Dva dana u Vojvodini

Postavio sportski ribolov 01/10/2014 0 Komentara Ribolovački tekstovi,Destinacije / Vode,

Štuka! Kad se ta riba pomene svakom varaličaru i ribolovcu zaigra srce. Svakako jedna od naših najatraktivnijih riba i najvećih predatora. Njeno namćorasto oko, izbačena donja vilica ispod koje vire kao žilet oštri zubi, vitko i dugo telo šarama izrezbareno u zlatno srebrnastim prelivima, zaista je remek delo prirode. Kad se tome doda zašiljena njuška i crvenkasto zadnje peraje sa žutim ivicama i crnim pegama, cela riba podseća na strelu. A štuka to i jeste, jer se poput strele odapinje na svoj cilj i nepogrešivo ga pogađa. San svakog ribolovca je da taj cilj bude upravo njegova varalica.

Na ovogodišnjem sajmu LORIST u Novom Sadu čuli smo za ulove krupnih štuka na KZV wobbler-e i po našoj ustaljenoj praksi, krenuli tim tragom. Trag je vodio do Meleg Branka–Gliše, ostrašćenog ribolovca, čija specijalnost je upravo štuka. Prodavnica "Ribolovac" u centru Temerina je mesto okupljanja, polazište i ishodište svake varaličarske ekspedicije čiji cilj su ove bačke seke. A da nisu u pitanju samo seke već ima i baka, govori fotografija sa već uobičajenom situacijom u Glišinoj radnji. Naime "seke i bake'' od 55, 65, 95 i 104cm uz pomoć Ljube i Ivana gostovale su kod čika Gliše. Ali šalu na stranu, jer situacija je ozbiljna. Aktivna je krupna štuka, pa nova ribarska ekspedicija kreće. Proverava se oprema: sporteksi, daiwe, twin paueri... KZV wobbler-i za čistine, suknje i eskaliburi za trsku, minoui za krš i leptiri za rezervu. Zaključak je: ''Sve je spremno" i konačno 25. oktobra, rano ujutru krećemo.

Bačka! Pukla ravnica, pogled ušao u Mađarsku, a tereni odlični, kakvi se samo mogu poželeti. Reka Čik, Svetičevo, jezero Gunaroš, tereni oko Bečeja, Jegrička... Na reci Čik, tog 25. oktobra oko 9 sati, dvodelni KZV wobbler od 10cm je zastao, zatim kontra i "tica" je proklizala. Struna peva kroz karike, a diwa amorfus se lepo savi. Levo, desno, poče šišanje trske i trave i malo pomalo bačka lepotica od 88cm se našla na obali. U tom momentu sve oko mene nekako postade još lepše. Zlatnožuta trska, rogozi i voda, plavo nebo nigde mu kraja. Lepa li je ova Bačka. Ni sam ne znam kako, ali setih se svog fotoaparata i uzrok mog velikog zadovoljstva na stranama je ove revije. Zatim štap u ruke, put pod noge, pa gde ne može KZV ide Glišina "suknja" a štuke napadaju, kidišu, sve oko 50-55cm. Da sam na Tamišu u Sakulama bio bi to dobar ulov, ali ovde u Bačkoj, takve štuke se šalju nazad u vodu.

Dan drugi! Voda ista. Opet Bačka, ali druga lokacija. Teren za ribolov nezgodan i KZV wobbler ne može nikako da se koristi, ali dobro opremljen ribolovac uvek nađe rešenje. Ovog puta to je Glišina rukotvorina. Ručno urađena "suknja" plus ekskalibur krilca, pa uz samu trsku. Tišinu prekide pljuskanje i kuvanje lepotice od 82cm. Borba je žestoka, ali već pomenuti pribor je sve izdržao. Ni ostali članovi ekipe nisu zaostajali. Nekoliko smuđeva od po 1 do 1,5kg majstora Ljubiše i Ivanova štuka od 75cm upotpunili su ovaj ribolovački dan. Sve u svemu, prelep doživljaj i vikend za pamćenje. Borislav Krstić, Ljubomir Stambolija, Korhner Ivan, Meleg Gliša, ribolovci su sa kojima bi svaki zaljubljenik sporta zvanog ribolov veoma rado ribario. U to sam siguran, jer sam, na svoju sreću, imao to zadovoljstvo.

Puno dana na vodi i BISTRO!

Zoran Pantovic Kosta

Ostavite komentar