Jesenje štuke

Postavio Pedja Pašćan 08/11/2017 0 Komentara Ribolovački tekstovi,

Svežiji jesenji dani su konačno stigli i mnogi varaličari, pre svega oni koji love štuku, dočekali su svojih pet minuta. Kišovito proleće i visoki vodostaji, pa nagli prelazak na visoke temperature uzrokovali su „mršav” početak sezone...

Vodostaji na našim rekama su se koliko-toliko normalizovali tek sredinom leta, pa je i aktivnost riba pojačana tek tada. Ove godine proleće je što se tiče varaličarenja štuke bilo toliko loše da se čak i na nekim komercijalnim zatvorenim vodama, ova grabljivica izuzetno slabo lovila, a radi se o prilično bogatim terenima. Iako je jesen stigla, vreme je neobično promenjljivo i još uvek ima dana sa visokim temperaturama za ovo doba godine. Čuveno pravilo da štuka najbolje radi kada je vazdušni pritisak u padu i kada je oblačno, ove jeseni važi više nego ikad. Krajem avgusta i početkom septembra lovio sam na nekoliko naših revira i gotovo sve štuke koje sam ulovio ove jeseni, prevarene su uglavnom po oblačnom i nestabilnom vremenu (dobar ribolov je remetilo jedino ekstremno loše i vetrovito vreme). Posebno je interesantno da je štuka radila samo u kratkim cugovima u toku dana i to uglavnom pre podne ili oko sredine dana, dok su večernji časovi bili manje produktivni nego prethodnih godina. Naravno da je bilo ulova i u večernjim časovima, ali u proseku jutro je bilo udarno na većini voda. U kratkim jutarnjim cugovima štuka je toliko intenzivno napadala varalice da je bilo i po nekoliko dešavanja za samo pola sata koliko je bila aktivna. Nakon tog kratkog perioda dešavalo se da po čitav dan više ne bude ni udarca, čak ni sitnijih primeraka.

 

Odabir mesta za ribolov

 

Bilo da lovite na reci ili na zatvorenoj vodi, mesta sa puno potopljenih stabala uz samu obalu su najproduktivnija. Velike prolećne bujice su nanele stabla po uvalama i to je idealan zaklon za štuku. Takva mesta gotovo uvek daju solidne ulove. U tim uslovima čamac se nameće često kao jedino rešenje, pa varaličari koji love iz čamca imaju mnogo više uspeha jer se na mnogim mestima ne može drugačiji ni prići idealnoj lokaciji za ribolov.

Kada se lovi na plitkim mestima sa dosta granja i trave gumeni čamci (tipa „Zodiak“ ili „Sport“) su u prednosti pre svega zbog malog gaza dok su masivni drveni čamci u prednosti na otvorenoj vodi i po vetrovitom vremenu. Odabir varalice Najbolje su se pokazali vobleri i spinerbajtovi. Gde god je bilo dubine i čistog terena vobleri su bili ubedljivo najlovniji. Naročito su bila produktivna mesta na početku uvala gde su bili prelasci iz duboke u pliću vodu. Zabačaji uz trsku, lokvanje ili pojas trave su često dobitna kombinacija, naročito ukoliko se lovi iz čamca što pruža mogućnost zabacivanja iz svih uglova. Svuda gde su vobleri mogli da rade bez kačenja trave ili granja bili su idealno rešenje. Najlovniji dekor je FT (fire tigre) a optimalana veličina voblera je od 9 do 11 cm. Lepoticu sa slike sam ulovio na dvodelni KZV vobler u FT dekoru od 10 cm. Koristio sam štap Hardy (275 cm, 10-50 gr) i mašinicu Shimano Twin power 4000 FA sa namotanom upredenom strunom. Ukoliko bacate manje voblere krupnija štuka često spada sa njih (zbog malih udica) a na velike voblere je bilo manje napada ribe, ali više kačenja za razne prepreke u vodi. Kada se lovilo na zatravljenim terenima, po trsci ili po potopljenom granju i kršu najbolje su se pokazali spiner bajtovi ili popularne suknjice. Pre svega ove varalice su dobar izbor za ovakve terene jer se ne zakačinju toliko za travu, pa samim tim ne plaše ribu. Kada zakačite travu i vučete je kroz vodu to skoro uvek poplaši krupniju štuku, pa se na taj način upropaste dobra mesta. Fluoroscentno žuta ili zelena boja sa kombinacijom crvenih i crnih detalja su najlovnije boje ovih varalica. Ono što većina ribolovaca ne voli kod njih je spadanje ribe. I moje iskustvo je da se od oko 10 napada grabljivice realizuje tek oko 50% što ponekad ide na živce, pogotovo ako vam se otkači neka krupna riba a koristite upredenu strunu i dali ste pravovremenu kontru. Međutim, kada se riba zakači to je obično duboko i spadanja nema (jedino ako riba otkine predvez). Ribu treba postepeno zamarati naročito ukoliko je krupna. Da bi sprečili razvlačenje spinerbajta kod ulova krupne štuke između vodeće žice na spinerbajtu i zozon kopče treba staviti malu kvalitetnu alkicu koja će sprečiti razvlačenje i eventualno lomljenje žice a samim tim i gubitak ulova.

Ukoliko je voda mutnija (što se ove godine često dešavalo usled obilnih kiša), leptir varalice su takođe bile lovne, naročito kada se lovi u plitkoj vodi uz samu obalu ili oko pojasa trave i čiste vode. U takvim situacijama treba bacati drečavije dekore (Ft ili razne plizmatik folije). Varalice sami često možete obogatiti lepljenjem folija na krila leptira ili spinerbajtova ili bokova voblera da bi im pojačali lovnost u mutnijoj vodi. Ne treba bacati manje leptire od broja 5, pre svega zbog boljeg izbačaja i mogućnosti napada krupne štuke.

Borba sa krupnom štukom po granju i travi je dosta izazovna jer se sve odvija na malom prostoru i riba će iskoristiti svaku vašu grešku. Žurba vam nikako neće biti saveznik, strpljivo zamarajte ribu sprečavajući begove pod granje ili u trsku.

Ukoliko ste zakačili ribu iz čamca desiće vam se da riba vuče i ceo čamac u granje, pa vaš kolega treba da reaguje ili veslanjem ili spuštanjem sidra.

Ukoliko ulovite više primereka u toku dana, ostale ribe treba brzo vraćati u vodu jer ako ste se slikali sa ribom od pet ili šest kilograma, nema potreba da se slikate i sa onom od dva kilograma.

U trenutku pisanja ovog teksta prava sezona lova na štuku tek počinje pa, ako želite da nadoknadite „mršavo proleće“, kutije sa varalicama u džepove, štapove u ruke pa na vodu.

Upornost i detaljno pretraživanje terena na vašim top lokacijama ove jeseni će sigurno dati rezultate.

 

Bistro!

 

Autor teksta: Zoran Pantović Kosta ​
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 19, oktobar 2010.

Ostavite komentar