Korisna pomoćna oprema

Postavio sportski ribolov 02/11/2016 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Kad se ide u ribolov onda svi obično samo misle na štapove, mašinice, udice, olova, naklone… Međutim, da bi ribolov krupnih i kapitalnih riba bio uspešan, nužno je da se u potpunosti i vrlo predano pripremite. To se radi detaljnim planiranjem unapred. Treba razmišljanjem, u glavi, proći celu jednu ribolovnu epizodu i pritom na papir zapisati sve što vam je za njega potrebno. To ponekad uključuje i neke naoko sasvim nevažne delove pomoćne ribolovne opreme bez kojih se zapravo u ozbiljnom ribolovu ne može…

Meredov je dragocen deo pribora. Ko je god ikad pokušao prihvatiti šarana od desetak kila u mali trouglasti meredov za belu ribu, omotati ga u vodi sa svojom košuljom, kako bi ga lakše izvukao napolje, ili ga jednostavno izmorenog prihvatiti golim rukama, siguran sam da će znati ceniti prednosti, ali i pogodnosti koje moderni šaranski meredovi pružaju.

 

Moderni šaranski meredovi su mahom veliki, kako bi se krupna riba u njega što lakše uvela. Naime, puno je lakše u mrkloj noći navesti ribu u veliki okvir s mrežom, nego nišaniti ili napamet ciljati u magli. Meredovi moraju biti čvrsti i lagani, kako bi sa što većom sigurnošću obavili posao koji im je namenjen. Mreža mora biti što nežnija i sa što manjim okama, kako bi šaranu očuvala sluzni pokrivač i ljuske. Minimalna dužina drške neka bude barem dva metra, za lov s obale, a oko jedan metar za lov iz čamca. U današnje vreme, većina ribolovaca koristi štapove dužine 3.60 i 3.90m, i u slučaju kada sami love ribu, duža drška meredova smanjuje završnu tenziju najlona, pogotovo ako se u ribolovu koriste štapovi brže akcije. U vreme dok se najviše lovilo štapovima dužine 2,20 – 2.70m, drške meredova od metar do metar i po u potpunosti su zadovoljavale sve potrebe ribolovaca prilikom prihvatanja ribe. Međutim, upotrebom dugih štapova (3.90m), vrlo jake akcije (3.5lb i više), i meredova kratke drške, svesno se upuštate u rizik da izgubite neku već gotovo dobijenu partiju.

 

Dobro je da su sklopivi, kao i da se lagano uguraju u futrolu za štapove, te nam tako olakšaju muke oko transporta pribora, koje su uvek aktuelne.

 

Ležaljke, stolice, vreće za spavanje…

U ribolovu, naročito ako u njemu provodite duže vremenske periode (na primer nedelju dana i više), je važno da se ribolovac oseća komforno. I dok sam ispočetka s podsmehom i ispod oka gledao nove ribolovce kako kupuju skupe ležaljke za ribolov, nakon što sam i sam u jednu takvu legao, odmah sam je odlu- čio nabaviti. Dobra ležaljka obično ima šest pari nogu, naslon za glavu koji se može podešavati po različitim uglovima, čvrsto i kvalitetno platno, teleskopske nogare koji se mogu prilagoditi kosini terena na kojem lovimo. Ako idete u noćni ribolov, i mesto vam nije daleko od auta, obavezno je ponesite. Velika je razlika kad u ribolovu možete uživati udobno zavaljeni u ležaljku ili se celu noć morate grbiti na nekoj maloj stolici. Kako se u ribolov ide uglavnom iz užitka, kad god vam se pruži prilika u njemu maksimalno uživajte!

 

Ako na vodu odlazite na pola dana ili samo na nekoliko sati, a niste uzeli ležaljku, barem uzmite stolicu. Moderna ribolovna industrija danas nam po vrlo prihvatljivim cenama nudi kvalitetne stolice s naslonom i šteta je bar neku od tih pogodnosti ne iskoristiti.

 

Idete li na celonoćni ribolov, bez obzira nosili li sa sobom ležaljku ili stolicu, obavezno uz to sa sobom uzmite vreću za spavanje. Danas više one nisu ni približno skupe kao nekada, a pružaju nam veliku udobnost i toplinu. Ja sam dugo čuvao i redovno sa sobom na vodu nosio jednu gumiranu istočnonemačku vojnu vreću, koja je imala rukave i kapuljaču. Ona je bila vrlo praktična jer ste u njoj mogli lepo spavati, a u slučaju šaranskog poteza, odmah je sve bilo spremno za akciju.

