FIDER - Dupla omča na power gumu

Postavio sportski ribolov 15/06/2017 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Silikonskim bužirom zaštićena omča na power gumu drži na bezbednom rastojanju predvez sa udicom od hranilice, što je kod zabacivanja veoma bitno. Kod osetljive montaže sa power gumom, koju Atila Erdei uspešno koristi kako na rekama tako i na stajaćim vodama, ni predvez od jednog metra se ne mrsi.

U prošlom broju ukazali smo na prednosti power guma u feeder tehnici. Skrenuli smo pažnju našim čitaocima da power gum jeste da daje garanciju od kidanja, ali ne treba da izgubimo iz vida, da kad se odlučimo za njegovu upotrebu, trebaće nam malo strpljenja i nešto vremena dok budemo osetili ponašanje našeg štapa i celokupne opreme. Mislimo tu pre svega na preciznosti zabačaja, ali i na usporenost kontre. Prikazali smo i specijalnu montažu, koju rado koristi pecaroški as Gabor Döme kad ciljno peca krupniju belu ribu na vodi gde postoji velika šansa da nalete i stasiti šarani.

 

U potrazi za novim montažama koje su se dokazale u praksi, došli smo i do legende plovkaroškog sporta, Erdei Atile, koji je inače feeder-specijalista u takmičarskom timu poznatog mađarskog proizvođača „Maroš Mix”. Zamolili smo našeg starog poznanika, koji je majstor svog zanata, da nam oda tajnu kako on vezuje njegovu omiljenu feeder montažu sa power gumom za koje se pročulo da je vrlo efikasna u svim godišnjim dobima, čak i u situacijama kad ribe vrlo oprezno uzimaju hranu.

 

- Volim jednostavne montaže, koje se pripremaju sa što manje elemenata. Za montažu za koju me pitate mogu reći da je jedna od mojih omiljenih feeder monta- ža, mada nju samo relativno mali broj feederaša koristi u Mađarskoj. Ona je inače veoma dobra kao primer kako se može sa minimalnim brojem dodatnih potrep- ština uz pomoć power guma pripremiti brzo i jednostavno jedna osetljiva i pouzdana montaža – rekao nam je Atila koji je još i primetio da je velika prednost ove montaže što omča na power gumu drži predvez sa udicom na bezbednom rastojanju od hranilice, što je u trenutku zabacivanja izuzetno važno. Da nam montaža bude besprekorna jedino moramo da obratimo pažnju na veličinu hranilice, koja mora uvek da bude u skladu sa dužinom predveza.

 

- Ova montaža je veoma osetljiva i efikasna. Kod nje se čak ni predvez dužine jednog metra ne mrsi. Zato je preporučujem svim feederašima za sve one situacije kada ne moraju da zabacuju na veliku udaljenost nezavisno od toga da li im se pecaroško mesto nalazi na reci ili na stajaćici.

 

Evo Atiline omiljene feeder montaže i kako se ona vezuje korak po korak.

 

Autor teksta: Ištvan Kazi, Egedi Robert
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 14, maj 2010.

Ostavite komentar