Poslednji tekstovi
Termometar u funkciji apetita
Termometar u funkciji apetita
13/07/2017 0

Zube menja, a ćud ne!
Zube menja, a ćud ne!
13/07/2017 0

Stradanje štapova
Stradanje štapova
13/07/2017 0

Recepti INGREDIANT PROFILES
Recepti INGREDIANT PROFILES
03/07/2017 0

Površinsko pecanje iz blizine
Površinsko pecanje iz blizine
03/07/2017 0

Ribolovački tekstovi RSS

Termometar u funkciji apetita

Termometar u funkciji apetita

Pedja Pašćan 13/07/2017 0
Smuđ ima „cug” kada mu u želucu caruje promaja – „Zavada” fizike i hemijeS tručna izdanja naglašavaju da smuđ pri uzrastu od 25 do 35 milimetara (starost 5-6 nedelja) postaje grabljiv. Nakon toga alternativnim zalogajima pribegava samo u krajnjoj nuždi, jer mu ništa sem ribe ne zadovoljava apetit. Ribolovce, međutim, prvenstveno zanima koliko ova grabljivica pojede, kada jede. A ako se već najela, kada će opet. Nije nikakva tajna da je brzina varenja zalogaja uslovljena temperaturom vode. Takođe je manje-više poznato da se ovom problematikom i nauka pozabavila. Međutim, unapred treba naglasiti...
Ceo tekst
Zube menja, a ćud ne!

Zube menja, a ćud ne!

Pedja Pašćan 13/07/2017 0
Ne postoji jalovija diskusija od one na temu: da li štuka menja zube, jer činjenica je da ih menja, ali to nema nikakvog ribolovačkog značaja”Štuka se hrani tokom cele godine, izuzev u vreme mresta i u periodu izmene zuba. Fiziološki proces promene zuba – po pravilu u letnjem periodu – prvo se javlja kod većih, kasnije kod manjih jedinki. Posledica toga je jednomesečni post.”  Navodnici su potrebni samo zato, jer se radi o citatu iz stručnih izdanja. I koliko god da prekopavamo literaturu, teško je da ćemo naći više od navedenog. Imajući u vidu činjenicu da autori uopšte ne objašnjavaju mehani...
Ceo tekst
Recepti INGREDIANT PROFILES

Recepti INGREDIANT PROFILES

Pedja Pašćan 03/07/2017 0
Profili kompleka karbohidrata, visokoproteinskih žitarica, ptičije hrane/orahovog brašna plus 4 receptaBrašno masne soje, zagrejano Koristi se u pravljenju bojli još od ranih 70-tih godina. Dobra proteinska vrednost i masni sadržaj, koje šarani obožavaju. Prednost u korišćenju ovog miksa je ta što dopušta atraktoru da brzo iscuri. Morate samo obratiti pažnju da dobro skuvate miks, jer se pri kuvanju udvostručuje veličina a kasnije se vraća u normalu, a u vodi može ponovo nabreknuti. U miks uključujem oko 15-20% koji sadrži oko 39% proteina i oko 20% ulja. Treba napomenuti i da je ova opcija ve...
Ceo tekst
Površinsko pecanje iz blizine

Površinsko pecanje iz blizine

Pedja Pašćan 03/07/2017 0
Od malena sam voleo da se šunjam oko šarana i da ih pecam iz blizine. Gledati ih kako se hvataju na daljini ne većoj od dužine štapa je neverovatno uzbudljivo iskustvo koje se malo sa čim može porediti. Za mene je to nešto između pecanja i traženja i da je po mom, voleo bih da svaki put kada zakoračim na obalu mogu da osetim uzbuđenje i adrenalin koje mi ova forma pecanja pruža...Naravno, nije svaki dan, usled vremenskih prilika, pogodan za pecanje iz blizine, a ni svaka voda to ne dozvoljava. Veliki reviri i brze reke se prilično razlikuju od malih jezera, ali bićete zapanjeni na koliko mnogo...
Ceo tekst
Šaransko šarenilo

Šaransko šarenilo

sportski ribolov 26/06/2017 0
Naučno ime šarana (Cyprinus carpio) sastavljeno je od grčkog „kiprinos”, što znači šaran; od latinskog „karpio”, što opet znači šaran. Na japanskom šaran se zove „koi”. E, pa sad, koji je ko(j)i?S trogo stručna definicija šarana govori da se radi o evroazijskoj vrsti, koju čini pet podvrsta: evropsko-kavkazki, srednjeazijski kao prelazni oblik, zatim istočnoazijski, jugoistočnoazijski i indonežanski. Prve četiri nabrojane podvrste međusobno se razlikuju po broju granatih žbica u leđnom peraju, formulama krljušti, broju kičmenih pršljenova, prečniku očiju i dužini brkova, i shodno tome imaju ra...
Ceo tekst
Ribolov u gradskim uslovima

Ribolov u gradskim uslovima

Pedja Pašćan 26/06/2017 0
DO SAPAČE I SA KRAVATOM - U ovoj eri besparice i svih ostalih pratećih životnih problema, zagriženi ribolovac može, ipak, pronaći izlaz i prirediti sebi ugodno opuštanje i uživanje u ribolovu. Doduše, neće loviti trofeje, ali će uživati u krajoliku, bistrini vode, i na kraju imati punu mrežu kvalitetne i borbene ribe koja se zove potočna mrenica ili sapača i koja živi u svim slivovima i u skoro svim jačim potocima, rečicama i gornjim delovima većih reka. Nema grada ili naselja koje nije blizu takve vode. Sarajevo „leži” na 7-8 rečica od kojih je jedna i Željeznica koja protiče kroz opštinu Ili...
Ceo tekst