Ingrediant profiles

Postavio Pedja Pašćan 22/09/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Proizvodi od mesa i krvi, prirodni ekstrakti, tečna hrana, ulja, ostali sastojci i ukusi - prirodno identični, esencijalna ulja - prirodna i veštačka... Kao što možete primetiti, postoji još mnogo sastojaka koje nismo razmotrili. Neki od njih su prilično skupi, ali su vam potrebne veoma male količine kako bi bili efektivni.

Cela jaja u prahu

 

Ovo je jedan od mojih omiljenih sastojaka i ima savršen 100 amino kiselinski skor. To je protein prema kojem se svi proteini ravnaju. Govedina ima 83, mleko 80 a riba 70. Obično koristim cela jaja u prahu u gotovim boilama. Daje mi kompletnu kontrolu nad svežinom. Ne morate koristiti doduše sveža jaja, čak naprotiv ukoliko koristite starija atraktor će iscuriti mnogo brže. Sadrži 50% proteina i 40% masti. Dodavati u razmeri 15-20%. Dodati još samo vodu i aditive.

 

Prah plavog sira

 

Veoma potcenjen proizvod. Pomoću njega sam uhvatio nekoliko senzacionalnih primeraka. Dodavanjem ovog praha možete postići pravi wow efekat. Takođe je moguće koristiti parmezan. Njegov karakteristični miris može biti pravi pogodak. Obično ga koristim u ribljim ili mlečnim mamcima, ima kompletni profil soli a svi znamo koliko šarani vole so. Dodavati do 10% u razmeri celog mamca. U mešavini se odlično slaže sa prahom belog luka. Ovako spojena dva praha dodavati do 15 g u mešavinu.

 

BRAŠNA I PRAHOVI OD MESA I KRVI

 

Krvno brašno

 

Ovo je sprej koji sadrži sušena životinjska krvna zrnca. Veoma koristan sastojak koji se koristi u malim količinama. Visok nivo lako svarljivih proteina i paket korisnih vitamina odlikuje ovaj proizvod, kao i minerali i izuzetan amino profil. Ovaj sastojak će očvrsnuti vaš mamac. Nalazim da je najbolji u kombinaciji sa jetrom i kvascem. Veoma dobar kao osnovni mamac ali će ponekad privlačiti linjake i deverike. Udeo proteina 80%, masti 8%, dodavati ga u razmeri do 10% od težine mešavine. Ako stavite previše mamac će vam poprimiti neprijatan, ustajao, gotovo buđav miris. Ja obično stavljam 50-100 g u mešavinu od 1000 g. Sve u svemu, veoma dobar proizvod za konstruisanje druga- čijeg profila svakog mamca.

 

Crvena krvna zrnca

 

Ovo je jestiva životinjska krv, koja se može koristiti i u ljudskoj prehrani. Udeo proteina je čak 93% i sadrži izuzetno lako probavljiv amino profil. Nutricionistička vrednost ovog proizvoda je izuzetna i vredan je dodatak svakoj HNV baznoj me- šavini. Ne sadrži aromu i ja ga koristim uspešno kako u mlečnim, tako i ribljim mamcima. Kao što rekoh, proteinska vrednost je 93% i treba ga koristiti u razmeri od 20%.

 

Brašno od mesa i kostiju

 

Ovo brašno predstavlja jeftiniju alternativu skupljim proizvodima. Glavni problem je neujednačenost kvaliteta. Neki će biti veoma masni dok će drugi sadržati veoma malo masti. Zbog ove karakteristike ga koristim u malim količinama u nosećim mamcima, samo kako bih dodao drugačiji profil hrane. Proteinska vrednost je 18% a mast može da bude do 20%. Koristiti do 20% u jeftinijim mešavinama.

 

Brašno pilećih proteina

 

Nije baš sastojak sa kojim sam postigao mnogo uspeha. Po mom mišljenju postoje mnogo bolji izvori proteina nego ovaj. Međutim, postoji nekoliko kompanija koje upotrebljavaju ovaj proizvod a prave dobre mamce. Proteinska vrednost mu je oko 70% a procenat ulja je oko 11%. Ovo brašno će svakako dati potpuno drugačiji ukus vašem mamcu i ja preporučujem da se koristi zajedno sa brašnom jetre ili keraminom da se doda onaj „x“ faktor. Koristiti do 30% u miksu. Pokušajte, možda se taj pikantan ukus pokaže kao vaš ključni atraktor.

 

Krvna plazma

 

Proizvod koji sam godinama koristio u svojim mamcima. Omogućava vam da izbacite jaja i da još uvek dobijete čvrst i stabilan mamac. To je ustvari frakcija krvi ali bez karakteristika crvenih krvnih zrnaca. Nema mirisa ni ukusa, tako da se vaši atraktori mogu lepo istaći. Koristiti do 60 g za mamac srednje čvrstine, 100 g za pravljenje tvrdog mamca. Proteinska vrednost iznosi 75% a amino profil je odličan te je nezaobilazan u pravljenju HNV mamaca.