 

Kišobrani, skloništa, šatori…

Veliki šaranski kišobrani su vrlo praktična pomoćna oprema i verujem da danas više nema ozbiljnijeg šaranaša koji nema bar jednog u svom ribolovačkom kompletu. Ako odlazite u ribolov na kraće vreme (na primer, samo na pet do šest sati˝ili na jednu noć), i to u skučenim uslovima, gde nema niti mesta, a ni smisla za postavljanje šatora, odlično može poslužiti jedan prosečan šaranski kišobran i komad najlona 5x5 metara. Ako se nađete u takvom „kratkom“ ribolovu, i počne kiša, dovoljno je iz futrole izvaditi kišobran, zabiti ga u zemlju i rastvoriti, te preko svega raširiti veliki najlon. Tako ste dobili veliko suvo utočište pred kišom, koje zauzima vrlo malo mesta u prtljagu, lako se nosi i još lakše pakuje.

 

Šaranski kišobrani moraju biti vodonotporni, ali i dovoljno veliki da pod njih stane ribolovac, njegova ležaljka i najnuž- nija oprema. Osim što za kišnih dana štite od kiše, kišobrani su dragocena zaštita od jakog sunca, naročito za vrućih letnjih dana, pogotovo ako na obali nema drveća ili nekog drugog prirodnog zaklona.

 

Skloništa su zapravo kišobrani sa zaleđem. Mogu biti okrugla, ovalna ili nekih drugih oblika. Vrlo su praktični delovi pribora, lako se postavljaju i dragocena su zaštita kako protiv obične kiše, kiše s jakim vetrom, tako i protiv sunca.

 

Šatori se koriste u dužim ribolovačkim izletima. Kad na vodu krećete s namerom da tamo provedete nedelju dana, dobar je osećaj odmah uza sebe imati malu priručnu kuću (dobar šator), u koju se uvek možete skloniti od kiše, komaraca, vetra, zime, ali i u njemu držati sve svoje vrednije stvari, koje ne smeju biti izložene suncu, kiši ili možda samo pogledima drugih ribolovaca. Kvalitetni šatori su skupi, ali i vrede. Ako ste ikad na vodi proveli noć u oluji, ili u grmljavinskom nevremenu daleko od auta, onda ćete verujem znati ceniti šta dobar šator u takvim uslovima znači.

 

Torbe, odeća, kuvala…

Kvalitetni ruksaci današnjice neminovno imaju svojih prednosti. Naročito ako ste mobilni ribolovac, vrlo je praktično sve svoje potrepštine strpati u jednu torbu, staviti je na leđa i odneti gde želite.

 

Iako se odeća u ribolovu smatra nekako sporednom, ipak postoje neki nepisani kodeksi odevanja među šaranskim ribolovcima. Smešno je, na primer, doći ušminkan (u odelu), ili u najnovijim hit cipelama na vodu u ribolov. U ribolov se obično nosi starija komforna roba tamnijih boja, u kojoj se osećamo prijatno, kao kod kuće. To baš ne moraju uvek biti zelene lovačke pantalone, ili vojna uniforma (što većina nas voli nositi), ali ponekad je zaista komično videti sliku ribolovca u šarenim bermudama i „havajki“ sa velikim šaranom u rukama.

 

Danas postoje specijalna vodootporna ribolovačka odela, zimska termo odela, tople neoprenske čarape i rukavice, koje nam uveliko pomažu i da tokom hladnijih dana i noći ostanemo topli i zagrejani.

 

U dugim ribolovačkim izletima, katkad nam zaista može dojaditi suva hrana, pa je uvek dobro sa sobom poneti malo kuvalo, ili čak i plinsku bocu s nastavkom, kako bi mogli kako sebi, tako i ribama pripremiti topli obrok. Kuvanje u ribolovu može biti dobra zabava, pogotovo ako ste u društvu dobrih prijatelja. Isto se tako na vodi mogu vrlo lako rolati i kuvati boile, ali i neki drugi rastresiti mamci.

 

Autor teksta: Krešimir Kur
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 7, oktobar 2009.

Tagovi: oprema

Ostavite komentar