Kičma štapa

Postavio sportski ribolov 26/06/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Pravilno određena strana na kojoj će biti sprovodnici jedan je od najvažnijih faktora kvaliteta štapa. U taj kvalitet spada njegova izdržljivost, elastičnost i dobar katapult prilikom izbačaja, a sve to pri optimalnom opterećenju. Optimalno oterećenje je u merilu težine bacanja (što propisuje proizvođač) i u pravlinom zabacivanju...

Zabačaj mora biti odmeren samim osećajem ribolovca. Moramo osetiti težinu bilo da je u pitanju izbačaj varalice, hranilice ili olova, i odmerenom snagom izbaciti. Pri tome je osećaj snage i brzine izbacivanja jako bitan. Mnogo je slomljenih štapova zbog toga što je neko hteo više od moguć- nosti svoga štapa. Ako zamah prati fijuk, zvuk koji mnogima para uši, znači da štap ne izbacuje otežanje kao katapult, i tu nema ni daljine, ni preciznosti izbačaja. Na ovaj način štap deluje odvojeno i u nekom delu putanje naglo prima otežanje, dobija brzu krivinu, koja tek onda pravi katapult. To je loše i za sam štap, jer mu se tako smanjuje vek trajanja.

 

Razlozi slabog ili nepreciznog izbačaja mogu biti i u samom štapu. Prilikom kupovine novog obavezno moramo obratiti pažnju na krivulju štapa u odnosu na sprovodilac. Ako se radi o šteku, bez obzira iz koliko se delova sastoji, najbitnija je ispravnost vršnog dela, jer je on najelastičniji i najviše se savija. Probajmo ga u prodavnici, kao na slici br. 1 i br. 2.

 

Naslonimo pri vrhu štapa dlan kao oslonac, donji deo neka bude ukošeno oslonjen i sada ga dlanom ili prstima druge ruke uz blagi pritisak da bi se savio, provaljajmo napred-nazad i osetićete da je u jednom položaju najsavitljiviji. Zadržite ga u toj najmekšoj poziciji i pogledajte na kojoj strani nosi sprovodnike. Ako su prema ruci koja je oslonac, znači suprotno krivim, to je ispravno. Ako su postavljene sa leve ili desne strane krivulje, to nije dobro, jer prilikom opterećenja sprovodnici povučeni strunom teže da dođu u tu liniju i javlja se uvrtanje štapa. Takav štap mnogo trpi, ne daje ni precizan izbačaj, slabi ceo štap, koji samim tim postaje nepouzdan. Ako krivulja štapa baca sprovodnike u pravcu šake koja ga valjanjem pritiska, pokazuje da je štap na tu stranu mekši, da nema kičmu i da se lako savija. Mana mu je što gubi na snazi, nema dobar katapult, sporiji je, nosivost mu je smanjena. Iako ne mora da pukne, to nije ono što odlikuje jedan pouzdan štap.

 

Sprovodnici moraju leći ravno u pravcu pritiska, jer to daje brzinu, jači katapult, bolju kontrolu i tač- nost izbačaja, kao i daljinu. Za takav štap se može reći da ima kičmu. Tokom dugotrajnog korišćenja štap stari, dolazi do slabljenja kičme i snaga prelazi na suprotnu stranu. To je znak da sprovodnike treba preneti na suprotnu stranu, kako bi se ojačala kičma štapa.

 

Autor teksta: Danilo Demko Richter, fotografija: Aleksandar Gajić
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 14, maj 2010.

Tagovi: stapovi stap pribor

Ostavite komentar