili smo u čamac i pratili najlon. Posle par minuta ugledali smo špigla kako pliva kroz travu. Na žalost, udica mu je ispala iz usta - i to je ribolov! Ništa od fotografija...

 

Odveslali smo nazad i vratili štapove na željene pozicije. Sat vremena kasnije štap kod trske je ponovo reagovao. Ovog puta je bio ljuskaš. Simon se trudio da ne dozvoli ribi da ode prema kršu. Posle par minuta uspeo sam da je prihvatim meredovom. Kako smo obojica uhvatili po jednu dobru ribu, stvari su izgledale sve bolje i bolje. Tog dana više nije bilo akcije. U šest sati uveče vratili smo se u kamp na večeru. Posle večere smo namontirali štapove za sutra i pripremili nove Dynamite mamce...

 

Ujutru nas je alarm probudio i obojica smo bili orni za povratak na vodu. Nismo dugo čekali na prvi ugriz. Dok smo pripremali treći štap prvi je zapecao. Brzo sam odveslao natrag do velikog čamca i pokupio Simona. Riba je težila 16,6kg a upecana je ispred trske. Kada smo se slikali i postavili svih osam štapova, seli smo u stolice da malo odremamo. Tog dana smo upecali šest riba a najveća je imala 17,6kg. Treći dan je takođe bio veoma plodonosan sa pet upecanih riba težine do 17kg (ljuskaš). Četvrtog, poslednjeg dana našeg izleta, imali smo šest riba do 18,2kg. Bio je to špigl upecan na Squid & Octopus plivajuću bojlu. Kako možete pretpostaviti, bio sam veoma zadovoljan rezultatima i već sam iščekivao sledeću priliku za pecanje.

 

Posle 10 dana

...Vratio sam se na jezero zajedno sa Simonom. Ovog puta na dvonedeljni izlet. Pošto se staro mesto pokazalo produktivnim, normalno je da smo se odlučili za povratak tamo. Ipak, za svaki slučaj, ukoliko se vreme promeni, rezervna opcija nam je bila još jedno mesto sa kojeg se moglo pecati sa obale. Prihranjivali smo Monster Tiger boilama, konopljom i tigrovim oraščićima. Nivo vode je dodatno porastao te je ostalo veoma malo mesta za pecanje sa obale. Do mesta na kojem smo prethodno pecali moglo se doći samo čamcem. Štapove smo smestili na rod pod fiksiran direktno u vodu te je gumeno odelo bilo obavezno.

 

Po dolasku na jezero beše toplo i gotovo bez vetra - odlični uslovi za pecanje sa čamca. Mesto od prošlog puta je opet bilo veoma produktivno i pecali smo po 5-6 riba svakog dana. Zbog činjenice da je bilo veoma vruće i da nismo imali zaklona na čamcu, pecali smo od 5 ujutro do 2 poslepodne. Petog dana vetar je postajao sve jači i jači te smo odlučili da se spakujemo i vratimo u kamp, ali dok smo se mi pakovali, oluja je već počela da besni. Oni koji poznaju Chanty znaju da oluja otpočne veoma brzo. Čamci su počeli strahovito da se ljuljaju a onda je iznenada Simon uzviknuo: „Zodiak!!!’’. On nije propisno privezao čamac te je Zodiak krenuo prema sredini jezera. Bez oklevanja sam skinuo odeću i zaplivao za njim, jer nisam imao volje da ga uveče tražim po celom jezeru. Ovog puta pazili smo kako ga privezujemo. Kad smo to uradili, pokušali smo se probiti kroz talase do obale. Za svaki slučaj smo obukli Fox lifeguard prsluke za spašavanje. 

 

Na sreću, naš 44lb električni motor je bio dovoljno jak da nas žive i zdrave vrati do obale.

 

Uveče se oluja smirila a kiša je još padala pa smo odlučili da pecamo sutradan. Ovog puta nam se pridružio i Regis, vlasnik kampa. On voli da peca štuku i smuđa, ali kako se sve više šarandžija pojavljuje na jezeru i on se polako prilago- đava. On je prvi imao posla taj dan. Nije prošlo mnogo a on je već izvukao špigla od 17kg. Dan je bio uspešan. Izvukli smo pet riba. Ja sam ulovio ljuskaša od 19,2kg. Naredni dani su takođe bili veoma plodonosni. Pecale su se i ribe preko 20kg. Jedno popodne je bilo naročito uspešno. Odmah izjutra smo ulovili ribu od 18,4kg. Zatim je bilo mirno par sati a onda kada je vetar ponovo počeo, ulovili smo tri špigla od po 20,1; 19,2 i 18kg, sve u roku od sat vremena. Simon je već razvio slike sa prethodnog pecanja te smo primetili da smo jednog istog špigla od 17kg ulovili po drugi put. Uloviti jednu ribu dva puta na površini od 4800 ha nije stvar koja se često događa. To doduše, nije jedini put da mi se tako nešto dogodilo. Jednog popodneva tokom juna meseca, baš pred pakovanje za povratak, mi se zakačila riba, ali je pobegla jer se nit prekinula. Sledećeg jutra sam otišao na isto mesto, koristio isti mamac i isti sistem... I da, upecala mi se ista riba koju sam juče izgubio. Sistem sa plivajućom boilom joj je još uvek visio u ustima. Bio je to špigl od 15,2kg. Prava ludnica!

 

Kako je krajem druge nedelje postalo veoma vetrovito, odlučili smo da poslednje dane provedemo pecajući sa obale, na onom mestu koje smo hranili kao rezervu. Na tom mestu smo uspeli da upecamo nekoliko većih riba do 18,6kg. Posle dve nedelje izvanrednog pecanja bilo je vreme za povratak kući. Posebno mi je zadovoljstvo bilo što sam uspeo da snimim nekoliko sati videa za moj DVD o pecanju na velikim jezerima. Taj DVD je sada u prodaji pod nazivom The Chantecoq Challenge. Neće proći mnogo do mog povratka tamo. Već u avgustu planiram novi izlet. Kao što možete primetiti, pecanje iz čamca može biti veoma produktivno. Ako imate odgovarajući čamac i pravu opremu - zašto ne biste pokušali? Ne zaboravite prsluke za spašavanje. Bistro!

 

Autor teksta: Christian Finkelde
Prevod sa engleskog: Duško Balenović
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 7, oktobar 2009.

Tagovi: saran

Ostavite komentar