Poslednji komentari
Tehnike lova mušicom
Mesudin Sarajlic - Sudo

Divlja i divna banatska reka Karaš
Rolefishing

Muke po dozvolama
Dragan Ugrcic

Određivanje jačine izmenjivih vrhova fider štapa
dkdragan

Fishing World D.O.O.
ljiljana lalic iz crvenke

Bolonjez ribolov II deo

Postavio Pedja Pašćan 14/05/2018 0 Komentara Ribolovački pribor i oprema,

U prošlom broju nabrojali smo tipične takmičarske bolonjeze. Na red dolaze oni kojima možete pecati gotovo sve: univerzalni bolonjez

UNIVERZALNI BOLONJEZI

 

Njihova težina je veća od takmičarskih modela, samim tim i snaga. Zadovoljiće većinu situacija na koje možete naići. Težina im je i dalje dovoljno mala da obezbedi vi- šesatno pecanje bez umaranja. Zbog debljih zidova, trpe greške kod zabacivanja ili kontre. Njima ćete uspešno loviti kako sitniju belu ribu tako i poveću mrenu ili šarana. Ako ste iskusni, lako ćete izaći na kraj sa ribama od par kilograma. Upotreba meredova je više nego poželjna.

Ovo bi bili univerzalni bolonjezi: Falcon Adventure (5m195gr, 6m-272gr, 7m-335gr), Shimano Technium Diafl ash TE3 (5m-188gr, 6m-282gr), TICA Majestic (5m-185gr, 6m243gr, 7m-310gr), itd.

 

BOLONJEZI ZA LOV KRUPNE RIBE

 

Dorasli su povećem šaranu, mreni ili skobalju (preko 2kg) u jakoj struji. Dobro podnose i nestručno rukovanje, grube kontre i pogrešno zabacivanje. Imaju dosta veću težinu pa ih nije lako držati duže vreme. Iz tog razloga mnogi u dršku ugrađuju olovni kontra-teg (i preko 200g), koji težište približava ruci i olakšava višesatni ribolov.

U ovu grupu bi mogli svrstati sledeće modele: Milo Koex 9000 (veoma lagan s obzirom na snagu: 5m-167gr, 6m-236gr, 7m-310gr), Triana Super Top Strong (6m-230gr, 7m-355gr), Artico Sismica (6m-265gr, 7m-377gr), Shimano Nexave TE5 (5m-205gr, 6m-290gr) itd.

Ovo bi bila gruba podela bolonjeza prema snazi i težini. Mogu postojati velike varijacije. Primera radi, gore navedeni Milo Koex 9000 u dužini od 7m ima svega 310gr i može se, po težini, svrstati čak i u takmičarske, što je dobijeno upotrebom vrhunskih materijala. Razlike u težinama štapova jednakih dužina mogu biti i veće od 150gr, uz još veće razlike u cenama…

KAKO IZABRATI PRAVI ŠTAP?

 

Na raspolaganju su dve opcije. Ili ćete kupiti fabrički namotan bolonjez, ili teleskop bez sprovodnika i na njega montirati potrebne elemente. Skoro u svakom većem mestu postoje majstori koji mogu obaviti ovo. Ne savetujem da to pokušate sami, pošto zahteva dosta veštine i upotrebu specifi čnih materijala.

Gotov, fabrički namotan bolonjez ima prednosti ali i mane. Kao prvo, možete ga odmah odneti na vodu i isprobati jer nećete čekati nekoliko dana na njegovu izradu. Kao drugo, proći ćete jeftinije. Razlika u ceni između pecaljke od 6m i iste takve u bolonjez varijanti danas je svega 10-15 eura, dok bi montaža sprovodnika iznosila 20-30 eura.

Kupovina gotovog bolonjeza može imati i svoje mane. Kao prvo, obratite pažnju na vezivanje sprovodnika. Mnogi proizvođači konac namotaju do početka vrata sprovodnika a onda ga zaliju epoksidnom smolom. Samo je pitanje vremena kada će se veza razlabaviti a on na kraju i ispasti. Dobro su vezani oni sprovodnici kod kojih je konac raspoređen i iza početka vrata, makar to bilo i svega dva-tri namotaja.

Ovih par namotaja drže ga na mestu, ne dozvoljavajući mu pomeranje.

Bitna stvar je i preklapanje segmenata – ako ono iznosi svega 2-3cm, nije dobro. Vi ćete štap rasklopiti, protresti, sve će delovati O.K. Kod prvog ozbiljnijeg opterećenja, štap će na tom mestu pući. Nije važno da li ste zakačili krupnu ribu, granu - premalo preklapanje segmenata dovešće do neminovnog loma. Isto tako, dosta je teško uočiti debljinu zidova štapa, kao i eventualna oštećenja segmenta u njegovom donjem delu, onom koji se preklapa, ostajući neizvučen.

U sledećem broju: na šta obratiti pažnju ako odlučite da bolonjez napravite kod majstora.

 

Autor teksta: Nenad Đumić
Objavljeno u ribolovačkom magazinu "Reviri Srbije", broj 27, Jun 2011

Tagovi: ribolov bolonjez

Ostavite komentar