Daiwa Procaster 3000X

Postavio Pedja Pašćan 22/03/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Masovnom ponudom i sve većim porastom popularnosti mašinica sa metalnim telom i rotorom i pristupačne cene pre svega, znatno je opalo interesovanje varaličara za mašinicama sa kompozitnim/grafi tnim kućištem, što je i razumljivo. Metalni modeli nude bolje performanse i primereniji su mnogim uslovima na vodi. To svakako ne znači da su nemetalne mašinice neupotrebljive u većini situacija, već se i među njima mogu naći veoma kvalitetni modeli.

Jedan od takvih modela SPRO Passion 740 FD koji smo detaljno predstavili u broju 23 magazina “Reviri Srbije”, naglasivši njegove brojne dobre osobine i razloge njegove popularnosti kod naših varaličara. Ova mašinica, (zajedno sa još dva istovetna modela: Ryobi Ecusima i Energo Team Excalibur FD) predstavlja vrh ponude osnovne ekonomske kategorije koje su zastupljene na domaćem tržištu. Razlika između njih jeste estetske prirode, dok je konstrukcija pogonskog mehanizma istovetna. U konstrukcijskom smislu, kod navedenih modela mašinica nema prostora za veliki napredak u okviru postojeće kategorije od trenutnog fabričkog stanja, ali se ipak radi o rado korišćenim mašinicama na našim vodama.

Da su potrebe svakog dela svetskog tržišta, čak i za najosnovniju kategoriju potrošača sa plićim džepom, ozbiljno shvatili i najdominantniji proizvođači i vodeći svetski brendovi iz oblasti najsavremenijih tehničkih dostignuća u konstrukciji i proizvodnji mašinica, kao odličan primer poslužiće nam serija Procaster X japanskog giganta Daiwe.

Navedena serija sastoji se od 4 modela: 2500, 3000, 3500 i 4000. Za ovaj broj odlučio sam predstaviti model veličine 3000. Plasmanom Procaster X serije na tržište ne možemo reći da se radi o bezuslovnom pokušaju Daiwe da u potpunosti preuzme primat nad ostatkom sveta u ovoj osnovnoj kategoriji, niti je primarni cilj ovog prikaza da to pojasnimo. Ukoliko posmatramo iz ugla osnovnih potreba kada je pribor u pitanju i meri kupovne moći prosečnog domaćeg potrošača (čitaj: ribolovca/varaličara) što je ipak mnogo bitnije dapojasnimo ovim prikazom, za sličnu cenu koštanja, koliko u maloprodaji koštaju SPRO i Ryobi modeli u navedenoj kategoriji, Daiwa nudi veoma dobar kvalitet izrade, preciznost, atraktivan dizajn i zaista fi n rad što predstavlja ovu mašinicu krajne upotrebljivom i vrlo interesantnom!

Kategorija u koju bih svrstao ovu mašinicu, kako prema veličini, načinu i vrsti materijala od kojih je izrađen njen pogonsko-prenosni mehanizam, kućište i rotor, uz neizostavnu cenu u maloprodaji, jeste standardna ekonomska klasa, pa i malo više od toga. Daiwa je svetski brend, uz Shimano najpoznatija na svetu, pa prema tome i kod osnovnih kategorija mašinica sve je podređeno kvalitetu, udobnosti i trajnosti. Ako posmatramo osnovnu namenu, u čije sam kvalitete prilikom ribolova na Dunavu, konkretno kod lova smuđa sa obale i sam imao prilike da se uverim, mašinica se uspešno koristi za lak i srednje-lak vid lova grabljivica adekvatnim veštačkim mamcima. Prvenstveno, varaličarenje je i njena osnovna namena, ali se slobodno može koristiti i za ostale vidove ribolova (meč, dubinka, bolonjez) u zavisnosti od veličine mašinice koja se koristi i odabranog načina lova ciprinida, odnosno grabljivica.

Daiwa Procaster 3000 X poseduje lepo dizajnirano kompaktno čvrsto telo i rotor koji su izrađeni od kvalitetnog grafi ta koji je ujedno i čvrst, stabilan oslonac pogonskim delovima. Poklopac kućišta precizno naleže na telo tako da se mašinica bez problema može koristiti na kiši i snegu što se i vidi iz priloženih fotografi ja. Prema informaciji preuzetoj iz kataloga težina mašinice iznosi zadovoljavajućih 325 grama (obzirom na grafi tno telo), prenosni odnos je izveden u razmeri 5,3:1. Kapacitet metalne špulne iznosi 220 metara monofi la promera 0,28mm. Za jedan pun krug okreta ručice rotor na špulni složi 79cm najlona/strune na špulni.

