Ingrediant profiles V-deo

Postavio Pedja Pašćan 04/10/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Zahvaljujući ovakvim dopunama jednostavno možete pretvoriti običan mamac u super hvatača. Na tržištu postoje brojni proizvodi koji ispunjavaju ovaj kriterijum a mnoge kompanije koje proizvode mamce imaju više kombinacija dopuna tečnoj hrani...

Proizvodi dole su moji omiljeni. Postoje još neki, ali mislim da uvek treba koristiti samo najbolje.

 

Natopljena kukuruzna tečnost (CSL)

 

Šta mogu uopšte reći o ovom proizvodu? Koristim ga više nego ijedna kompanija koja proizvodi mamce. Prvi put sam ga isprobao pre 25 godina i odmah sam uočio da je nezaobilazan i kao hrana i kao atraktor u pravljenju mamaca za šarane. Razvijao sam ga za nekoliko vodećih kompanija i može se reći da on prosto šarane čini halapljivim. Proteinska vrednost iznosi 30%. Sadrži prirodne amino kiseline, vitamine i minerale a 75% iznosi rastvorljivost. Tako- đe, ima visoku biološku vrednost i odličan je dodatak svakom mamcu ili partikli. Ova kukuruzna tečnost se proizvodi tečnim mlevenjem kukuruza, ima alkoholnu aromu i uistinu je jedan od najboljih aditiva koje sam koristio tokom prošlih 20 godina. CSL je aktivni fermentacijski enzim i, ukoliko nije stabilizovan, može da ispari, osim naravno, ako imate poklopac. Kako biste pokrenuli fermentaciju, samo dodajte malo šećera. Dodavanjem ovog proizvoda u boile dobićete sjajan atraktor. Koristite 50 mil na šest jaja ili natapajte mamce u njemu 24 časa. Premda, ja sam koristio i do 250 mil u nekim mamcima. Ovo je prirodni proizvod i zbog toga gornja granica ne postoji.

 

Melasa

 

Još jedan slabo korišćen a sa druge strane proizvod koji šaran obožava. Svojim prirodnim sladom se uklapa sa svim drugim tečnostima, a ja sam upecao mnogo riba koristeći ga u kombinaciji sa javorovim sirupom. Koristiti do 50 mil na 1 kg mešavine u bazi ili u 50/50 razmeri sa CSL-om. Proteinska vrednost iznosi 8% i odličan je dodatak mamcima, partiklama i osnovnim mamcima.

 

Originalni minamino

 

Još jedan biser koji se koristi i u ljudskoj ishrani. To je tečna hrana pravljena za invalide. Ima ekstremno visoku biološku vrednost i povećava apetit. Ovaj proizvod će dodati onaj „wow“ faktor vašem mamcu. Prodaju ga neke kompanije iz Evrope i Velike Britanije. Ovo je definitivno jedan od najboljih paketa tečne hrane. Sadrži 70% proteina i prepun je vitamina i minerala. Koristiti ga do 50 mil na 1 kg mešavine, mada možete dodati i malo više. Odlično funkcioniše sa mamcima od brašna crvenih riba. Tome dodajte 6 kapljica n-buterične kiseline i 3 mil ukusa viršle i novi svet će vam se otvoriti.

 

Fosfor PPC

 

Još jedan proizvod razvijen za potrebe povećanja apetita. Sadrži fosforilkolamin. Mnoge kompanije koje se bave proizvodnjom mamaca ga koriste. To je tamno roze/ crveno obojeni tečni sirup koji stvara odlične stimulacije hranjenja. Dodavati 30 mil na 6 jaja ili koristiti u kombinaciji sa drugim tečnim hranama. Pravi klasik!

 

Tečna jetra

 

Koristi se u idustriji hrane za kućne ljubimce. Visokog je kvaliteta sa korisnim profilom hrane. Obično ga mešam sa drugim jetrenim proizvodima kako bih dobio ispravan amino paket. Glavne prednosti su mu bogata mesna aroma i miris koji proizvodi. Može se koristiti i za sos i za osnovne mamce. Koristiti 5 mil po jednom jajetu ili u kombinaciji sa drugim teč- nim hranama. Proteinski sadržaj iznosi 25%.

 

LO-30 tečnost ribljih proteina

 

I ovo koristim već dugi niz godina a ne tako davno, sasvim je iznenada ušao u modu od strane mnogih kompanija. Ovo je slani riblji proteinski koncentrat koji se originalno koristio u industriji hrane koja se bavi pripremanjem supa i čorbi. Možete naći ovaj proizvod pod raznim imenima, ali LO-30 je njegovo pravo ime. Poreklo vodi iz Norveške gde su ribe kuvane a preostala tečnost se redukovala na debeli braon sirup ili testo koji su bili 100% rastvorljivi u vodi. Volim da ga mešam sa minaminom, ppc-om i csl-om, bilo da želim dobar mamac ili nešto u čemu ću namakati mamac. Za pravljenje boili koristite 100 mil na 1 kg bazne mešavine. Proteinska vrednost iznosi 53% a ima i odličan amino profil. Pošto je prirodni ekstrakt, možete ga koristiti u razmeri u kojoj želite, ali ja preporučujem 50 mil na 6 jaja srednje veličine.

