Balansiranje voblera

Postavio sportski ribolov 11/11/2015 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

Za smuđa samo sitna vibracija

Velika većina ribolovaca reći ćе da je vobler pravi samo ako je dobro izbalansiran! Sada se ja pitanje šta је dobro izbalansiran vobler? Opet većina nema predstavu o tome i svima je uglavnom bitno da vobler mrda u vodi. I ја sam tako mislio do pre 10-12 godina, kada mi se desilo "prosvetljenje" na beočinskom mostu. Šta se dogodilo?! Most je od vode visoko oko 8-10 metara, i sa njega se odlično vidi. Bucov i štuka s vremena na vreme "raubuju" (ovde ne pričamo о famoznim ranjenim ribicama) po savršeno zdravim kederima, a šta kederi rade? Ništa! Samo plivaju normalno, ali kako? Dok se ništa ne dešava rade repom u širokim zamasima, a kada se pojavi grabljivica zamasi repa se smanje i ubrzaju i- beži kud koji mili moji. I, tako stalno.

Situacija broj dva:

Špor ili ti vodeni naper, voda gruva preko njega, jedva se stoji u čizmama. Šta rade kederi - opet skoro ništa za naše oči. Ipak, treba dobro gledati i upaliti sve motore u mozgu! Ribica opet normalno pliva do napera, a onda sitno i brzo do mirnije vode. A iza kamena, smuđ ...

Nadam se da ste shvatili zbog čega vam ovo sve pišem.

Dobro balansiran vobler je onaj koji kada ga povučemo brže, usitni i ubrza rad telom. Ne kažem da na druge široko vibratorne voblere nećete uhvatiti ribu, ali tvrdim da ćе је biti mnogo, mnogo manje. Šta mislite zašto је Rapala prava, pa Nils Master, ра Раčе, ра Monarh, pa Big S, Smitvik Retling Rog od 9 ст... Ako hoćete bolji vobler, onda nož u ruke, deljite i znajte da ćе vam trebati puno volje, vremena i živaca...

Pretpostavljamo da ste oblik ribice odeljali, savili žicu, spremili olovo odgovarajuće težine, napravili kljun, spremili alkice i trokrake udice.

Vobler, dok je još otvoren (mislim na žljeb za žicu i za kljun) treba potopiti 2-3 puta u zaštitu da kod balansiranja ne bi "pio" vodu. Napravite retki lak za zaštitu od acentona i ping-pong loptice (celuloida). Pošto ste umočili ribicu 2-3 puta, ona је posle sušenja spremna za balansiranje. Žljeb se useca od kraja do kraja voblera i od vrha nosa do vrha repa. Usecanje је najbolje izvršiti sa bonsek platnom iz ruke.

U vobler stavljamo žicu, olovo na određena mesta koja su označena na skici, kljun i onda - pravac kada puna vode i eksperimentišite.

Od ugla koji zaklapa kljun vоblera i zamišljena linija od vrha nosa, zavisi oblik i jačina vibracije voblera. Gornji kraj žice treba da izlazi na sredini kljuna (od vrha nosa do kraja kljuna).

Poenta ovog teksta nije da vam otkrijem sve cake u izradi voblera, nego da vam pokažem osnove za dalji rad. Biće tu dosta lupanja glavom, ali sve ćе to rezultirati odličnim krajnjim ishodom i vrhunskim lovnim voblerom.

Rapala i ostale firme nisu dobile kosmičku formulu za pravljenje voblera, nego je to smislio neki majstor. Danas koriste kompjutere za izradu voblera, ali idalje su neprikosnoveni "mutavi" old tajmeri bez zvečke. Na njih se izvrsno lovi, a vibracija je relativno sitna. Kad se ubrza vođenje, vibracija postaje vidno i osetno sitnija. E sa takve varalice sam ja učio i nadam se naučio da balansiram svoje voblere. Samo sitna vibracija će doći smuđu glave.

 

Goran Sarić - Monarh
Preuzeto: Časopis "Ribolovačka revija", br: 29, februar 2000. god.

Ostavite komentar