Pogonski mehanizam sastoji se od međusobno uparenih pužnih zupčanika koje karakteriše precizna konstrukcija i dobra obrada zbog čega mašinica ima vrlo lagan i miran rad. Zasluga tome jeste u primeni DIGIGEAR zupčanika glatke površine, jakih zuba koji obezbeđuju dugotrajnost sklopa i postojanost. Glavni pogonski zupčanik tanjirastog oblika u paru je sa bronzanim zupčanikom rotora, pinionom. Osovina koja podiže špulnu je zavidne debljine i vrlo je snaž- na. Klizač koji pomera špulnu gore-dole oslanja se na dva vertikalno postavljena kuglična ležaja. Rotor čvrsto naleže na kućište, dobro je balansiran tako da nema pojave lufta i lako se okreće. Nosači preklopnika strune smešteni su na spoljnoj strani rotorske viljuške. Vođica strune je ”Twist Buster” oblika koji sprečava mršenje strune oko preklopnika. Unutar vođice strune nalazi se kuglični ležaj dok je njena površina hromirana radi zaštite od trenja i znatnog produženja veka trajanja. Roler ima lagan rad, pokreće se i pri najmanjim pomeranjima strune sa špulne, a njegova konstrukcija omogućuje pravilan rad i kod većih naprezanja. Poluga preklopnika strune je od debele, šuplje i jake žice.

Špulna poseduje već tradicionalan ABS oblik obrnutog konusa. Sistem spregnutih pužnih zupčanika vrlo dobro slaže upredenu strunu što se može videti sa slike. Za lov smuđa na Dunavu na špulni je namotana upredena struna Tuf Line XP prečnika 0,20mm. Zahvaljujući preciznom i pouzdanom načinu slaganja strune prilikom zabacivanja struna sa lako odmotava sa špulne i ostvaruju se daleki izbačaji i kod laganih varalica. U tu svrhu koristio sam i odgovarajući štap Shimano Antares 300H (prva serija) težine bacanja 20-50 grama. Špulna je elegantnog oblika i atraktivnog dizajna. Na njenom srednjem delu izbušen je red dekorativnih rupa da bi se istovremeno smanjila težina špulne. Gornji obod špulne dodatno je zaštićen od habanja. Da bi špulna imala mirnu rotaciju i stabilan oslonac, što je naročito značajno prilikom proklizavanja drila kod zamaranja veće ribe u cilju smanjenja vibracija, iznad plastičnih podloški koje se oslanjaju na zvezdastom nosaču špulne postavljena su dva kuglična ležaja. Unutar špulne nalaze se tefl onski diskovi zbog kojih se dril veoma lako i precizno može podesiti za željenu vrednost, dok je sam rad kočnice besprekoran.

Ručica mašinice je jaka sa udobnim, anatomski oblikovanim rukohvatom. Vratilo ručice provlači se kroz glavni pogonski zupčanik i doteže pomoću metalnog vijka koji je izliven sa plastičnom kapicom . Precizna konstrukcija omogućuje vrlo čvrst spoj između vratila ručice i pogonskog zupčanika i njegovo pravilno opterećenje uz postojanje veoma malog, skoro neznatnog lufta.

Ručica poseduje zglobni preklopnik koji ručicu postavlja u radni položaj i obara pritiskom na malu polugicu.

Mašinica poseduje 10 kugličnih ležajeva što je i više nego dovoljan broj. Jednosmerni, nepovratni valjkasti ležaj nalazi se u rotoru dok je polugica za njegovo uključenje i isključenje smeštena na donjem delu kućišta, odmah ispod rotora.

Ono što svakako treba istaći i pohvaliti jeste da se uz mašinicu isporučuje rezervna špulna istog kapaciteta i takođe metalna. Svakako ovaj potez Daiwe je za svaku pohvalu jer su zaista retki primeri da mašinice ove kategorije poseduju dve metalne špulne!

U maloprodaji Daiwa Procaster 3000X košta oko 3900 dinara što je zaista čini vrlo pristupačnom i odličnim izborom za uložen novac i performansama koje poseduje. Na Dunavu sam je u nekoliko navrata koristio za lov smuđa džigovima u rasponu od 5 do 25 grama, plivajućim i tonućim srednjeronećim i dubokoronećim voblerima u veličinama od 5 do 8cm u zavisnosti od vrste i modela.

Opšti zaključak je da se radi o mašinici vrlo dobrih karakteristika i performansi, precizne izrade od kvalitetnih materijala i odličnog odnosa cena/kvalitet koji su garant udobnog ribolova ovom mašinicom.

Bistro!

 

Autor teksta: Saša Paulić-Sale
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 25, Mart 2011

Ostavite komentar