 

Ulja

 

Ulje je najlakša forma probavljive energije koju šaran upotrebljava a ono tokom proleća i leta čini moćan atraktor. Tokom hladnijih meseci u mamce stavljam ulje iako su teži za probavu. Ako vaš mamac ne sadrži dovoljan udeo ulja, šaran će korisiti dragocene proteine kao izvor energije. Idealan udeo ulja tokom prolećnih i letnjih meseci je 5 mm na jedno jaje srednje veličine, otprilike 30 mm na 1000 g bazne mešavine. Dodajte ulje u tečno jaje i mešajte zatim viljuškom. Jaja će pomoći da se ulje emulguje u atraktorski paket, dozvoljavajući ribi da ga svari kad pojede vaš mamac. Mamce treba namakati u ulju 2 ili 3 meseca i to će dati odlične rezultate tokom letnjih meseci. Moje omiljeno ulje je lososovo i uvek ga imam u torbi.

 

Riblja ulja

 

Predstaviću vam riblja ulja koja su najčešća i koja se lako mogu nabaviti u svakoj bolje opremljenoj prodavnici. Jednu stvar moram napomenuti. Ako na polici vidite da su ulja prekrivena prašinom, nemojte ih kupovati jer ona oksiduju i posle 12 meseci postaju užegla, osim ako se čuvaju u frižideru. Takođe, neka se mogu tretirati anti oksidantom BHT koji će pomoći u produžavanju roka trajanja ulja na polici, ali ja lično ne koristim ulja starija od 12 meseci. Pre korišćenja se uverite da su dostigla sobnu temperaturu.

 

Lososovo ulje

 

Odlično riblje ulje neprijatnog mirisa. Ako ne omiljeno, onda mi je sigurno jedno od najomiljenijih ribljih ulja. Bogato omega 3 i 6 uljnim lancima. Koristiti 5 mil na jedno jaje srednje veličine.

 

Srdelino ulje

 

Još jedno ulje neprijatnog mirisa, ovaj put napravljeno od srdele.

 

Ajkulino ulje

 

Izuzetno smrdljiv proizvod. Neki pecaroši se kunu da je ovo najbolje ulje koje postoji.

 

Bakalarovo ulje

 

100% probavljivo. Nema neprijatan miris koliko prethodno navedena ulja. Idealno ukoliko koristite delikatne atraktore.

 

Ulje raznih riba

 

Kao što i ime kaže, napravljeno je od mešavine raznih riba. Sadrži visok procenat lososovog ulja.

 

PUFA (Polinezasićene masne kiseline)

 

Visokokvalitetna ulja koja se koriste u industriji proizvodnje peleta.

 

Skušino ulje

 

Veoma se teško nalazi ovih dana. Kada ga nađete primetićete da ima veoma neprijatan miris.

 

Ulja od povrća

 

Ova ulja su odlična jer ne maskiraju miris vaših atraktora. Takođe sadrže lipide koje šaran koristi. Mnoga ulja od povrća su bogat izvor vitamina koje šaranu poboljšavaju zdravlje, i ja volim da ih tokom letnjih meseci mešam sa ribljim. Ova ulja se mogu lako kupiti u bilo kojem većem supermarketu i koristim ih kad dođe hladnije vreme. Riblja ulja se „zaključaju“ tokom zime i moj savet je da umesto njih koristite tečnu hranu, proizvod koji je rastvorljiv i po hladnom vremenu. Sva navedena ulja imaju svoje prednosti - maslinovo ulje mi je sigurno pomoglo da uhvatim najvi- še ribe; konopljino ulje je sjajan atraktor i ima jedan od najboljih profila; susamovo ulje daje jedinstvenu aromu i miris svakom mamcu. Koristiti 5 ml na jaje srednje veličine. Spisak je bez nekog posebnog reda, ali ipak izdvajam soju kao omiljeno ulje od povrća. Sojino ulje, maslinovo ulje, orahovo ulje, ulje kikirikija, ulje uljane repice, susamovo ulje, ulje tigrovih oraščića, lešnikovo ulje, konopljino ulje.

 

Atrakcijske arome

 

Prvo i osnovno, aroma jabuke ne sadrži jabuku i ako tako miriše nema i takav ukus. U nekim slučajevima će čak ukus biti gorak, zbog prisustva estra i rastvarača koji se koriste u proizvodnji. Prvo razblaživanje, a zatim se u mamac dodaju zaslađivači i onda oni mirišu kao jagode, banane, šljive, šta god već poželite... Morate se držati preporučenih doza ili riba može da napusti područje sve dok voda ne razblaži prejaku aromu/miris.

