Izbor prenosa mašinice

Postavio sportski ribolov 08/05/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Ako ste početnik ili učite novu tehniku ribolova, jedan od aspekata koji najviše zbunjuje je kako odaprati pravi prenos mašinice.

 

Pre ne toliko puno godina izbor je bilo lakši jer nije bilo puno različitih opcija. Ono što je smatrano za "brz" prenos pre 30-40 godina, danas se vrlo lako može smatrati sporim, a mi smo usred ere ubrzanih promena i unapređivanja u svim tehničkim karakteristikama mašinica, uključujući brzinu namotavanja i prenos.

 

Pravilan izbor prenosa najviše zavisi od tehnike ribolova i mamaca koji se koriste. Brzina prenosa se može podeliti u tri grupe : - Slow (5 : 1 i manje) - Medium (oko 6 : 1) - Fast (7 : 1)

 

Evo osnovnih smernica kada da se koji prenos koristi :

 

SLOW

Idealan izbor kada se lovi na voblere, a mašinice sa prenosom 5 : 1 će vam omogućiti da vodite vobler na njegovoj maksimalnoj dubini. i pritom vam pružiti supreiornu kontrolu pa ćete u svakom trenutku znati šta vam se dešava sa vašom varalicom.

 

MEDIUM

Mašinice sa prenosom oko 6 : 1 su pravi "radni konji" i idealan za većinu tehnika za ribolov basa. Prezentacija spinnerbait-a, jerkbait-a, swimming jigs-a i površinskih varalica je najbolja sa mašinicama koje imaju medium prenos.

 

FAST

U prošlosti mašinice sa prenosom 7 : 1 i većim nisu imale potrebnu snagu za borbu sa većom ribom. Danas to više nije istina. Današnje mašinice su snažne i brze poput munje. Idealne su za situacije kada se koriste kratki zabačaji i kada nakon kontre trebate brzo namotati strunu da se ponovo uspostavi kontrola nad ribom. To možete postići samo sa mašinicama sa brzim prenosom.

 

Autor teksta: Marty Robinson, Lyman, S.C.

Tagovi: mašinice

Ostavite komentar