 

Brašno mesnih proteina

 

Ne naročito popularan sastojak, što me iznenađuje, jer je sadržaj proteina oko 90% i nudi potpuno drugi paket hrane. Onaj koji ja upotrebljavam se koristi i u ljudskoj prehrani i ima izvanredan sadržaj amino kiselina, vitamina i minerala. Pravim mamce koji sadrže riblje brašno, meso, crvena krvna zrnca, plazmu i jetreni prah i takvi mamci hvataju, malo je reći, velike šarane. Koristiti do 25% u mešavini.

 

EKSTRAKTI PRIRODNIH PRAHOVA/TEČNA HRANA

 

Iako su neki od dole pomenutih proizvoda bazirani na mesu, oni su pre čisti ekstrakti i treba ih dodavati u veoma malim količinama kako biste dodali na privlačnosti ili postigli profil kakav želite.

 

Bp jetreni prah

 

Po mom ličnom mišljenju jedan od najboljih aditiva ikad korištenih pri pecanju šarana. Puni su B vitamina i korisnih minerala koje šaran prosto obožava. Takođe, imaju visok nivo proteina, biološku hranljivu vrednost, miris - ukratko imaju sve. Koristim ovaj proizvod u pravljenju mamaca preko 30 godina i znam da momentalno hvata ribu, bez dodavanja drugih aditiva. Iako je veoma skup, dodavanje samo 10 g u mešavinu će napraviti značajnu razliku u vašem skoru upecanih riba. Ja ga uklju- čujem do 10%, ali kao što rekoh i manji procenat će napraviti značajnu razliku. Proteinska vrednost mu je 80%, a protein je delimično rastvorljiv. Može se koristiti i za paste i pop up-ove.

 

Rastvorljivi keraminski mesni proteini

 

Ovo je proizvod koji nije široko rasprostranjen u industriji mamaca, ali je prilikom testiranja postigao odlične rezultate. Proteinska vrednost je 85%, ima veoma žestok ukus i korisne vitamine i minerale. Keramin je rastvorljiv i maksimalno dopu- šta vašem atraktoru da iscuri. Koristiti do 10% u mamcu ali će i 15 g na 1000 g me- šavine odlično odraditi posao.

 

Rastvorljivi jetreni ekstrakt

 

Ovo je rastvorljiva verzija BP jetrenog praha. I ovo je proizvod koji često koristim. Prilično je skup ali vam je potrebno samo 15 g, i šaran ga naprosto obožava. Proteinska vrednost mu je 80% i možete mamce natapati u njemu - 10 g ovog ekstrakta, jedna kašičica betain HCl-a, kašičica soli i 100 mil vode. Mamce natopite dva sata pre korišćenja a pop up-ove možete ostaviti da se natapaju i duže.

 

Deaktivirani pivski kvasac

 

Još jedan proizvod koji volim. Naprosto je krcat B vitaminima koje šaran smatra veoma ukusnim. Ima miris i ukus gotovo kao meso. Proteinska vrednost mu je 40% i treba ga koristiti do 15% u mešavini, a takođe se može koristiti kao omotač oko vašeg mamca. Malo clo ptičije hrane, malo pivskog kvasca, napraviti od toga testo, dodati Meleg baits amino jedinjenja, omotati oko mamca i dobićete instant atrakciju za šarane. Stvar na koju morate obratiti pažnju je da kvasac bude deaktiviran, inače će mamac plutati. Verujte mi, događalo mi se.

 

Rastvorljivi csl (natopljeni kukuruzni) prah

 

Poznat u farmaciji, ovaj sprej je odlič- ni rastvorljivi riblji atraktor. Počeo sam ga koristiti pre više od 15 godina i svi moji mamci ga sadrže u nekoj količini. Ima jak opori miris i značajan profil hrane. Proteinska vrednost iznosi 60% i koristi se do 10% u mešavini. Dobar savet je da ga mešate sa vodom, sve dok ne postane gusta tečnost koja će odlično prianjati uz vaš mamac, što će podstaći curenje u momentu dodira sa površinom vode

 

Prah morskih algi

 

Još jedan dragulj za koji vam je potrebna mala količina - svega 10 - 20 g na 1 kg mešavine će biti i više nego dovoljno. Sadrži korisne vitamine i minerale, kao i miris mora. Atraktor koji koristim često. Tečne morske alge Ovo je tečna verzija praha. Treba dodavati 30 mil na 6 jaja ili koristiti za namakanje mamaca, jer je ovaj produkt delimično rastvorljiv.