 

Veštački atraktori (ART)

 

To su arome sintetizovane pomoću mešavina hemikalija ili estra. Hemikalije prijatnog mirisa koje sadrže dva lanca ugljenikovih i vodonikovih atoma spojenih ugljenik/vodonik atomskom grupom. Ukratko - nema jagode u aromi jagode. Estri su formirani hemijskom reakcijom između organske kiseline i alkohola. Za sintetisanje mirisa i ukusa npr. jagode, može postojati i 20 različitih sastojaka koji će proizvesti prihvatljivu aromu. Takvi sastojci su obično jeftini za proizvodnju.

Evo nekih sirovih estara i njihovih atraktorskih mirisa:

Etil format (malina), Etil acetat (jabuka), Etil butirat (ananas), Etil laurat (slatki, cvećno/voćni), Amil acetat (kruška), Decil butirat (kajsija), Metil noninoat (ljubičica), Metil penilacetat (med), Cinamil propionat (začin), Amil butirolakton (kokos).

Svi čisti estri su moćne hemikalije i trebate sa njima postupati pažljivo. Moja preporuka je da koristite razblažene proizvode koje proizvode kompanije za pravljenje mamaca, jer su oni već razblaženi na oko 1000/1 koncentraciju, što je otprilike 3-5mil na jedan kilogram mešavine.

 

Prirodno identični atraktori (ni)

 

Ovim atraktorima treba davati prednost u odnosu na veštačke, jer su mnogo superiorniji.

 

Iso propilin alkohol (IPA)

 

Ovaj razređivač se obično koristi kada je potrebna velika rastvorljivost. Koristi se u industriji bezalkoholnih pića u mnogim ukusima. Tutti fruit je obično pomešan sa ovim razređivačem.

 

Mono propilin glikol

 

Poznatiji kao MPG, koristi se kada je potrebna visoka temperatura u prehrambenoj industriji i verovatno najčešći ukus korišten u i na vašem mamcu. Nije rastvorljiv kao IPA, ali se koristi u pekarstvu i konditorstvu.

Vrhunski savet - kako biste učinili vaše MPG i glicerol arome više rastvoljivim, me- šajte ih u 50/50 razmeri sa vodkom. Da, da, sa vodkom. To će značajno povećati rastvorljivost u vodi. Obično onda udvostručujem razmeru uljučivanja. Ovaj trik koristim već godinama, ko zna - možda su to bili prvi alo popovi.

 

Etil alkohol

 

Ovo je najbolji rastvarač od svih. Odličan je i u hladnoj vodi i ribama je najprihvatljiviji. Ovaj rastvarač je prirodno proizveden fermentacijom kvasca i za ove arome ćete znatno više morati da platite zbog taksi od strane vlade, ali po mom mi- šljenju, ubedljivo su najbolje.

 

Diacetin

 

Ovaj proizvod je bio popularan ranije, dok je MPG bio veoma skup, i korišten je od strane kompanija za proizvodnju superiorne arome npr. scopex.

 

Triacetin

 

Veoma sličan diacetinu, ali sa drugačijom tačkom ključanja. Takođe proizvodi odlične arome, ponajviše kajsije i breskve.

 

Glicerol

 

Ovaj rastvarač nije baš popularan u prehrambenoj industriji zbog svoje nemoguć- nosti mešanja i zbog plutanja. Nutrabaits je kompanija koja proizvodi širok spektar dobrih atraktora na bazi glicerola. Oni su prihvatljiviji jeziku jer su blago zaslađeni, što otklanja agresivan ukus estara. Ovi proizvodi su dobri tokom leta, ali se „zaključavaju“ tokom zimskih meseci zbog viskoznosti glicerola.

 

Ulja

 

Arome na bazi ulja imaju veoma specifičnu upotrebu, jer traju mnogo duže u mamcu. Ponekad miksujem EA aromu sa uljnom aromom u istom mamcu, dobijajući različite stope raspršivanja.

 

Prirodni ekstrakti

 

Ovo je relativno novi koncept u svetu aroma i veoma je skup. Koliko ja znam, svega nekoliko je u upotrebi. Najuspešnija aroma je Caviar iz Nutrabaits-a, a i boile od brusnice i kavijara su legendarne.

 

Esencijalna ulja

 

U svetu pecanja, esencijalna ulja su jedna od najboljih pomoći pri hvatanju velike ribe. Ja sam ih koristio dugi niz godina sa znatnim uspesima. Problem oko esencijalnih ulja je vezan kako za njihovu cenu, tako i za njihovo korišćenje. Postoje oko 30 ulja koje treba probati. Neka su bolja od drugih. Beli luk, crni luk i praziluk imaju veoma neprijatan miris, ali odlično rade posao. Možete ih pomešati sa drugim aromama kako biste dobili svoju sopstvenu mešavinu, ali pripazite na stopu dodavanja! Nadam se da vam je ova serija članaka bila od koristi, sledećeg meseca počinjem seriju o partiklama, koji mogu biti veliko oružje pri hvatanju ribe.

Bistro!

 

Autor teksta: Tony Mills
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 17, avgust 2010.

Ostavite komentar