 

Brašno morskih trava

 

Mnogo jeftiniji proizvod od dva prethodno navedena a proizvodi sličnu reakciju na simulacijama. Opet, samo mala količina će vam omogućiti maksimum atrakcije a sadrži i vitamine i minerale i onaj karakteristični miris mora, kojim su šarani oduševljeni. Koristiti 25 kg na 1 kg mešavine. Ja sam ovo brašno koristio i kao glavni atraktor u mamcima dodavajući 150 g na 1 kg mešavine i ti mamci su bili veoma uspešni.

 

Spirulina (mikroskopska plavo-zelena alga)

 

Tokom dugog niza godina, ovaj proizvod je bio velika tajna. Ima savršen amino profil i klasifikuje se kao odlična hrana bogata vitaminima, mineralima i beta karotinima, koji pomažu šaranu da se izbori sa raznim obolenjima. Tajna je u količinski tačnom dodavanju ovog proizvoda u mešavinu. Mali procenat dodavanja od 10 g će dati vanserijske rezultate, ali nemojte dodavati više od 20 g! Proteinska vrednost mu je 70% i on će obojiti vaš mamac u tamno zeleno a zeleni mamci hvataju dosta ribe.

 

Brašno krečnjaka

 

Obično se koristi za dodavanje težine mamcu kako biste ga mogli dalje zabaciti, ali pored toga on dodaje kalcijum. Takođe, ovaj proizvod će vašem mamcu dati potrebnu čvrstinu i on se sigurno neće olako raspasti. Dodajte do 15% u razmeri od celokupne mešavine.

 

OSNOVNI ZAČINI

 

Postoje brojni začini, koji su sjajni aditivi za mamce a mogu se kupiti u bilo kojem supermarketu. Nažalost, ograničenost prostora mi ne dozvoljava da izložim sve ono što bih hteo o ovoj temi, te ću napraviti samo kratak pregled onih koje smatram omiljenima. Zapamtite! Nekad male količine mogu napraviti bolji atraktor nego puko ubacivanje velikih koli- čina. Začine volim da dodajem i u tečnosti i u mešavine. Ostavite me- šavinu da stoji 10 minuta kako biste dozvolili utapanje začina. Začine mo- žete koristiti i kao glavne atraktore u vašim mamcima, samo ih poduprite sa dobrim profilom tečne hrane.

 

Paprika

 

Sjajan dodatak svakom mamcu, koristite je do 50 g u mešavini. Šaran izgleda traži ovaj začin a u Evropi je veoma lako naći dobru papriku.

 

Beli luk

 

Jos jedan dobar aditiv koji treba koristiti do 25 g ali će i manje količine odlično odraditi posao. Ovaj začin izgleda najbolje funkcioniše u saradnji sa ribljim brašnom i ukusnim mesnim mamcima.

 

Piskavica

 

Pomešana sa belim lukom, jedna od najboljih kombinacija koju možete isprobati. Već godinama koristim ova dva za- čina u kombinaciji, dodavanjem ukupno 25 g u mešavinu u razmeri 3:1 u korist piskavice.

 

Aleva

 

Ovo je začin koji nije baš među popularnijim u Velikoj Britaniji. Pazite sa dodavanjem, 5 g je sasvim dovoljno na 1 kg mešavine.

 

Garam masala

 

Na Hindu jeziku označava ljutu, intenzivnu mešavinu. Sadrži mešavinu raznih začina. Ima miris sličan kariju i uspešno privlači ribe. Godine su pokazale da najbolje funkcioniše sa mamcima od ribljeg brašna. Dodavati 10-20 g.

 

MEŠANI ZAČINI

 

Veoma aromatično, sadrži cimet i druge prijatne mirise začina. Volim da ih koristim u mešavini ptičije hrane sa karamelom ili tutti ukusom. Često sam takve mešavine koristio tokom prethodnih godina. Ako ih koristite kao glavni atraktor stavite 100 g u mešavinu, ali i 25 g će sasvim dobro odraditi posao ukoliko ne planirate da ih načinite glavnim atraktorom.

 

Kamena/morska so

 

Ja sam prvi koristio so u procesu pravljenja mamaca, još pre 25 godina, a danas zatičem gomilu ljudi koja to radi. So je mineral koji šarani moraju svakodnevno da uzimaju. Mamci od ribljeg brašna sadrže dovoljno soli ali zato dodajem jednu ili dve kašičice u ptičiju hranu i mleko. So dozvoljava amino kiselinama u vašem mamcu da se privežu za strukturu soli i da veoma brzo ispušta one „pojedi me“ signale iz vašeg mamca.

Nastaviće se!

 

Autor teksta: Tony Mills;
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 16, jul 2010.

Tagovi: hrana saran

Ostavite komentar